Zdravé vánoční cukroví: Zkuste letos recepty na celozrnné vanilkové rohlíčky nebo špaldové linecké

Zdravé vánoční cukroví: Zkuste letos recepty na celozrnné vanilkové rohlíčky nebo špaldové linecké
Zdroj: Pixabay.com

Už si plníte spíž surovinami potřebnými k vánočnímu pečení? A přemýšlíte, že byste tentokráte zvolili i menší kalorické bomby? Vyzkoušejte tři recepty na skutečně zdravé vánoční cukroví.

Ludmila Vajdová
Ludmila Vajdová 28. 11. 2019 11:42

Vánoční cukroví, to je slastná chuť, ale také velké množství cukru, ořechů a másla. Většinou nezůstane pouze u pár kousků, ale kdy jindy trochu zhřešit, když ne o Vánocích? Ovšem dnešní trend zdravého životního stylu proniká i do období Vánoc, a tak mnoho lidí vyhledává zdravější alternativu vánočního cukroví. Přinášíme vám tři tipy na zdravé a zároveň chutné cukroví.

Celozrnné vanilkové rohlíčky

Ingredience: 160 g celozrnné špaldové mouky, 160 g hladké mouky, 100 g moučkového třtinového cukru, 100 g mletých vlašských ořechů, 200 g másla, na špičku nože mleté vanilky, citrónová šťáva dle potřeby, moučkový a vanilkový cukr na obalení (nebo Sladovit)

Postup: Vypracujte těsto z ořechů, mouky, cukru, vanilky a másla. Pak do těsta pomalu přidávejte citrónovou šťávu. Těsto může být trochu řidší, protože celozrnná mouka nasaje hodně tekutiny. Těsto nechte v lednici odpočinout do druhého dne. Druhý den vytvarujte z těsta rohlíčky. Pečte při 180°C přibližně 8 minut. Ještě teplé obalujte ve směsi moučkového a vanilkového cukru.

Zdroj: leblogdepipi.blog.cz/1012/vanilkove-rohlicky-obzvlaste-vypecene

Špaldové linecké cukroví

Ingredience: 260 g špaldové celozrnné mouky, 2 polévkové lžíce kokosového cukru, 160 g másla, 2 žloutky, citrónová kůra

Postup: Z uvedených ingrediencí vypracujte hladké těsto. Zabalte do fólie a nechte minimálně dvě hodiny odpočinout v lednici. Pak vždy po částech z těsta odeberte a vyválejte na vále plát vysoký přibližně 3 mm. Vykrajujte z těsta tvary, například kolečka, květy, hvězdy. Upečte v troubě při 150 °C. Je potřeba linecké dostatečně sledovat, aby se nespálilo. Upečené linecké slepujte kvalitní domácí marmeládou.

Zázvorové sušenky

Ingredience: 135 g pohankové mouky, 1 čajová lžička strouhaného zázvoru, půl sáčku kypřícího prášku do pečiva, 60 g másla, 3 polévkové lžíce medu

Postup: Rozpusťte máslo, stáhněte z ohně a přidejte med. Nechte vychladnout. Smíchejte mouku s kypřícím práškem a zázvorem. Přidejte vychladlou směs másla a medu a vypracujte těsto. Vytvarujte v ruce kuličky a dlaní je rozmáčkněte na placku. Pokládejte na plech vyložený pečícím papírem. Pečte při 180°C přibližně 10 až 15 minut.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články