Každý třetí dnes trpí zácpou. Jak jí lze účinně předcházet a jaké triky vám při ní pomohou?

Na vině je nejen naše strava, nedostatek pohybu, ale i sedavé zaměstnání.
Zdroj: Pixabay.com
Důležité jsou správné stravovací návyky.Po ránu vypijte sklenici teplé vody s vlákninou.Místo výtahu a jezdicích schodů choďte raději pěšky.Trápí vás nadýmání a bolesti během vylučování?+ 1 fotka

Každý třetí má dnes problémy se zácpou. Často za to mohou naše špatné stravovací návyky, nepravidelná strava, velké množství sladkostí a dokonce i nadměrné pití černého čaje. Jak lze zácpě předejít a jaké triky vám pomůžou, pokud jí trpíte?

Eva Jeřábková
Eva Jeřábková 07. 07. 2018 11:37

Pravda je, že každý z nás má individuální potřebu vyprazdňování. Ale důležitá je pravidelnost. Lékaři označují za zácpu stav, kdy pacient chodí „na velkou“ méně než třikrát týdně a stolici provázejí bolesti. K dalším projevům zácpy patří i časté nadýmání a tlakové bolesti v břiše.

 

Na vině je nejen naše strava, nedostatek pohybu, sedavé zaměstnání, genetika, ale třeba i nošení těsného oblečení, které stlačuje břicho. V neposlední řadě pravidelnému vyprazdňování neprospívá ani ignorování potřeby jít na záchod. Zadržování stolice vede k roztažení tlustého střeva a oslabení vyprazdňovacího reflexu.

 

Zácpa může signalizovat i větší problém

Zácpa může být příznakem jiného onemocnění. Například u syndromu dráždivého tračníku se zácpa střídá s průjmy a často je doprovázena bolestí břicha a plynatostí.

 

Na vině může být nádor tlustého střeva, který svou velikostí může bránit hladkému průchodu střevního obsahu a způsobovat tak zácpu. Česká republika dlouhodobě patří mezi země s největším výskytem zhoubného nádoru tlustého střeva.

Pokud je vám více než 45 let, vaše obtíže s vyprazdňováním trvají déle než 3 týdny a nejsou na vině jiné stravovací návyky, nové léky a podobně, měli byste urychleně kontaktovat lékaře.

 

Zácpy mohou způsobovat některé léky na snížení krevního tlaku, ke snížení kyselosti žaludeční šťávy nebo preparáty proti bolesti.

 

 

Léčba

Pokud není zácpa důsledkem jiného závažnějšího onemocnění, spočívá léčba především ve změně stravovacích návyků a prevenci.

Kapky ani projímadla se nedoporučují užívat dlouhodobě. Tělo si na ně zvykne. Klystýr vám zas může poškodit střevní sliznici.

 

Nejlépe tedy uděláte, když pozměníte své návyky. Ráno si přivstaňte a vypijte nalačno hrnek teplé vody. Ideálně ji můžete doplnit vlákninou, jako je například Psyllium.

Další osvědčená rada je nechat přes noc louhovat čtyři sušené švestky, které ráno sníte a vodu vypijete. Do dvaceti minut by se měl dostavit účinek. Nenechte se odradit tím, že to zpočátku nepůjde. Důležitá je pravidelnost. Tělo si postupně začne na ranní vyprazdňování zvykat.

 

Snažte se mít přes den dostatek tekutin a pohybu. Místo výtahu choďte po schodech. Bílé pečivo nahraďte celozrnným.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články