Rychlý závin: Vyzkoušejte bleskové křehké těsto, které chutná se sladkou i slanou náplní

Rychlý závin: Vyzkoušejte bleskové křehké těsto, které chutná se sladkou i slanou náplní
Zdroj: Pixabay.com

Závin, nebo chcete-li štrúdl, je klasika, kterou jsme si přivlastnili a považujeme ji za svůj opravdu „echt“ český pokrm. Jenomže ten pravý závin pochází z Rakouska a do našich kuchyní doputoval v době, kdy jsme byli ještě sjednoceni pod jedním praporem mocnářství.

Jana Šulcová
Jana Šulcová 15. 11. 2020 11:00

U nás nejčastěji pečeme tradiční jablečný závin, který voní po skořici, oříškách a rozinkách, ale také třeba po čokoládě nebo tvarohu. Hned na druhé příčce stojí závin makový, který skvěle chutná se švestkami nebo marcipánem. A pak už následují všelijaké speciality, například hruškový, pudinkový, ořechový či višňový.

Hodně oblíbené jsou slané varianty. Ať už s masem, kuřecími játry, žampiony, vejcem anebo jenom se šunkou a sýrem. Dá se říct, že co domácnost, to jiná varianta. Tak je to dobře, protože jenom pestrost zaručí, že kuchyň nebude fádní.

Správné těsto

Základem závinu je ale těsto, zpravidla listové, tažené anebo křehké. Vyrobit si pravé domácí listové těsto možné je, ale proč bychom se s ním namáhali, když v obchodech seženeme kvalitní polotovar. Tažené těsto s octem, průhledné tak, že je přes něj vidět struktura utěrky, je chutné a vláčné, nejlépe se hodí k jablíčkům. Ale také příprava taženého těsta je složitá a hlavně předpokládá určitý cvik. Jestli máte babičku, která jej ještě dokáže, poproste ji, aby vám zkušenosti předala, zaručeně si pochutnáte.

Třetí variantou je těsto křehké, které vyrobíte opravdu snadno a rychle jen z několika levných surovin. A na něj vám přinášíme základní recept.

Křehké těsto

Potřebujete: 210 g hrubé mouky, 140 g Hery (hodně vychlazené nebo mražené), 4 lžíce mléka, 1 lžíce octa, 2 vejce, 1 kypřicí prášek.

Postup: Na vál nasypte odváženou a prosátou mouku smíchanou s kypřicím práškem. Přidejte nahrubo nastrouhanou Heru, mléko, ocet a vejce. Těsto chladnýma rukama rychle vypracujte. Důležité je, aby se tuk nerozpustil, ale v těstě zůstaly malé hrudky. Zabalte do folie a nechte zhruba dvacet minut odležet. Potom těsto rozválejte na plát, pokryjte připravenou náplní, zarolujte, potřete vejcem a pečte dozlatova v troubě vyhřáté na 180 °C.

Smetanový závin

Potřebujete: těsto, 70 g másla, 50 g moučkového cukru, 3 vejce, 200 ml kysané smetany, 1 lžíci vanilkového pudinku, mražené nebo čerstvé ovoce (jahody, maliny, rybíz, borůvky…).

Postup: Máslo se žloutky a cukrem utřete do husté pěny. Vmíchejte pudink a smetanu. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh a zlehka jej zapracujte do krému. Těsto vyválejte na plát, potřete krémem a posypte ovocem. Zaviňte, přeneste na plech, potřete rozšlehaným vejcem a pozvolna pečte v troubě vyhřáté na 180 °C.

Zelný závin

Potřebujeme: těsto, 1 vejce, kmín na posypání, 1 lžíci sádla, 2 cibule, 150 g anglické slaniny, 3 hrsti kysaného zelí, 1 bramboru, sůl.

Postup: Na sádle osmahněte najemno nakrájenou cibulku a slaninu. Zelí vymačkejte a pokrájejte nadrobno. Přidejte k cibulce, podlijte vodou a duste doměkka, přidejte nastrouhanou bramboru a dochuťte solí. Duste ještě chvíli, dokud se brambora nerozvaří a zelí nezahustí. Ve směsi by neměla zbýt žádná tekutina. Těsto rozválejte na plát a rozprostřete na něj náplň. Zaviňte, přeneste na plech, potřete rozšlehaným vejcem a pozvolna pečte v troubě vyhřáté na 180 °C.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články