Jste neustále vyčerpaní a bez energie? Jak poznat únavový syndrom

únava
Zdroj: Profimedia

Jste neustále vyšťavení a bez špetky energie? Věřte, že to nemusí být přílišnou prací, ale můžete mít únavový syndrom, proti kterému se opravdu těžko bojuje. Jak na něj vyzrát?

Jana Jánská
Jana Jánská 15. 07. 2018 21:42

Bolest v krku a hlavy, zvýšená teplota, rýma, kašel a končetiny jako kus ledu. Cítíte, že vám není úplně nejlíp, ale na neschopenku nechcete nebo jít ani nemůžete a nachlazení jednoduše přechodíte. Příznaky opravdu odezní, ale zůstane nekonečná únava. Bolí svaly klouby a jste neuvěřitelně vyčerpaní. Jestliže únava nepovolí ani po řádném vyspání a odpočinutí si, máte dozajista únavový syndrom.

Diagnóza neexistuje

Co je vlastně únavový syndrom doktoři dodnes neví. Když se tedy dokopete k návštěvě doktora, s největší pravděpodobností si nebude vědět rady. Dodnes se totiž vědci přou, co vlastně tento syndrom a totální vyčerpání těla způsobuje.

Syndrom má různé průběhy a různé příznaky

Příznaky nejsou u únavového syndromu vždy stejné, takže není jednoduché jeho diagnózu přesně stanovit. Často syndrom nastupuje po přechozené nemoci, ale mnohdy se objeví z ničeho nic. Bez jakékoliv spouštěcí příčiny a bez varování. Prostě vás to složí.

Doktor mi diagnostikoval únavový syndrom. Co teď?

Nebudete tomu věřit, ale nic. Vzhledem k tomu, že se neví, co syndrom způsobuje, neví se, jak přesně ho léčit. Někomu uleví antidepresiva, analgetika, někdy i antihistamika. Někdy mají u postižených pozitivní vliv i alternativní metody, jako je například akupunktura, jóga nebo návštěva chiropraktika.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články