Miliardář Steve Jobs by oslavil 65. narozeniny: Spal na koleji na zemi, nerad se myl a jedl jen mrkev s jablky

Steve Jobs byl zakladatel, výkonný ředitel a předseda představenstva firmy Apple a zároveň jedna z nejvýraznějších osobností počítačového průmyslu posledních čtyřiceti let.
Zdroj: Wikimedia Commons/By Matthew Yohe CC BY SA 3.0
Steve Jobs byl zakladatel, výkonný ředitel a předseda představenstva firmy Apple a zároveň jedna z nejvýraznějších osobností počítačového průmyslu posledních čtyřiceti let.Jobs a Steve Wozniak se poprvé setkali v roce 1971, kdy je představil jejich společný přítel, Bill Fernandez. Wozniakovi bylo tehdy 21 let, zatímco Jobsovi bylo pouhých 16.V roce 1976 Wozniak vymyslel počítač Apple I. Jobs, Wozniak a Ronald Wayne založili v garáži Jobsových rodičů společnost Apple Computer, aby svůj počítač mohli prodávat.Financoval je tehdy napůl vysloužilý manažer produktového marketingu a inženýr Intelu v jedné osobě, Mike Markkula+ 4 fotky+ 5 fotek

Steve Jobs byl zakladatel, výkonný ředitel a předseda představenstva firmy Apple a zároveň jedna z nejvýraznějších osobností počítačového průmyslu posledních čtyřiceti let. Jak byl úspěšný v byznysu, tak nešťastný měl začátek života. Budete překvapeni, s čím se tento bohatý a schopný muž potýkal.

Petra Járková
Petra Járková 24. 02. 2020 07:00

Steve se narodil americké vysokoškolačce a syrskému studentovi politologie, kteří neměli peníze na jeho výchovu, proto ho krátce po porodu dala matka k adopci. Adoptovali si ho právě manželé Jobsovi.

Chudoba a odříkání

Jobs nebyl žádný vzorný student, studia na vysoké škole zanechal hned po prvním semestru, ale předměty a přednášky, které ho zajímaly, navštěvoval ještě další rok a půl. Vzhledem k tomu, že už nebyl student, musel se začít nějak živit. Začátky neměl rozhodně jednoduché. Spal na zemi na koleji u kamarádů a na stravu si vydělával vracením lahví od coly. Každou neděli si chodil pro jídlo od hnutí Hare Krišna, které ho zadarmo rozdávalo.

Nesmyslná dieta

Nakonec se rozhodl pro dietu. Jedl jen jablka a mrkev. Věřil totiž, že díky tomu jeho tělo nebude vylučovat tělesné pachy a on se tak nebude muset denně mýt. Steve Wozniak se mu za tuto teorii vysmál.

Rodinný život

Na začátku 80. let byla několik let jeho přítelkyní písničkářka Joan Baez. Nakonec se ale oženil s Laurene Powellovou, se kterou měl tři děti. Kromě nich měl ještě dceru z předchozího vztahu. S oblibou říkal, že své děti nerozmazluje a nechává si je vydělat vlastní peníze.

Jobsův styl

Jeho typickým oblečením byl černý rolák St. Croix s dlouhým rukávem, modré džíny Levi’s 501 a tenisky New Balance 992.

Pixar

Byl také většinovým majitelem animačního studia Pixar, které v roce 1986 koupil od George Lucase za necelých 10 milionů dolarů a které bylo po dlouhá léta dvorním dodavatelem animovaných filmů pro společnost Disney.

Přísný šéf

Ne každý pod ním ale chtěl pracovat, byl totiž známý svým drsným jednáním. Říkalo se o něm, že terorizoval své zaměstnance, vyhazoval je z firmy za drobnosti a veškerou pozornost směřoval vždy na sebe. Na druhou stranu byl také znám pro své řečnické schopnosti a pro to, že dokázal mít vizi a přesvědčit o ní spoustu lidí.

Úspěchy Applu

Za jeho vedení získala struktura Applu podobu kola, kdy Jobs byl jeho centrem a jednotlivá oddělení a manažeři paprsky. Steve Jobs se prostě chtěl podílet na všem a mít kontrolu nad každým procesem. Analytici proto poukazovali na provázanost jeho osobnosti s Applem samotným.  Forbes odhadoval jeho jmění na 8,3 miliardy dolarů. Dne 25. srpna 2011 oznámil rezignaci na postu šéfa společnosti Apple. Nahradil jej Tim Cook.

Rakovina slinivky

V roce 2005 byla Jobsovi diagnostikována rakovina slinivky břišní. Ta se prý dala léčit, jenže Steve dal přednost alternativní léčbě, která mu nepomohla a jeho stav se zhoršil. Nakonec musel podstoupit i transplantaci jater. Jenže rakovina se rozšířila i do dalších orgánů a velikán 5. října 2011 odešel na věčnost.

NA TO, JAK ŠEL ČAS SE STEVEM JOBSEM, SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články