Vše o koření: Které druhy vám v zimě dodají energii a jsou plné zdraví

8. Koření. Pikantní klobásku si nechte na potom. Kořeněná jídla hned po ránu mohou způsobit fatální narušení žaludeční sliznice a zvýšit produkci kyselin v žaludku. To už je jen krůček od poruch trávicího sytému všeho druhu.
Zdroj: Wikifitness.com
Cizrnový chléb

Suroviny:

2 lžička slunečnicový olej
sůl
1 ks vanilkový cukr
1 lžička prášek do pečiva
kurkuma 1/2 lžičky
skořice - mletá
1 lžička jedlá soda
1 ks sojový jogurt
2 ks banány
1 lžička psyllium
třtinový cukr 1/2 hrnku
kokosový olej 1/4 hrnku
1,5 hrnek cizrnová mouka

Postup:

Prosejte mouku, prášek do pečiva, sodu, skořici a pro barvu i kurkumu. Psyllium smíchejte se 7 lžícemi vody a 2 lžícemi oleje a nechte 5 minut nabobtnat. Metlou prošlehejte s cukrem, jogurtem, rozmačkaným banánem, rozpuštěným kokosovým olejem a vanilkovým cukrem. Smíchejte s moukou a nalijte do vymazané formy.

Troubu rozehřejte na 190 °C a chlebíček pečte dozlatova, asi 20 minut.Dýňová polévka s praženými dýňovými semínky a dýňovým 
olejem

Suroviny:

50 g		olivový olej
80 g		 cibule
20 g		zázvor
60 g 		cukr krupice
500 g 		dýně očištěná
120 g 		pomerančová šťáva
600 g		zeleninový vývar
sůl
25 g 		citrón
50 g		smetana 33%

20 g		dýňový olej
60 g		dýňová semínka
60 g		kmínový chléb
Olej na smažení
Pažitka


Postup:

V kastrolu na olivovém oleji zpěňte na kostičky nakrájenou cibuli, přidejte zázvor na kostičky, cukr a nechte ho lehce zkaramelizovat. Přidejte dýni nakrájenou na kostičky a krátce ji orestujte. Pak přidejte pomerančovou šťávou a do půlky ji vyvařte. Nakonec přidejte zeleninový vývar a pomalu vařte do změknutí. Jakmile je dýně měkká tak přidejte smetanu a krátce povařte. Pak rozmixujte, propasírujte přes jemný cedník a dochuťte solí a citrónovou šťávou.

Dýňová semínka opražte v troubě nebo na suché pánvi do křupava. Kmínový chléb nakrájejte na malé kostičky a usmažte je v horkém oleji do zlatova a hned dejte na savý papír usušit od přebytečného tuku. Pažitku jemně nakrájejte.
Úhoř na víně

Potřebujeme: 

800 – 1000 g úhoře (vykuchaného, staženého), 50 g másla, 50 g nakrájené anglické slaniny, mrkev, ¼ celeru, nakrájenou petržel, nakrájené 2 stroužky česneku, lžičku krupicového cukru, nové koření, pepř, sůl, bobkový list, tymián a v neposlední řadě 150 – 200 ml červeného vína

Troubu opět předehřejeme na 180 stupňů. Do pekáčku vložíme nasekanou zeleninu s kořením a posypeme cukrem. Směs necháme v troubě dozlatova opéct, jen občas promícháme.
Rybu naporcujeme na špalíčky a uděláme do nich několik zářezů. Kousky úhoře osolíme a vložíme je do pekáčku se zeleninou. Přidáme máslo a necháme směs zapéct. Nakonec podlijeme vínem a necháme rybu v zelenině dopéct doměkka dalších 10 – 15 minut. Podle chuti hotovou rybu ještě dokořeníme.Čínské zelí po korejsku

Suroviny:

1,2kg pekingského zelí nakrájeného na proužky nebo čtverce cca 5 x 5cm
40 g mořské soli
370 g jarních cibulek (nakrájených na 5cm kousky)
49 g čerstvého zázvoru ( cca 9cm )nastrouhaného najemno 
10 stroužků česneku utřeného nebo rozmačkaného
30 g jemného korejského chilli koření nebo jiného chilli koření
1,5 lžičky krupicového cukru

Postup:

Ve sklenici rozpusťte ve 2 litrech studené vody 30g soli. Zelí nasypte do nejméně 2,5 litrové nádoby z inertního materiálu (sklo, porcelán , kamenina apod.)

Zalijte osolenou vodou tak aby bylo ponořené. Zatižte talířem a nechte stát při pokojové teplotě, aby začalo pomalu kvasit. Bylo psáno 12 hodin, ale nechala jsem den a půl. Mají se začít objevovat v tekutině bublinky a zelí mírně zkysne, čehož jsem docílila až za uvedenou dobu.

Zelí sceďte a nálev uchovejte.

V míse smíchejte zelí, jarní cibulky, zázvor, česnek, chilli koření, cukr a zbývající sůl.

Přeneste do vymyté sklenice a zalijte lákem až k povrchu zeleniny. Zelenina by se měla zatížit třeba sáčkem s vodou apod. Postavte do místnosti, kde teplota nepřesahuje 20C, aby zfermetovalo (zkvasilo). Trvá 4-6 dnů. Po vykvašení uzavřete a uchovejte v lednici. Vydrží zde i 3 měsíce.+ 1 fotka+ 2 fotky

Nezastupitelnou roli v zimním jídelníčku hraje ostré koření, které má zahřívací schopnost a může být nápomocné i při hubnutí. Až budete hledat vhodnou variantu, sáhněte po kajenském pepři nebo zázvoru. Hodí se ale i méně pálivé druhy jako skořice, kardamom nebo kurkuma.

Petra Járková
Petra Járková 11. 01. 2020 10:00

Kajenský pepř – chilli

Kajenský pepř, který se získává mletím jedné z mnoha odrůd chilli papriček, patří k těm pálivějším. Používá se v pokrmech, kde chcete dosáhnout mimořádně pikantní chuti, přičemž jeho ostrou chuť mu dodává látka kapsaicin. Ta pomáhá urychlovat spalování tuků a navíc dodává tělu pocit sytosti.

Přínosy kajenského pepře

Kajenský pepř je výborným antioxidantem a pomáhá posilovat imunitní systém. Co se týká hubnutí, některé studie uvádějí, že při pravidelné konzumaci pokrmů s kajenským pepřem či chilli papričkami může být spalování tuků rychlejší, ale rozhodně bych na to nespoléhala. Za úspěšným hubnutím stojí mnohem víc než pikantní jídlo,“ upřesňuje hlavní nutriční specialistka Ing. Monika Bartolomějová ze sítě výživových poraden NUTRIADAPT Weight Management Clinic.

Zázvor

Zázvor má protizánětlivé účinky, příznivě působí na imunitní systém a díky své schopnosti zvýšit termoregulaci našeho těla umí trochu popohnat metabolismus, čímž může i lehce urychlit hubnutí. „Zázvor je plný vitamínu C. V hojném množství v něm najdeme minerální látky. Obsahuje železo, vápník, fosfor, hořčík, zinek, měď, mangan a chrom. Pokud chcete ze zázvoru vytěžit maximum, snažte se ho konzumovat syrový a co nejméně upravený – ideálně v bio kvalitě,“ radí zakladatelka společnosti Lifefood zabývající se výrobou raw produktů Tereza Havrlandová.

Tip na zahřátí: Připravte si čaj z čerstvého oddenku zázvoru, který nastrouhejte, přesypte do konvice a zalijte vařící vodou. Nechejte přibližně 5 minut vylouhovat a zázvor z čaje odstraňte. Přidejte dle chuti citronovou nebo pomerančovou šťávu a nechejte mírně vychladnout. Po zchladnutí můžete přidat lžíci medu, špetku skořice a hřebíček.

Skořice

Skořice je jedno z nejstarších koření, které je nejenom oblíbeným vánočním kořením s příjemným aroma, ale i léčivou látkou s antioxidačními účinky, příznivým vlivem na léčbu cukrovky nebo demence. Používá se do celé řady slaných i sladkých jídel. Skořice obsahuje silice, které zlepšují trávení a některé studie tvrdí, že i malá dávka skořice dokáže redukovat hladinu krevního cukru i cholesterolu. Tereza Havrlandová však upozorňuje na to, že i když výsledky různých studií bývají mnohdy líbivé, je potřeba ověřit si fakta.

„Například je důležité vědět, že existují dva základní druhy skořice. Pravá neboli cejlonská skořice a druhá je kassia neboli čínská skořice. Kassia má silnější aroma a vůni, ale je podstatně levnější. Prospěšnější pro naše tělo je pravá skořice, která má naopak jemnější a sladší aroma,“ vysvětluje Tereza Havrlandová.

Kardamom

Pravý kardamom má citrusovo-pryskyřičnou vůni a delikátní chuť a je známý pro své výrazné léčivé účinky. Využívají se celé plody i mletá semena. Kardamom je zdrojem mnoha prospěšných látek – vitamínu C a vitamínů skupiny B, vápníku, fosforu, draslíku a dalších minerálů. Obsahuje zdravé omega-3 a omega-6 mastné kyseliny, bílkoviny a silice, hlavně gingerol, pinen a cineol. „Pravý kardamom napomáhá trávení. Pomáhá proti žaludečním křečím, nadýmání, pálení žáhy, nevolnosti nebo zácpě, dodává chuť k jídlu a trávení celkově zlepšuje,“ vyjmenovává některé z benefitů kardamomu Monika Bartolomějová.

Zajímavost: Věděli jste, že kardamom se doporučuje i při zánětech v krku a ústní dutině, protože má antimikrobiální účinky? Navíc jde o silný antioxidant, takže chrání buňky před poškozením a přispívá k prevenci nádorových onemocnění.

Kurkuma

Kurkuma je oblíbeným kořením v Indii, kde ji považují za indické zlato. Obsahuje antioxidanty, které pomáhají pročistit organismus, má antivirové a antibakteriální účinky, používá se k léčbě kožních problémů, k posílení imunitní funkce a prý funguje i jako prevence proti rakovinovým onemocněním. Poměrně často se objevuje i v redukčních jídelníčcích, protože zabraňuje znovuobnovení spálených tukových buněk. Kromě toho pomáhá ovládat nezkrotné chutě.

„Ačkoli kurkuma může být pro lidský organismus přínosem, je potřeba si uvědomit, že v klasickém koření není dostatečná koncentrace účinné látky. Přínosy pro zdraví spočívají ve vysoké koncentraci antioxidantů polyfenolů, zvaných kurkuminoidy. Problémem může být i samotné vstřebání. Kurkumin není rozpustný ve vodě,“ dodává na závěr Tereza Havrlandová.

NA RECEPTY NA KOŘENĚNÁ JÍDLA SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články