Mlsání, po kterém nepřiberete: Sušit se dají nejen jablíčka a houby

sušené ovoce
Zdroj: pixabay.com

Letošní podzim je na úrodu štědrý. Urodilo se ovoce, zelenina i lesní plody, o bylinkách ani nemluvě. Co nesníme, to zavaříme, zamrazíme anebo nasušíme. Víme ale jak?

Jana Šulcová
Jana Šulcová 18. 09. 2020 12:30

K sušení tradičně využíváme slunce a suchý vzduch. Moderní žena ale sáhne i po šikovném spotřebiči – sušičce. A pokud použije správnou s rovnoměrným prouděním a digitálně řízenou přesnou teplotu, zásoba potravin si uchová nejen chuť, ale i cenné vitaminy, minerály a stopové prvky.

Ovocné křížaly

Sušit můžeme prakticky každé ovoce, nejčastěji ale takto zpracujeme úrodu jablíček, švestek, meruněk nebo hrušek. Zkuste ale třeba i broskve, višně anebo borůvky. V zimě do müsli jako když je najdete.

K sušení vybírejte jenom zdravé a nenahnilé plody. Ovoce omyjeme, některé oloupeme a zbavíme pecek a jádřinců. Větší kousky nakrájíme na plátky, menší jen rozpůlíme a drobné plody necháme celé. Ovoce zpracováváme rychle, aby nezhnědlo. Proto ho také po nakrájení vykoupeme v roztoku kyseliny citronové (na 1 l převařené a studené vody dáme 2 g kyseliny citronové). Ovoce rozložíme na síto a sušíme podle návodu.

Rada od babičky

Aby ovoce zvláčnělo, necháme je po usušení asi týden ležet na vzduchu, přijme zpět zhruba 3 až 5 % vlhkosti. Teprve potom uložíme křížaly do označených plátěných sáčků anebo kartonových krabic a uložíme na chladném, ale suchém místě.

Zelenina jako čerstvá

Máte rádi sušená a v oleji naložená rajčata? Tuhle pochoutku si můžete vyrobit z vlastní úrody sami. Podobně je to s populárními zeleninovými chipsy z mrkve, řepy nebo celeru.

Ale pamatujte, že jestliže chcete uchovat co největší množství vitamínů a minerálů, nedoporučuje se sušit ani na sluníčku, ani v troubě, ale jenom v sušičce.

Teplota se nastavuje zpravidla na 50 °C, aby příliš neztvrdla, po nabobtnání vodou by se sušená zelenina měla co nejvíce podobat zpět zelenině čerstvé.

Houby do polévky

Sušení hub je nejstarším způsobem konzervace této pochoutky. Takto upravené houby mají opravdu intenzivní chuť a aroma, a proto například tradiční bramboračku anebo houbového kubu připravíte nejlépe z hub sušených. Pokaždé však nemáte po ruce sušičku potravin, nic se neděje, houby jde snadno usušit i v multifunkční troubě anebo na slunci.

Použijte sušičku

V sušičce můžete kromě ovoce a zeleniny připravit i spoustu dalších dobrot a pro svoji šetrnost k surovinám se využívá i pro přípravu dnes velmi oblíbené raw stravy. Jdou v ní sušit houby do polévky, bylinky na vaření nebo na léčivé čaje. Zkuste také vlastnoručně vyrobené těstoviny, krutóny z rohlíků či chleba. Skvělá jsou cukrátka z ovocné pasty. Dokonce zde připravíte i plátky marinovaného masa – jerky.

Důležité je, aby sušička měla moderní elektronické ovládání a možnost elektronické regulace teploty mezi 35 až 70 °C podle druhu sušené potraviny, aby bylo dosaženo maximálního uchování přírodních látek. Praktická je i nastavitelná výška jednotlivých dostatečně velkých plat, průhledný design pro snadnou kontrolu celého procesu sušení nebo časovač.

Slovníček generace Z je plný zkratek: Etický hacker vysvětluje, co znamená THX, OFC nebo QR

Slovníček generace Z je plný zkratek: Etický hacker vysvětluje, co znamená THX, OFC nebo QR

Související články

Další články