Potraviny, které by vám nikdy neměly dojít: Uvaříte s nimi vždy a spolehlivě

Potraviny, které by vám nikdy neměly dojít: Uvaříte s nimi vždy a spolehlivě
Zdroj: Unsplash.com

Ať už žijete sami, nebo s rodinou, jste masožravci, nebo vegetariáni, vždycky byste měli mít v zásobě přiměřené množství základních potravin, aby bylo možné z nich pohotově uvařit několik jednoduchých jídel. Nikdy totiž nevíte, kdy se zase dostanete na nákup.

Jana Šulcová
Jana Šulcová 23. 11. 2020 11:00

Nebojte se, nevyhrožujeme ani lavinovým nebezpečím, ani nájezdem hladových kobylek. Ale jistota je jistota. Pojďme se tedy podívat, jaké potraviny by vám neměly dojít, abyste spolehlivě připravili oběd i večeři.

Ve spíži

Určitě byste měli mít přiměřenou zásobu suchých potravin, a to těstoviny, rýži, mouku, ale třeba i jednu krabičku instantního těsta na bramborové knedlíky. Dále se vyplatí mít třeba dvě  trvanlivá mléka, to se hodí, i když to čerstvé někdo tajně v noci vypije. Užijete také rajčatový protlak nebo konzervovaná rajčata a několik dobrých konzerv, například tuňáka nebo rybičky v oleji. Neměly by vám dojít ani luštěniny zejména fazole a čočka, s těmi se také dobře vaří, když už nic jiného doma není. Průběžně také kontrolujte množství cibule, česneku a brambor, ani bez nich se neobejdete. Neztratí se ani sklenička marmelády, kompot, dokonce i nakládané okurky a kysané zelí.

Pro chuť

Sůl je základ každé kuchyně, ale ani bez cukru to není ono. Hlídejte si také zásobu oleje a octa.

Koření sice nepatří mezi základní potraviny, ale bez něj se také neobejdete. Hlavně nesmí dojít pepř, majoránka, nové koření, skořice a bobkový list. Hodí se i sušené bylinky, jako je oregano, tymián a rozmarýn.

V chladničce

Tam bychom měli mít vždy zásobu vajec, sýra, případně i šunky. Dále by nemělo dojít máslo, anglická slanina a žampiony. Neuškodí ani sklenice sádla. Hodí se také kelímek jogurtu, kysané smetany a šlehačky. Ve spodní zásuvce pak mějte určitě stále alespoň několik rajčat, papriku, okurku a mrkev.

V mrazáku

Posledním důležitým místem je mrazák, který slouží k dlouhodobějšímu uchování potravin při hodně nízkých teplotách kolem -18 °C. Sem uložte zásobu pečiva, i když čerstvé je nejlepší, tak kdo by chtěl žužlat v neděli dva dny staré rohlíky. Přidejte maso – kuřecí, vepřové i hovězí. Vyplatí se mít i železnou rezervu hotového jídla: nějakou tu pizzu, obalované filé, masové kuličky, hranolky a podobně. Oceníte je, když opravdu nestíháte vařit domácí pokrmy.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články