Zažijte s dětmi dobrodružství v kuchyni: Poradíme vám, jak je zapojit do vaření

Zažijte s dětmi dobrodružství v kuchyni: Poradíme vám, jak je zapojit do vaření
Zdroj: www.zdrava5.cz

Zabavit děti v karanténě může být pro mnohé rodiče výzvou. Není však nic snazšího, než je zapojit do jednoduchých činností, jako je příprava jídla. Nejen že děti zabavíte, ale užijete si společně spoustu legrace. Přirozeně si tak osvojí nové dovednosti i znalosti o zdravé výživě a vytvoří si pozitivní vztah k jídlu. Lektorky výživového programu Zdravá 5 pro vás připravily tipy, jak na to.

Komerční sdělení
Komerční sdělení 24. 04. 2020 09:33

Než začnete s přípravou pokrmů, vytvořte si příjemný pracovní prostor. Může to být kuchyňská linka nebo stůl, kam připravíte vše potřebné.

www.zdrava5.cz

Vaření hrou

Již před přípravou samotného pokrmu může u dětí vzbudit velký zájem pěstování bylinek nebo jiných plodin. „Nepotřebujete k němu přitom nutně dům s velkou zahradou. K vypěstování vlastních bylinek nebo zdravých klíčků vám postačí balkon nebo parapet na okně,“ připomíná Alena Paldusová, manažerka programu Zdravá 5. Pozorovat každý den, jak se klíčky mění před očima je již samo o sobě velkým dobrodružstvím.

Pamatujte, že děti musí činnost bavit, aby ji vykonávaly s radostí. Proto na ně netlačte, dopřejte jim čas a obrňte se trpělivostí v případě nepořádku. Dovolte dětem, aby do jídla zakomponovaly svou oblíbenou ingredienci. Nechte je také, aby se s neznámými přísadami seznámily, hrály si s nimi a užijte si společný čas. Mladší děti můžete třeba zkoušet z poznávání surovin. Zvídavé jedince může zajímat, odkud se jednotlivé suroviny berou. Živější děti, které neposedí na místě, můžete vyzvat, aby vám určitou ingredienci přinesly. Nezapomeňte je samozřejmě za jejich zájem a pomoc náležitě pochválit a ocenit.

www.zdrava5.cz

Pekař peče housky, uždibuje kousky

Při přípravě domácího pečiva zvládne i ten nejmenší člen rodiny jemnými prstíky rozdrobit droždí na kvásek. To stejné platí o jeho posypání zdravými semínky nebo ozdobení finálního pokrmu bylinkami. Ty jednoduše nastříháte i nůžkami, takže se můžete bezpečně vyhnout použití ostrých nožů. Větší děti mohou pomoci s přesným odvážením nebo prosetím mouky, osolením, přiléváním oleje nebo mléka do těsta. I drcení koření v hmoždíři může být velká zábava. K čerstvě namletému koření můžete přivonět a zapojit tak do vaření všechny smysly.

S obložením pečiva mohou děti pomoci také, tupým nožem jednoduše namažou pomazánku a můžete začít s vrstvením zdravých surovin. List salátu, barevné kousky zeleniny, šunka, sýr. Vítězem je ten nejbarevnější sendvič. „Děti si tímto způsobem mohou vytvořit kladný vztah k zelenině, která bývá často problémovým bodem při jejich stravování,“ říká Alena Paldusová. Velký úspěch má také zdobení domácí pizzy. Vlastní mistrovské dílo malým pomocníkům vždy zaslouženě chutná mnohem víc.

www.zdrava5.cz

Přesypávání, míchání i zdobení

Připravte dětem ingredience a nechte děti tvořit. Mohou si vyzkoušet přesypávat mouku, cukr, ovesné vločky nebo luštěniny z pytlíku do připravené nádoby. „Nechte je, ať si s luštěninami klidně hrají. Možná pečlivě prozkoumají jejich tvar nebo barvu. Jejich konzumace pak pro ně nebude velkou neznámou,“ radí Alena Paldusová. Možností je mnoho. Kuchtíci mohou vykrajovat sušenky, promíchat zeleninový salát nebo prostřít stůl. „Jíme i očima, nezapomeňte proto na talíři jídlo finálně krásně dozdobit a snězte ho všichni u jednoho stolu. Nezapomeňte také na týmový úklid nádobí, který ke konzumaci jídla patří také,“ uzavírá.

Pochlubte se kreativním výsledkem a přihlaste svůj kuchařský tým do online do soutěže Finále Zdravá 5. Pro malé pomocníky připravila Zdravá 5 také pracovní listy i výuková videa, které jsou volně ke stažení na webových stránkách programu.

Související články

Další články