Houbařská sezona je tady: Pozor na pravé i nepravé otravy a zásady správného sběru i skladování

 Jak sbírat houby: Příznaky a pomoc při otravě houbami
Zdroj: Se souhlasem Ivany Růžičkové
Hřib satan (viz foto) je jedovatý. V porovnání s jedlým kovářem má světlejší klobouk (často až bílý)......a na třeni červenou síťku. Také je mnohem vzácnější.Jedlý hřib kovář má oproti tomu klobouk spíše hnědý......a na třeni červené šupiny.+ 24 fotek+ 25 fotek

Konečně rostou! Po týdnech sucha a horka začalo koncem července v České republice pršet a to znamená jediné - lesy se postupně plní nedočkavými houbaři, kteří prahnou naplnit košíky. Houbaření je u nás národním sportem, skýtá ale mnohá úskalí, zejména co se týče záměny jedlých hub za jedovaté. Nebezpečí nám ale hrozí i od těch jedlých.

Tereza Švandová
Tereza Švandová 12. 08. 2023 18:00

Říká se, že všechny houby jsou jedlé, některé ale jenom jednou. To je dozajista pravda. Abyste se vyhnuli otravě, je dobré dodržovat několik pravidel. Tím nejdůležitějším je bezesporu sbírat jen ty houby, které dokážete bezpečně identifikovat. Pokud máte sebemenší pochybnosti, nechte plodnici raději v lese.

Pravá otrava houbami a její projevy

Otravy houbami se projevují různě. Nejčastěji postižený trpí silnými zažívacími potížemi a křečemi. Výjimkou nejsou ani neurologické potíže, jako závratě či ztráta zraku, nebo potíže s dýcháním.

„Pokud si nejsme jistí, jaké houby jsme konzumovali, ihned vyhledáme lékaře, oddělení interny, anebo voláme záchranku. Ideálně s sebou vezmeme také vzorek, ať už hub samotných, nebo zvratků," uvedla pro Lifee.cz záchranářka Michaela Vaňková„Nemocnice jsou na to připravené a vzorek usnadní práci lékařům, protože mohou diagnostikovat, o jaký druh toxicity jde," dodala.

Nepravá otrava houbami a její projevy

Zdravotní problémy ale můžete mít také po konzumaci hub jedlých, a to v případě, že jich sníte velké množství nebo si vaše tělo s nimi neumí poradit. V takovém případě se jedná o otravu nepravou a lékaře není třeba vyhledat. "Jde o přecitlivělost organismu, protože houby samy o sobě jsou pro nás velmi těžkou potravinou. Znamená to, že i jedlé houby mohou snadno vyvolat zažívací potíže - nevolnost nebo zvracení. Proto by se k jejich konzumaci mělo přistupovat velmi opatrně," poukázala Vaňková.

Nejčastějším příznakem nepravé otravy, jak již záchranářka uvedla, je průjem nebo zvracení. Záleží na množství zkonzumovaných hub a také na aktuální kondici člověka. "Když se přejíte houbami, bude vám špatně tak jako tak. Smaženici proto raději konzumujte v menším množství, než je vaše běžná porce," nabádá Michaela Vaňková.

Zásady správného sběru hub

Důležité je při konzumaci hub dbát také na několik dalších zásad. Houby se mohou stát toxickými například vlivem prostředí, uskladnění či nedostatečného tepelného opracování. Když jdete na houby, nesbírejte je do igelitové tašky ani je v ní neskladujte, mohou se snadno zapařit a tím znehodnotit.

Naprosto nevhodné je sbírat houby v blízkosti skládek (i bývalých), různých průmyslových podniků, dolů nebo frekventovaných silnic, kde do sebe mohou absorbovat škodlivé látky z okolí. Při skladování houbám neprospívá vlhko a teplo, mohou se na nich totiž podle mykologů namnožit bakterie, plísně a další mikroorganismy, které vám pak způsobí zdravotní potíže.

A jen poznámka závěrem, na sociálních sítích se často vedou obsáhlé diskuse o tom, jak houby správně sbírat, respektive jak je vyjmout z půdy, ve které rostou. Podle vědeckého průzkumu z let 1977 - 2003 ve Švýcarsku vyšlo najevo, že na růst hub nemá způsob sběru plodnic žádný vliv. Je tedy jedno, zda je budete odřezávat či vykrucovat. Co naopak vliv má, a zásadní, je sešlapování půdy, v masově navštěvovaných lokalitách se tak houby přestávají objevovat. Pokud tedy míříte do lesa, všeho s mírou. A šťastný lov!

Zdroje informací:

Myko.cz

Novinky.cz

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články