Výborný houbový guláš: Základem jsou čerstvé lesní houby a sádlo místo oleje

Když se vám povede parádní houbový úlovek, je spousta způsobů, jak si s ním poradit. Co třeba připravit si na víkend houbový guláš? Recept je rychlý, jednoduchý a mimořádně chutný. 

Jana Jánská
Jana Jánská 01. 09. 2023 15:00

Houbový guláš se často zahušťuje moukou, ale obejdete se i bez ní. Klidně můžete přidat nadrobno nakrájené brambory.

Jak uvařit houbový guláš

Příprava guláše z hub je mimořádně jednoduchá, do hodiny máte na stole chutné jídlo. Na tento recept budete potřebovat:

  • 500 g čerstvých lesních hub
  • 3 cibule
  • 1 lžíce sladké papriky
  • vývar (podle potřeby)
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 stroužek česneku
  • sádlo
  • 1–2 lžíce hladké mouky
  • sůl
  • pepř mletý
  • cibule na ozdobu

Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Houby očistíme a nakrájíme na větší kousky. Stroužky česneku oloupeme a prolisujeme. V hrnci rozpustíme sádlo, vložíme cibuli a orestujeme ji do středně hnědé barvy. Zasypeme ji moukou a osmažíme.

Přidáme mletou papriku, velmi krátce osmahneme a ihned vše zalijeme studeným vývarem. Prošleháváme metličkou, dokud základ nezačne vřít. Pak přidáme houby, česnek, sůl a koření. Dusíme, až jsou houby měkké.

Hustotu guláše můžeme v průběhu přípravy upravit přidáním vývaru nebo naopak zahuštěním moukou. Houbový guláš podáváme posypaný syrovou cibulí, kterou jsme si nakrájeli na tenká kolečka.

Zdroje informací:
Toprecepty.cz: Jednoduchý houbový guláš
Zdroj fotografie:
se souhlasem Toprecepty.cz

Související články

Další články