Švestky aneb Tajemné královny starého Egypta, které jsou dobré nejen na koláči

Švestky jsou zdrojem vitaminů, které naše tělo potřebuje.
Zdroj: Pixabay
Švestkový kompot můžete podávat třeba k dezertu.Švestky se skvěle hodí na koláče.Na zimu si můžete připravit švestková povidla nebo marmeládu.Švestky jsou zdrojem vitaminů, které naše tělo potřebuje.+ 1 fotka+ 2 fotky

Málokdo z nás ví, že švestky nejsou jen lákavým ovocem, které uzobáváme z misky na stole a které používáme pro přípravu vynikajících koláčů.

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 28. 08. 2018 15:08

Tyto modré královny nejsou také jen surovinou pro výrobu pálenky, ale vhodným doplňkem při dietách, který by neměl chybět v jídelníčku hubnoucích osob. 

Možná se budete divit, ale existuje více než dva tisíce druhů švestek, můžete si tedy vybírat, které vám budou chutnat nejvíce.

Kdy se začaly švestky konzumovat

Švestky se staly populárními za dob starého Egypta. Našly se dokonce v hrobkách Egypťanů, kteří je tam měli, aby mrtví neměli hlad. Sušené švestky v té době také sloužily jako zásoba energie. Využívaly toho především karavany obchodníků, které putovaly týdny pouští za obchodem.

Švestky a zdraví

Lékaři tvrdí, že švestky mají velmi příznivý účinek na podrážděný žaludek. Navíc jsou velmi dietní, snadno utiší hlad a jsou vynikajícím pomocníkem při redukčních dietách. Také pokud vy nebo vaše děti trpí zácpou, garantujeme vám, že jedna sklenice zavařených švestek a šťáva z nich rozpohybují vaše střeva naplno. 

Důležité látky, které švestky obsahují

Toto ovoce je plné vody, ale obsahuje i jiné látky, které mají příznivý vliv na náš organismus. Patří mezi ně antokyany, látky, které dodávají švestkám krásnou barvu, ale zachycují i volné radikály a brzdí stárnutí buněk. Dále chrání před rakovinou a infarktem.

Kromě vody, která je ve švestkách zastoupena opravdu ve velkém množství, obsahují ještě další důležité látky, které mají velice příznivý vliv na náš organismus.​ Švestky mají v sobě i vitamin A a vitaminy skupiny B, které odbourávají stres a náladovost, dále rutin a kvercetin. Tyto dvě složky mají antioxidační účinek, snižují krevní tlak, působí příznivě při častém krvácení z nosu nebo z dásní.

Lékařské využití

Sušené švestky se doporučují při chronické zácpě jako přírodní projímadlo, protože jsou velmi bohaté na vlákninu. Při dlouhodobé hospitalizaci v nemocnici, při změně prostředí, při zvýšeném psychickém vypětí nebo stresu by se švestky měly v jídelníčku objevovat téměř pravidelně. 

Kuchyňské využití

Švestky můžete konzumovat čerstvé, ale je možné si udělat zásoby na zimu jejich usušením, zmražením nebo přípravou kompotů a povidel. 

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články