Houby patří mezi tradiční suroviny české kuchyně. Lze je využít mnoha způsoby a jejich příprava je jednoduchá a rychlá. Jinak tomu není ani v případě receptu na houbový pekáček.
Pokud nám počasí dopřeje déšť, znamená to také, že se můžeme těšit na plné košíky hub. Receptů na jejich zpracování je nepřeberné množství, mezi ty nejchutnější patří houbový pekáček.
Recept na houbový pekáček
Lze použít i hlívu či žampiony, ale pokud rostou, jednoznačně sáhněte po hřibech. Na tento recept budete potřebovat:
- hříbky (pevné houby, množství podle velikosti pekáčku)
- 50 g anglické slaniny
- sůl
- kmín
- 3 stroužky česneku
- grilovací koření (podle chuti)
- máslo
- 150-200 ml smetany ke šlehání
Očištěné a podélně rozkrojené zdravé pevné houby opereme, v misce posolíme a posypeme kořením (na mokrých houbách lépe drží). Přímo v pekáčku (nebo na pánvi) na másle osmažíme na kostičky nakrájenou slaninu. Na opečenou slaninu navrstvíme houby, podle uvážení ještě dokořeníme.
Houby proložíme nakrájeným česnekem a zalijeme smetanou. Pečeme nepřikryté asi hodinu v troubě vyhřáté na 180–200 °C. Houbový pekáček můžeme podávat s bramborami nebo s čerstvým pečivem.
Zdroj informací:
Toprecepty.cz: Houbový pekáček
Zdroj fotografie:
se souhlasem Toprecepty.cz