Podzimní nemoci: Rýmu a kašel zná každý. Co nás může potkat dalšího?

Kapky a léky k podzimním nemocem prostě patří
Zdroj: Pixabay
Kapky a léky k podzimním nemocem prostě patříKapky na kašel vybírejte pečlivěVždy dodržujte instrukce na příbalovém letákuU dětí raději vyhledejte lékaře, vždy se nemusí jednat o pouhou virózu+ 1 fotka+ 2 fotky

S neustálými změnami teplot vzrůstá v Česku počet akutních respiračních onemocnění. Epidemiolog uklidňuje, že v daném období je to normální a chřipková epidemie zatím nehrozí. Chřipkové viry ovšem nejsou jediné, které poletují vzduchem.

Petra Járková
Petra Járková 31. 10. 2018 11:26

Nechřipková onemocnění

Na podzim řádí  kromě notoricky známých nemocí také nechřipkové respirační viry, jako například adenoviry, coronaviry, RS viry, rhinoviry, viry parainfluenzy, kterými jsou ohroženy hlavně děti.

Viróza není chřipka

Nejčastější hrozbou je však infekční virové onemocnění dýchacího ústrojí, které způsobuje chřipkový vir. Nyní se mu daří, vlády se ujímá od podzimu do jara. Často bývá chřipka zaměňována s lehčími virózami, ale pravá chřipka se projevuje vysokou horečkou, bolestmi hlavy, svalů, kloubů, objevuje se únava, zchvácenost, malátnost.

Jak léčit chřipku?

Právě nyní je ideální čas nechat se proti chřipce očkovat. Očkování zmírní příznaky. Pokud už chřipku dostanete, lékaři doporučují ji vyležet nejméně 7 dní a brát léky na snižování horečky. Antibiotika by se měla podávat pouze lidem s oslabenou imunitou a chronickými nemocemi. Pokud chřipku přechodíte, můžete si přivodit zápal plic nebo zánět ledvin.

Zánět horních cest dýchacích

Průběh je krátkodobý. Nos se vám změní v kapající kohoutek, nebo naopak trpíte pocitem, že máte nos ucpaný. Přidá se mírně zvýšená teplota, bolesti v čele a dráždění ke kašli. Objevit se může zánět středního ucha nebo průdušek.

Jak léčit rýmu?

Doporučují se nosní kapky, které obnoví průchodnost a odstraní hleny. Dostatečně smrkejte. Při zánětu nosohltanu a bolesti hrdla je doporučená zvýšená ústní hygiena, kloktání či aplikace dezinfekčních sprejů. Pokud rýmu neléčíte, může si přivodit zánět čelních a čelistních dutin.

Bolestivá angína

Streptokokový zánět krčních mandlí, hlavním příznakem je bolest v krku spojená s problematickým polykáním, chrapotem a kašlem. Také vás bolí hlava a máte zimnici a horečku. Nápadné jsou zduřelé mandle a na nich se mohou objevit hnisavé čepy.

Jak léčit zánět krčních mandlí?

Zde už pomohou antibiotika a včasná návštěva lékaře. Angínu musíte vyležet. Pokud angínu nebudete léčit, může se objevit absces, tedy hnisavé ložisko, a je často nutné jej chirurgicky odstranit.

Virová laryngitida

Ztratili jste hlas nebo chraptíte? Tak jste chytili laryngitidu, což je obecný název pro zánětlivá onemocnění hrtanu. Průběh nebývá dramatický, může se podobat klasickému nachlazení. Ohroženy jsou všechny věkové skupiny, ale nejvíce děti.

Jak se léčit?

Antibiotika se podávají výjimečně. V případě výskytu je třeba se vyležet, dodržovat klid, zvlhčovat v bytě vzduch, případně inhalovat a dát si na krk Priessnitzův obklad.

Akutní bronchitida

Akutní zánět průdušek je jeden z nejčetnějších zánětů dolních cest dýchacích. Bronchitida se rozvine náhle, třeba po nachlazení. Mezi příznaky patří vytrvalý kašel, vykašlávání hustého hlenu, dušnost, bolesti na hrudi, dýchací potíže, bolesti svalů a v zádech.

Jak léčit bronchitidu?

Lékaři doporučují klid, potlačování případné teploty léky a užívání léků, které usnadňují vykašlávání. Pokud je bronchitida bakteriálního původu, lze doléčit antibiotiky.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články