Výchova princátek podle Kate Middleton: Mají omezené kapesné a přísná pravidla, na co se mohou dívat v televizi

Výchova princátek podle Kate Middleton: Mají omezené kapesné a přísná pravidla, na co se mohou dívat v televizi
Zdroj: Showpix
Dobře si všimněte, že když Kate mluví se svými dětmi, vždy se k nim skloní nebo k nim rovnou podřepne. To má svůj důvod. Dává jim tím najevo, že je vnímá a hovoří spolu jako rovný s rovným. Nikoli z pozice autorita - dítě.Rodina tráví co nejvíc času v přírodě. A když už nejede na výlet, alespoň využívá zahrady v královských sídlech. Podle Kate je důležité, aby děti trávily co nejvíce času venku, protože tím rozvíjejí své schopnosti, motoriku i vnímání.Všechny královské děti, včetně princezny Charlotte, mají kladný vztah k zahradničení. Rodiče jim udělali vlastní zeleninový záhon, kde pěstují mrkev, fazole a červenou řepu.Ač se princátka v drtivé většině případů chovají na veřejnosti na jedničku, pořád jsou to jen děti. Zvlášť princezna Charlotte je pěkné číslo. Takto pozdravila své fanoušky na charitativní regatě roku 2019. Kate ji místo pohlavku odměnila záchvatem smíchu.+ 2 fotky+ 3 fotky

Na jedné straně přísná pravidla královské rodiny, na straně druhé pěstování zeleniny, vlastní kapesné a pravidelné sledování Prasátka Peppa. Takto vévodkyně Kate (39) vychovává budoucího britského krále a jeho dva sourozence.

Tereza Švandová
Tereza Švandová 09. 05. 2021 09:00

Ač k ní mnozí vzhlíží jako k nedostižné modle, manželka prince Williama (38) je až překvapivě normální máma. A to to zdaleka nemá tak jednoduché jako my, obyčejní smrtelníci.

Jako od členky jedné z nejsledovanějších a nejbohatších rodin světa se od ní očekává jistý respekt ke královským tradicím. Ty Kate pečlivě dodržuje. Její děti - princ George (7), princezna Charlotte (6) a princ Louis (3) - jsou na veřejnosti (téměř) vždy jako ze škatulky, mají vybrané chování a kluci podle etikety nosí výhradně krátké kalhoty. Ty dlouhé jsou mužům z vyšší společnosti zapovězeny až do devátého roku života.

Brzy se ale také ukázalo, že Kate i William mají vlastní hlavu a hlavně vlastní představu, jak své děti vychovávat. A tato představa je až překvapivě moderní a hlavně lidská.

Vlastní kapesné

Není žádným tajemstvím, že minimálně dvě nejstarší děti dostávají vlastní kapesné, se kterým se učí hospodařit. Rodinka to ostatně potvrdila při nedávných nákupech v Londýně. "Kate s dětmi zavítala do jednoho z mých obchodů. George a Charlotte dostali jasné instrukce, kolik smějí utratit, a svůj nákup platili z kapesného," ozřejmila na Twitteru majitelka obchodu Alexa.

Pobyt venku

Kate také trvá na tom, aby děti trávily co nejvíc času venku a dokázaly se radovat z obyčejných věcí. "Jsme venku, co nejčastěji to jde, na to jsem opravdu pes," svěřila se Kate v pořadu Happy Baby Happy Mum. Ve vánočním speciálu televizní stanice ITV pak přiznala, že si s dětmi založili vlastní zeleninovou zahrádku. "Pěstujeme mrkev, fazole a červenou řepu, což je takový náš favorit. Zvlášť Louis ji naprosto miluje. Pobyt venku je pro děti obrovská škola. Ať už se v něčem rýpou, běhají nebo skáčou přes kameny," směje se vévodkyně z Cambridge.

Knihy o rodičovství

Kate se také nikdy netajila tím, že v úzkých sahá po knihách s radami pro rodiče. A to vzdor tomu, že má po ruce nejen chůvu, ale i vlastní rodiče, kteří se vnoučatům hodně věnují. "Jako matka jsem zpočátku byla hodně naivní. Vůbec jsem netušila, jak zásadní jsou pro člověka první roky života," svěřila se Kate na konferenci o duševním zdraví a vzdělání. I proto se po narození prince George rozhodla studovat hlavně knížky související s výchovou dětí v prvních třech letech života.

Omezené sledování televize

Být členem královské rodiny přináší nesporné výhody, William a Kate se přesto snaží, aby děti neztratily kontakt s běžným životem. A mají nastavená dost přísná pravidla, co se týče trávení času u televize. Když už k obrazovce usednou, nejčastěji podle Williama sledují Prasátko Peppa nebo Požárníka Sama. Zvlášť velkým fanouškem těchto seriálů je George. "Musíme s Kate předstírat, že se také díváme a strašně nás to zajímá, jinak se na nás naštve," zavtipkoval druhý následník trůnu v rozhovoru pro Radio 1.

Smysl pro humor a nadhled

Ač v některých záležitostech je Kate přísná, nad další se umí povznést. Ostatně to dokázala na charitativní regatě v roce 2019, kde rozverná princeznička Charlotte vyplázla na přihlížející jazyk. Místo toho, aby vévodkyně dceru vyplísnila, rozesmála se na celé kolo, čímž vzbudila u svých fanoušků nemalé sympatie.

Ty si ostatně získala už dávno tím, jak se svými dětmi vždy hovoří z očí do očí. Jakmile na ni některá z ratolestí promluví, vždy k ní podřepne nebo se alespoň sehne, čímž jí dá najevo, že ji bere jako parťáka a nechce se nad její problémy povyšovat.

S Charlotte to ale evidentně nebude mít jednoduché. Jak u příležitosti jejích šestých narozenin uvedl princ William, má už teď všechny na háku. "Pořád tvrdí, že je jí šestnáct, a tak si může dělat, co chce," prozradil.

Nepořádek v kuchyni

Charlotte i George se jako asi všechny děti strašně rádi motají v kuchyni a vaří. "Nadělají přitom vždycky hrozný nepořádek," postěžovala si naoko Kate. Nejraději prý pečou pizzu. Samozřejmě sami, takže si asi umíte představit, jak to pak v kuchyni vypadá...

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články