Podivnost jménem urinoterapie. Plno lidí této léčebné metodě věří, lékaři si ťukají na čela

Močí sice opravdu lidé léčili v dávných dobách, ale dnes už snad musí být každému jasné, že je to pasé. Nebo snad ne?
Zdroj: pixabay
Močí sice opravdu lidé léčili v dávných dobách, ale dnes už snad musí být každému jasné, že je to pasé. Nebo snad ne?V ČR se najdou zastánci urinoterapie, ale lékaři jsou jasně protiLidé ,,léčící" se močí moč často pijínebo si jí dokonce vpichují pod kůži injekční stříkačkou+ 1 fotka

Urinoterapie patří především k alternativní medicíně a její účinky dodnes nejsou prokázány. I tak se najdou lidé, kteří ji dnes praktikují a věří jí. Co je urinoterapie zač?

Lenka Šebestová
Lenka Šebestová 29. 05. 2018 10:24

Jak už název napovídá, bude se zřejmě jednat o léčebnou metodu spojenou s močí. A je tomu skutečně tak. Pacient pije svou nebo cizí moč a potírá se jí. Společností je tato praktika vnímána jako velice kontroverzní, ale i v Česku má své velké zastánce. Urinoterapií se dá údajně léčit úplně všechno. Přitom v lidské historii rozhodně nejde o žádnou novinku. Močí se lidé léčili již ve staré Číně či Indii. Zmiňují se o ní i staré arabské spisy a svou moč pili i staří Aztékové a Olmékové. Dle Římanů potírali močí svou kůži i Galové, kteří tak léčili své kožní choroby. V různých obdobích historie se k potírání nemocných využívalo mimo jiné i směsí obsahujících moč některých zvířat, patrně s úmyslem znepříjemnit „démonu choroby“ pobyt v těle nemocného natolik, že jej raději opustí. Moč se také hojně využívala jako dezinfekce do velkých ran. Byla totiž sterilní.

Dnes

Co se urinoterapií léčí? Chronické opary, rýma, bolest kloubů, používá se jako prevence proti chřipce a nachlazení, pomáhá s kožními chorobami a problémy se štítnou žlázou a podobně. Na internetu najdete nespočet návodů, jak urinoterapii provádět. Někdo moč kloktá, jiný si jí potírá tělo nebo ji dokonce píchá do těla injekční stříkačkou. Nechutná-li vám moč, urinoterapeuti vám poradí, jak ji dochutit a ochutit. Co jíst a nejíst atd. Lékaři a odborníci však bijí na poplach.

Vše je pouhé placebo

Zatím není vědecky dokázáno, že má lidská moč uzdravující účinky. Lékaři říkají, že urinoterapie není nic jiného než jeden velký nesmysl. Když si totiž vezmeme logicky, moč obsahuje pouze odpadní látky, které tělo vyloučí. Zpátky do organismu opravdu nepatří. Její užívání může být dokonce i nebezpečné, protože se můžete otrávit. Ne, že by člověk přímo umřel, ale otrava mu může způsobit velké zdravotní potíže. Ne všichni lékaři jsou však zajedno. Vystudovaná česká anestezioložka Vilma Partyková je o léčebných účincích moči pevně přesvědčená. Údajně jí pití moči vyléčilo rakovinu.

 

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články