Příprava na zimu: Pokud chcete posílit imunitu, choďte na procházky těsně před spaním, a to za každého počasí

Posilte svou imunitu na zimu
Zdroj: Pixabay
Kojením dítěti posilujete imunitu od narozeníV zimě si odepřete nápoje s ledemČesnek je považován za přírodní antibiotikumPijte přírodní šťávu z rakytníku, obsahuje velké množství vitamínu C+ 1 fotka+ 2 fotky

Bojíte se oslabené imunity? Trpíte celou zimu chřipkou, nachlazením a ucpaným nosem? Imunitu často skloňujeme ve všech pádech a naučili jsme se v její nedostatečné kvalitě hledat hlavní příčinu všech našich onemocnění. Od drobných rýmiček po vážnější nemoci.

Petra Járková
Petra Járková 02. 10. 2018 21:02

Často si ale posílení imunitního systému představujeme poměrně jednoduše a čekáme, že po několika vitamínových bombách se naše tělo dá zase dohromady. Ovšem kouzlo silného imunitního systému tkví právě v dlouhodobě udržitelném zdravém životním stylu.

Imunitní systém se vyvíjí od narození

Náš imunitní systém se vytváří prakticky od narození, kdy přebíráme většinu potřebných mikroorganismů z těla matky už při porodu. Nejdůležitější je pro vývoj naší imunity období velmi útlého dětství, ale imunita prochází změnami prakticky celý život. Do hry vstupuje například očkování, při němž se tělo vystavuje působení oslabeného původce nemoci, aby si organismus mohl vytvořit protilátky.

Kojte poctivě své děti

Obrovský význam při budování silné imunity má také kojení, kdy dítě prostřednictvím mateřského mléka přijímá ochranné látky od matky. V mateřském mléce jsou obsaženy cukry nazývané probiotika, které jsou skvělým základem pro vytvoření vlastní střevní mikroflóry. Zátěžovým testem pro imunitu je přechod do dětského kolektivu ve věku tří let. Dítě už není chráněno pravidelným kojením, ale naopak se setkává s ohromným náporem infekcí od všech dětí, které mateřskou školku navštěvují. Takové setkání a uvedení dítěte do kolektivu je nevyhnutelné, jeho obranyschopnost však můžete před nástupem do školky výrazně posílit.

Kvalitním spánkem ke zdraví

Základním klíčem k odpočinutému a zdravému organismu je spánek. Osmihodinový spánek rozhodně není přežitkem, ale naopak nutností pro každého z nás. Díky delšímu spánku budete méně emocionálně labilní, více soustředění, odpočatí a zároveň méně náchylní k nemocem všeho druhu.

Sportujte pravidelně

Druhou stranou mince je pravidelný sport. Bude-li totiž vaše tělo v potřebné kondici, bude v pořádku také imunitní systém. Samozřejmě se nemusí jednat o ryze výkonnostní sport, ale o desítky maličkostí, které se na konci každého dne sečtou. Více chození pěšky, chůze do schodů, nikoli jízda výtahem, delší večerní procházky se psem, víkendový aktivní odpočinek na zahradě nebo v sedle kola či koně. Když zvolna rozhýbete tělo, můžete začít přidávat další aktivity – od běhu přes jógu až po aerobic.

Choďte na procházky před spaním

Odborníci doporučují procházku každý večer před spaním. Po večeři si vyčistíte zuby, aby vás nehonila mlsná, vyřídíte poslední nezbytnosti a zaklapnete počítač, vypnete telefon a vezmete své blízké ven. Pobyt venku (a to i v nepříznivém počasí) pomůže vašemu tělu vyrovnávat se s různými viry, bakteriemi a škodlivými látkami. Vaše tělo se tak stává přirozeně odolnější.

Snídaně je základ

Spousta z nás ráno nestíhá a začíná den bez snídaně. V práci nebo ve škole nemají čas na pořádnou svačinu nebo rychle něco vytáhnou z jídelního automatu. V nejhorším případě pak vynechají oběd, ale zato si dopřejí opulentní večeři o čtyřech chodech. Ovšem celé to má být právě naopak. Začít snídaní, hlavním jídlem dne, a jídelníček k večeru zlehčovat a zařazovat do něj více ovoce, zeleniny nebo vitamínových bomb. Pro váš imunitní systém není důležité jenom množství jídla a jeho kvalita, ale také jeho pravidelnost. Zároveň byste měli dbát na to, abyste jedli v klidu a v pohodě. Když oběd, tak raději s kamarádkami v novém bistru za rohem a ne se šéfem ve fastfoodu nad probíráním pracovních starostí.

Pitný režim

Důležitou součástí stravovacího režimu je také pitný režim – pití obyčejné vody z kohoutku pomáhá detoxikaci. Obohatit ji můžete zeleným čajem nebo bylinnými čaji. Sladkým limonádám se raději vyhněte.

Ideální teplota

Možná to zní trošku jako babská rada, ale i teplota prostředí, ve kterém se každodenně pohybujeme, je pro správnou imunitu velmi důležitá. Imunitnímu systému totiž obecně nesvědčí přetopené místnosti a velké teplotní rozdíly mezi místnostmi a venkovním prostředím. Ideální pokojová teplota by neměla přesáhnout 22 stupňů, o něco nižší by měla být v ložnici – konkrétně 18 stupňů.

Hlavně klid a nohy v teple

Dalším jednoduchým způsobem, který vám pomůže vyhnout se onemocnění, jsou nohy v teple. Dolní končetiny by totiž neměly být vystavovány prochladnutí. V okrajových částech těla, jako jsou právě ruce a nohy, je krevní oběh výrazně zpomalený, proto hrozí jejich prochladnutí a následné onemocnění. Nohy byste tedy podle babských rad měly udržovat vždy v teple.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články