Polenta není jen kaše: Bezlepková alternativa mouky je skvělá pečená i jako sladký dezert

polenta
Zdroj: Freepik.com

Polenta není nic jiného než hrubě či jemně mletá kukuřičná mouka a pro celiaky je hotovým požehnáním. Z kukuřičné mouky totiž dokážete připravit řadu běžných pokrmů, aniž by vás ohrožoval lepek.

Jana Šulcová
Jana Šulcová 18. 10. 2020 12:00

Při vyslovení slova polenta se většině z nás vybaví kyprá žlutavá placka nebo kaše, kterou v severní Itálii běžně podávají jakou přílohu k většině pokrmů. A není to tak dávno, kdy byla polenta považována za něco obyčejného a všedního, čím se živila převážně jen chudina. Dnes je polenta vyhledávanou lahůdkou a ve svém menu ji má zařazenou většina špičkových restaurací.

Není jenom Popelkou

Pro severoitalskou kuchyni je skromná polenta naprosto zásadní surovina a je téměř nemožné vyjmenovat všechny pokrmy, se kterými se servíruje. K tomu se přičítají ještě různé variace a kombinace.  Lze ji podávat zapečenou jako předkrm, v podobě nákypu coby hlavní chod, ale také slazenou cukrem či medem jako dezert. Je skvělá ke snídani, kde zastoupí ovesné vločky a chutná jak s čokoládou, tak s ořechy nebo ovocem. Hodí se k masu i zelenině, báječně se páruje s rybami a i luštěninami.

Jako běžná mouka

Stejně jako u naší pšeničné mouky, i kukuřičná mouka se rozlišuje podle stupně vymletí. A od hrubosti zrnek se pochopitelně odvíjí i čas vaření a její zrnitost chuťově ovlivní konečný pokrm. Pro přípravu polenty se používají dva druhy kukuřičné mouky: polenta bramata a polenta fioretto.  Polenta bramata ale vyžaduje poměrně dlouhý čas vaření, zhruba 45 až 75 minut. Z toho důvodu jsou na trhu k dostání polenty instantní, jejichž příprava netrvá déle než 10 minut.

Zajímavá chuť

Klasická polenta má celkem nevýraznou chuť, je tedy běžné ji něčím oživit. Nejsnadnější je přidat lžíci studeného másla do již hotové kaše. Můžete také přisypat strouhaný parmazán, šafrán nebo pepř. Skvělá je též s olivovým olejem nebo pestem. A hotovou lahůdku vyrobíte smícháním s dýňovým pyré. Luxusní varianta polenty se připravuje s kuřecím vývarem, kterým nahradíte obyčejnou vodu.

Základní recept

Po tom všem, co jsme si to o polentě řekli, se může zdát, že příprava je víc než snadná. To ano, obyčejnou kaši tu svede každý, ale aby se z polenty stal božský pokrm, to už chce trochu grifu anebo dobrý recept. Jeden si vám dovolujeme nabídnout. Pro vaření používejte dostatečně velký hrnec s tlustým dnem anebo s nepřilnavým povrchem.

Potřebujete: 100 g polenty na jednu porci, zhruba čtyřnásobné množství vody. Spotřeba vody je orientační, záleží na typu a kvalitě polenty, 5 g soli na každý použitý litr vody a máslo nebo smetanu na zjemnění.

Postup: do hrnku nasypte polentu a zalijte částí vody a osolte. Za stálého míchání ode dna vařte do houstnutí, potom přilijte další vodu a pokračujte, dokud všechnu nespotřebujete. Do hotové polenty je možné také přimíchat horkou smetanu nebo máslo, aby byla jemnější a méně hustá.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články