
Letošní podzim je na úrodu štědrý. Urodilo se ovoce, zelenina i lesní plody, o bylinkách ani nemluvě. Co nesníme, to zavaříme, zamrazíme anebo nasušíme. Víme ale jak?
K sušení tradičně využíváme slunce a suchý vzduch. Moderní žena ale sáhne i po šikovném spotřebiči – sušičce. A pokud použije správnou s rovnoměrným prouděním a digitálně řízenou přesnou teplotu, zásoba potravin si uchová nejen chuť, ale i cenné vitaminy, minerály a stopové prvky.
Ovocné křížaly
Sušit můžeme prakticky každé ovoce, nejčastěji ale takto zpracujeme úrodu jablíček, švestek, meruněk nebo hrušek. Zkuste ale třeba i broskve, višně anebo borůvky. V zimě do müsli jako když je najdete.
K sušení vybírejte jenom zdravé a nenahnilé plody. Ovoce omyjeme, některé oloupeme a zbavíme pecek a jádřinců. Větší kousky nakrájíme na plátky, menší jen rozpůlíme a drobné plody necháme celé. Ovoce zpracováváme rychle, aby nezhnědlo. Proto ho také po nakrájení vykoupeme v roztoku kyseliny citronové (na 1 l převařené a studené vody dáme 2 g kyseliny citronové). Ovoce rozložíme na síto a sušíme podle návodu.

Švestková hitparáda: Vyhrají letos buchty, koláč anebo dáte šanci nákypu?
Rada od babičky
Aby ovoce zvláčnělo, necháme je po usušení asi týden ležet na vzduchu, přijme zpět zhruba 3 až 5 % vlhkosti. Teprve potom uložíme křížaly do označených plátěných sáčků anebo kartonových krabic a uložíme na chladném, ale suchém místě.
Zelenina jako čerstvá
Máte rádi sušená a v oleji naložená rajčata? Tuhle pochoutku si můžete vyrobit z vlastní úrody sami. Podobně je to s populárními zeleninovými chipsy z mrkve, řepy nebo celeru.
Ale pamatujte, že jestliže chcete uchovat co největší množství vitamínů a minerálů, nedoporučuje se sušit ani na sluníčku, ani v troubě, ale jenom v sušičce.
Teplota se nastavuje zpravidla na 50 °C, aby příliš neztvrdla, po nabobtnání vodou by se sušená zelenina měla co nejvíce podobat zpět zelenině čerstvé.

Nevíte, co s úrodou šťavnatých jablíček? Zkuste domácí mošt nebo křížaly jako od babičky
Houby do polévky
Sušení hub je nejstarším způsobem konzervace této pochoutky. Takto upravené houby mají opravdu intenzivní chuť a aroma, a proto například tradiční bramboračku anebo houbového kubu připravíte nejlépe z hub sušených. Pokaždé však nemáte po ruce sušičku potravin, nic se neděje, houby jde snadno usušit i v multifunkční troubě anebo na slunci.
Použijte sušičku
V sušičce můžete kromě ovoce a zeleniny připravit i spoustu dalších dobrot a pro svoji šetrnost k surovinám se využívá i pro přípravu dnes velmi oblíbené raw stravy. Jdou v ní sušit houby do polévky, bylinky na vaření nebo na léčivé čaje. Zkuste také vlastnoručně vyrobené těstoviny, krutóny z rohlíků či chleba. Skvělá jsou cukrátka z ovocné pasty. Dokonce zde připravíte i plátky marinovaného masa – jerky.
Důležité je, aby sušička měla moderní elektronické ovládání a možnost elektronické regulace teploty mezi 35 až 70 °C podle druhu sušené potraviny, aby bylo dosaženo maximálního uchování přírodních látek. Praktická je i nastavitelná výška jednotlivých dostatečně velkých plat, průhledný design pro snadnou kontrolu celého procesu sušení nebo časovač.
