Vybavte se na výlet i dovolenou: Záchranářka radí, co nesmí chybět v cestovní lékárničce

Vybavte se na výlet i dovolenou: Záchranářka radí, co nesmí chybět v cestovní lékárničce
Zdroj: Freepik.com

Ať už se chystáte na dovolenou k vodě nebo na hory, neměli byste zapomínat na správné vybavení vašeho zavazadla. Jeho nedílnou součástí je cestovní lékárnička, která vám může pomoci v nečekaných situacích. Co všechno musí obsahovat? Tady jsou rady zdravotní záchranářky Bc. Hany Svatošové.

Tereza Endrštová
Tereza Endrštová 10. 07. 2020 10:00

Abyste neměli zbytečně těžký kufr, je třeba sbalit do něj jen to nejnutnější. Střídmé balení však zejména ženám dělá často problém. Stejné je to i se zdravotní lékárničkou. I zde bývá těžké rozlišit, na co nesmíte zapomenout a co už je s dnešní dostupností zdravotní péče tak trochu zbytečné.

Přibalte analgetika i léky na alergii

V první řadě byste si měli vzít s sebou všechny léky, které máte předepsané lékařem a berete je pravidelně. „Z volně dostupných léčiv by vám v cestovní lékárničce rozhodně neměla chybět analgetika. Ta jsou totiž takovým univerzálním lékem. Působí jak proti bolesti, tak i na zvýšenou teplotu či protizánětlivě. Hodit se vám mohou také léky proti nevolnostem. Ty vám pomohou při pocitech na zvracení, jsou určené pro jedince, kterým dlouhé cestování nedělá moc dobře. Dále doporučuji nezapomínat ani na zklidňující krém či gel po poštípání hmyzem. Hodit se bude, když jdete stanovat nebo po spálení od sluníčka. Pokud si nejste jisti, zda netrpíte nějakou alergií, přibalte s sebou i léky proti nim. Některé jsou volně prodejné v lékárně,“ říká zdravotní záchranářka Bc. Hana Svatošová.

Nezapomeňte na náplasti různé velikosti!

„Do své výbavy zařaďte také více velikostí náplastí a (nejlépe elastické) obinadlo. Tím můžete v případě potřeby nejen překrýt ránu s krvácením, ale využijete ho i jako oporu nohou či zápěstí při aktivní dovolené. Místo stačí obinadlem stáhnout. Zapomínat byste neměli ani na dezinfekci, která se hodí v mnoha případech,“ vysvětluje Bc. Hana Svatošová.

Co je dobré vědět?

Pamatujte, že vaše cestovní lékárnička je určena hlavně k prvotnímu ošetření. Pokud vaše potíže přetrvávají, nebo je zranění rozsáhlejší, raději i v cizině vyhledejte lékaře. „Naštěstí je už v dnešní době i na většině míst v zahraničí velmi dobrá dostupnost zdravotnictví. Navíc většina lidí si na cestu poctivě vyřídí cestovní pojištění. V takovém případě se není třeba obávat, pokud na něco zapomenou a s sebou jim postačí mít jen základní vybavení pro akutní případy,“ dodává Bc. Hana Svatošová.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články