Rady od záchranářky: Jak postupovat, když se vám topí dítě?

Rady od záchranářky: Jak postupovat, když se vám topí dítě?
Zdroj: Pixabay

S příchodem letních teplot děti tráví více času venku, kde se mohou přihodit různé nehody. V prvním díle našeho seriálu o první pomoci dětem jsme se zkušené záchranářky zeptali, jak postupovat v případě, kdy se vám začne topit dítě. Víte, kam zavolat a co do té doby dělat? Připomeňte si spolu s námi, jak v tuto chvíli správně postupovat.

Veronika Nováková
Veronika Nováková 30. 05. 2022 12:00

Záchranářka Michaela Vaňková má devět let praxe u rychlé záchranné služby. Webu Lifee.cz v rozhovoru radí, jak postupovat, když se topí dítě. Proč bychom se v případě miminek neměli během umělého dýchání nadechovat? A proč vyhledat lékaře i přesto, že je dítě po nepříjemném zážitku pod vodou nakonec při vědomí? Kterou linku vlastně volat - 112, nebo 155?

Michaelo, když dítě vytáhnu z vody, jak bych měla postupovat?

Zjistíme, jestli je při vědomí, nebo ne. Pokud je při vědomí, nařídíme mu, aby se snažilo vykašlat co nejvíce vody. Pomoci můžeme bouchnutím do zad. Následně vyhledáme lékařskou pomoc.

Pokud tedy máme tu lepší variantu a dítě je při vědomí, proč s tím obtěžovat lékaře?

Byla bych opatrnější, opravdu bych vyhledala lékaře a dítěti nařídila klidový režim. Může se objevit takzvaný edém plic, který nastává kvůli vdechnuté vodě. Přijde nám sice, že dítěti nic není, ale edém se může vyvinout později.

Jak se edém plic projevuje?

Za pár hodin nebo druhý den se rozvine dušnost a dítě nemůže dýchat. Může dokonce skončit na umělé plicní ventilaci.

Pokud máme tu horší variantu a dítě je po vytažení z vody v bezvědomí?

Pokud je v bezvědomí a nedýchá, okamžitě zahájíme resuscitaci a následně vytáčíme číslo 155, to je důležité. Je lepší mít kolem sebe více lidí, kteří mohou pomáhat, klidně zavolat sousedy.

Proč 155 a ne 112?

Protože na této lince sedí přímo zdravotník. Linka 112 je také v pořádku, ale hovor se musí přepojovat, což nám ubírá čas. Linka 112 je dobrá v případě dopravních nehod, kdy potřebuji mít na místě všechny složky. Důležité také je mít mobil na hlasitý odposlech, abych měla volné ruce. Záchranář potom po telefonu bude dávat instrukce.

Říkala jste, že zahájíme resuscitaci. Jak bude probíhat?

Resuscitaci u dětí zahajujeme umělým dýcháním, protože s největší pravděpodobností bude prvotní příčinou kolapsu dítěte zástava dechu. U dospělých to bývá zástava srdce a to je potom velký rozdíl. U miminek a dětí školkového věku nezakláníme hlavu. Nejprve se podíváme do pusy a důkladně ji vyčistíme od hrubých nečistot. U miminek se před zahájením umělého dýchání nebudu v žádném případě nadechovat, protože mají velmi malou kapacitu plic a mohli bychom jim takto ublížit. Vdechneme pouze kapacitu úst. Ústa přiložíme na ústa, a pokud jde o miminko, můžeme také na nos.

Co dál?

Resuscitaci zahájíme dvěma vdechy a pokračujeme třiceti zmáčknutími hrudníku. Když to někdo bude provádět po staru, tedy dva vdechy a patnáct zmáčknutí, také se nic nestane. Nejdůležitější je poslouchat záchranářku na telefonu. Masírujeme hrudní koš úměrně velikosti dítěte. V případě malého miminka bych obejmula hrudníček, palce dala zhruba doprostřed hrudní kosti a mačkám. Když vidím, že na to nemám takovou sílu, můžu dát dva prsty, prostředníček a ukazováček, a mačkám.

Jaký je postup u školních dětí?

U starších, třeba desetiletých dětí, dávám na prostředek hrudní kosti místo obou rukou jen jednu. Masáž tedy provádím hřbetem jedné ruky a frekvence je asi 100 stlačení hrudníku za minutu a 20 vdechů za minutu. Důležité je u toho nekrčit ruce.

Pomůže mi v tu chvíli záchranářka na telefonu?

Ano, a je opravdu dobré ji poslouchat. Bude dávat naprosto přesné instrukce: Teď vdechněte, teď vdechněte, a teď budete resuscituovat - teď zmáčknete hrudník. Resuscitaci ukončuji, když se dítě začne bránit, a samozřejmě, do úplného vyčerpání zachránců. Ale to už v dnešní době snad nehrozí, pokud se ta situace nestane v nějaké pustině.

Záchranka přijede za jak dlouho?

Musí být na místě do patnácti minut, ale bývá tam mnohem dříve.

Po jaké době už je v ohrožení mozek dítěte?

Mozkové buňky nám odumírají do pěti minut od zástavy oběhu.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články