Netradiční cukroví, které se u vás doma stane hitem Vánoc

Netradiční cukroví, které se u vás doma stane hitem Vánoc
Zdroj: Pixabay.com

Pečete úžasné vánoční cukroví, ale už vás nudí každý rok ty stejné druhy? Vyzkoušejte netradiční cukroví, které je chutné a oslní vaši rodinu i návštěvy. Například "vinná kolečka" nebo "opilé švestky" určitě nadchnou dospělé mlsné jazýčky.

Ludmila Vajdová
Ludmila Vajdová 25. 11. 2019 13:44

Vinná kolečka

Potřebujete: 200 g hladké mouky, 2 lžičky pečicího prášku do pečiva, 1 vanilkový cukr, 100 g moučkového cukru, 1 vejce, 2 lžíce bílého vína, 100 g másla, 30 g strouhané čokolády

Poleva: 200 g moučkového cukru, trochu bílého vína

Postup: Všechny přísady zpracujte do těsta a nechejte minimálně půl hodiny odpočinout v lednici. Poté na vále rozválejte těsto na výšku asi tři milimetry. Plech vymažte tukem nebo vyložte pečícím papírem. Vykrajujte z těsta kolečka a pokládejte na plech. Pečte ve středně vyhřáté troubě, na cca 180 °C. Dále si připravte polevu z utřeného cukru s vínem a vychladlá kolečka v ní máčejte nebo je polévejte. Ozdobte kandovaným kouskem ovoce.

Nadýchané kakaové bochánky

Potřebujete: 170 g hladké mouky, 160 g moučkového cukru, 160 g másla, 60 g kakaa, 1 vanilkový cukr, oloupané a rozpůlené mandle

Postup: Nejdříve si připravte mandle. Mandle zalijte vařící vodou. Asi po 20 minutách vyzkoušejte, zda lze slupku promnutím z mandle sloupnout. Mandle osušte odložením na utěrku. Následně ostrým nožíkem rozdělte na půl. Utřete máslo s cukrem a kakaem, poté přidejte mouku a vypracujte těsto. Z vypracovaného těsta vytvořte kuličky. Ty pokládejte na plech vyložený pečícím papírem. Do každé kuličky doprostřed zapíchněte půlku mandle a upečte ve velmi mírně vyhřáté troubě, cca 140 - 150 °C, dle typu vaší trouby. Nechte cukroví minimálně 14 dní odležet.

Kávová zrna (nepečené cukroví)

Potřebujete: 350 g moučkového cukru, 50 g másla, 50 g holandského kakaa, 1 lžíce rumu, 2 lžíce uvařené silné kávy, 100 g čokolády na vaření

Postup: Smíchejte cukr, kakao, na kousky nakrájené máslo, rum a kávu. Vypracujte těsto. Následně z těsta vytvořte kuličky, do kterých tupou stranou nože vytvořte čáru, abyste získali vzhled kávového zrna. Velikost zrna závisí na velikosti vytvořené kuličky. Nechte chvíli vychladnout v lednici. Mezitím si připravte čokoládu. Čokoládu na vaření rozpusťte v kastrolku ponořeném ve vodní lázni. Můžete přidat i trochu tuku. Vychladlá zrna máčejte v čokoládě. Nechte zaschnout a uložte na chladné místo.

Opilé švestky (nepečené cukroví)

Potřebujete: 1 balíček sušených švestek, oloupané mandle, čokoláda na vaření, rum

Postup: Toto cukroví je velmi jednoduché na přípravu. Sušené švestky namočte na 14 dní do rumu. Následně z rumu vyndejte a místo pecky vložte oloupanou mandli. Čokoládu na vaření rozpusťte v kastrolku ponořeném ve vodní lázni. Můžete přidat i trochu tuku. Plněné švestky namočte v čokoládě a poté nechte čokoládu ztuhnout.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články