Kuchyň jako ze škatulky: 7 jednoduchých pravidel pro pořádek v zásuvkách a skříňkách

kuchyň
Zdroj: freepik.com

Bez nezbytností, jako jsou hrnce, pánve, talíře i příbory, a drobných spotřebičů: mixéru, toastovače, kráječe či rychlovarné konvice si den v kuchyni nedokážeme představit. A bez jejich řádného uložení a organizace by brzy v kuchyni nastal naprostý chaos.

Jana Šulcová
Jana Šulcová 14. 09. 2020 12:30

Uspořádání kuchyňské linky je podobné jako uspořádání jakékoli dílny, protože kuchyň je především pracoviště a najdeme v ní množství nádobí, spotřebičů a potravin. A to všechno bychom měli mít hezky při ruce. Protože, ruku na srdce, bude se nám chtít hledat vzadu ve skřínce zasunutý kastrol?

1. Krabice a boxy

Pro přehledné uložení drobností se skvěle osvědčily otevřené police a regály a v nich volně zasunuté boxy. Jejich výhodou je, že do nich naskládáte spoustu drobností a můžete je libovolně přesouvat podle potřeby.

2. Výsuvné poličky

Opisují od výsuvu v troubě. Systém výsuvných polic ve skříňkách vám totiž usnadní přístup až úplně do zadního prostoru, který je jinak naprosto nedosažitelný. Pojezdy se montují buďto na stávající police anebo je úplně nahradí.

3. Ukládejte na výšku

Také vás rozčilují pokličky, které v podstatě nejde rozumně ukládat? Zkuste skladování větších, ale tenkých předmětů, jako jsou právě poklice, nebo prkénka, tácy a podnosy na výšku. Do skříňky nainstalujte dělicí příčky anebo úplně snadno vyskládejte vedle sebe překližkové či kartonové šanony otevřenou stranou směrem k vám. Jednoduché, ale účinné.

4. Pořádek pod dřezem

Prostor pod dřezem je tak trochu nešťastný, místo tu zabírá dřez, sifon i odtok. Většinou sem schováme odpadkový koš a skladujeme prázdné lahve. Můžeme tady ale uložit i čisticí prostředky. Nakoupíme plastové košíky nebo boxy a do nich hezky přehledně vyrovnáme prostředky na mytí nádobí, úklidovou chemii, houbičky a pytle na odpadky.

5. Přehled v zásuvkách

Víme přesně, že ta obracečka někde byla, ale ne a ne ni najít. Je vám to povědomé? Problém je v tom, že v zásuvce nejsou dělicí příčky anebo jsou, ale příliš široké. Rozdělte si zásuvky přihrádkami a už nikdy nic nebudete muset hledat.

6. Dózy na potraviny

Sypké potraviny, jako je mouka, rýže, luštěniny i koření, mnohdy skladujeme přímo v obalech, ve kterých jsme je koupili. Mnohem přehlednější a pro potraviny zdravější je, přesypat všechno ze sáčků do krabiček a dóz, které pro rychlejší orientaci opatříme jmenovkami. Přehledně je vyrovnáme na poličky a od teď nám všechno padne rovnou do ruky.

7. Využijte stěny

Máte pocit, že se do vaší malé kuchyně už nic víc nevejde? Zkuste se podívat, jestli nemáte místo na stěně. Pravděpodobně ano. Sem se toho ještě vejde – věšáček na vařečky a obracečky, magnetická lišta na nože anebo polička na kořenky.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články