Záchranářka radí: Jak postupovat při otravě u dítěte? V těchto případech zvracení nevyvolávejte

Záchranářka radí: Jak postupovat při otravě u dítěte? V těchto případech zvracení nevyvolávejte
Zdroj: Pixabay.com

Záchranářka Michaela Vaňková radí čtenářům webu Lifee.cz, jak se postarat o dítě, které se otrávilo spolykanými léky, čisticím prostředkem, houbami nebo plynem z karmy. Proč v některých případech rozhodně nevyvolávat zvracení? A jak reagovat na uštknutí hadem?

Veronika Nováková
Veronika Nováková 20. 06. 2022 12:00

Letní prázdniny jsou před námi a dětem nastává poněkud volnější režim. To s sebou nese také vyšší riziko, že spolykají, co by neměly, nebo vypijí větší množství toxické látky.

Záchranářka Michaela radí v případě otravy saponátem, nebo jiným čistícím prostředkem rozhodně nevyvolávat zvracení. Kyseliny nebo louhy by totiž zpětně znovu poleptaly jícen„Pokud bychom chtěli vyvolat zvracení u dospělého člověka, třeba po otravě houbami, doporučovala bych mu vypít vodu, ve které je rozpuštěno hodně soli - ale rozhodně nestrkat prsty do krku. Platí to také u otravy alkoholem."

Záchranářka radí, jak postupovat u otravy

Je rozdíl, pokud dojde k otravě dítěte a dospělého člověka?

Každá otrava, ať už z jídla, nebo z plynu, je velmi vážný stav. Dětem stačí podstatně menší dávka. Rozlišovat bychom měli, zda otrava vznikla cestou dýchací, trávicí nebo kůží. U dětí se často setkáváme s tím, že sní prášky, které dospělí nechají volně ležet, nebo vypijí čisticí přípravky. Mohou to být také otravy z hub, nebo oxidem uhličitým - z karmy, kdy plyn není možné cítit, nebo při požáru.

Jak se takové stavy na místě řeší?

Určitě bych to sama neřešila na místě, hlavně ne u dětí. Vždy musí takového pacienta vyšetřit doktor. Rozhodující je také stav pacienta. Pokud je při vědomí, na nic nečekám a jedu s ním do nemocnice. Nejhorší situace nastane, když nalezneme například dítě, které je v bezvědomí a nedýchá. Z mé zkušenosti se to ale příliš často nestává, protože účinky spolykaných léků přicházejí až třeba hodinu po jejich spolykání. Nikdo také na místě neřekne, jaká je vlastně toxická dávka konkrétních léků, kdy už může nastat poškození organismu - okamžitě bych volala rychlou záchrannou službu a zahájila resuscitaci. Pokud už je dítě v bezvědomí, uložíme ho do takzvané zotavovací polohy - na bok. V případě, že by pacient začal zvracet, mohl by zvratky vdechnout a udusit se.

Je dobré vyvolávat zvracení?

U dítěte v bezvědomí rozhodně ne. Pokud bychom chtěli vyvolat zvracení u dospělého člověka, třeba po otravě houbami, doporučovala bych vypít vodu, ve které je rozpuštěno hodně soli - ale rozhodně nestrkat prsty do krku. Platí to také u otravy alkoholem. Vždy musíme brát v potaz, čím se pacient otrávil. Pokud se nadýchá plynu, potřebuje se okamžitě dostat ke kyslíku. Když něco sní, nebo vypije, a jde o chemikálie, tak zvracení rozhodně nevyvoláváme. Kyseliny a louhy by znovu poleptaly jícen, což je nežádoucí.

Co je v takovém případě lepší?

Voda. Hodně vody, která kyselinu v žaludku naředí. Doporučila bych pít a okamžitě do nemocnice a výplach žaludku. Poradila bych také vzít k lékaři vzorek toho, z čeho se pacient otrávil, a to včetně zvratků, které zachytíme do sáčku. Může to mnohé napovědět a urychlit léčbu.

Otravu může způsobit také hadí uštknutí.

Ano, v tom případě bych ránu rozhodně nevysávala, jak někteří radí, a jela do nemocnice. Hodí se také identifikovat, o který druh hada vlastně šlo.

Co s lidským organismem otrava udělá?

Může jít o poruchy srdečního rytmu, dechu nebo vědomí. Způsobit mohou také křeče a záškuby - tady pozor, rozhodně bych takového pacienta zajistila, aby si neublížil a neuhodil se například do hlavy nebo mu nezapadnul jazyk. Otrava také způsobuje přehřátí organismu, nebo naopak jeho podchlazení, takže pacienta buď chladíme, nebo zahříváme, abychom zajistili jeho tepelný komfort.

V nemocnici následuje výplach žaludku a pacient se zajistí tak, aby mu neselhávaly vnitřní orgány?

Přesně tak. Záleží, o jaký druh otravy jde. V některých případech například zabírá také aktivní černé uhlí. To na sebe naváže toxickou látku a vyloučí se z těla. Použít se může také dialýza, v případě látek, které se vylučují ledvinami. Někdy se aplikuje takzvané antidotum, které neutralizuje toxický prvek.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články