Plánička by se divil: Krávy si užívaly sítě 5G ještě dříve než lidé, v Česku je už dojí roboti

Plánička by se divil: Krávy si užívaly sítě 5G ještě dříve než lidé, v Česku je už dojí roboti
Zdroj: Pixabay

Šimon Plánička by určitě nechápal. Kdepak sluchátka, dnes u dojnic frčí ultra rychlá síť 5G, která dokonce umí poznat, kdy je potřeba krávu podojit. Ale to není vše. Když přijdou do boxu, ani tam na ně nečeká člověk, ale umělá inteligence...

Kamil Šivák
Kamil Šivák 03. 05. 2021 11:00

Dalo by se s klidem říci, že zvířata mají před lidmi v moderních technologiích náskok. Třeba síť 5G. V Česku se na ni začíná pomalu přecházet až nyní. Krávy na venkově si této technické vymoženosti užívaly již před dvěma roky. K čemu jim byla?

Zázračný obojek s 5G

Britská společnost Cisco Systems se před časem rozhodla, že síť 5G vyzkouší na dojnicích. Testovací stanici postavila na farmě Shepton Mallet. Rovná padesátka krav zde dostala speciální obojek, který řídil robotické dojení. Jak to vypadalo v praxi?

Obojek dokázal rozpoznat, kdy je kráva připravená k dojení. Automaticky jí otevřel bránu k dojícímu zařízení. Dokonce uměl rozeznat o jaký druh dojnice jde a podle toho zvolil odpovídající strukové nástavce. Pak už jen stačilo vyslat signál do přístroje a spustit proces. Pokud se během procedury začala kráva cítit nepříjemně, upozornil na to senzor, který měla na uchu.

Robotická dojička

Minulý rok začala jihočeská firma Agrosoft testovat dojícího robota. Ten by měl nahradit lidské zdroje, kterých je zejména u velkých měst nedostatek. Dokáže krávu podojit zcela sám a nemusí se kvůli němu předělávat celá stáj. Díky jeho softwaru lze také o dojnicích zjistit spoustu informací, jako je doba dojení, množství a teplota mléka.

Díky rozvoji sítě 5G a rychlému přenosu dat lze také instalovat sledovací systém využívající termokamery. Počítače napojené na roboty by měly z rozboru obrazu zajistit zvířatům ten největší možný komfort. Podobný systém s názvem Vitalimetr už existuje a farmářům poskytuje informace o tom, jak dlouho kráva přežvykuje a jak dlouho stojí a leží. I u nás používaní roboti nizozemské společnosti Lely zase umí vydezinfikovat strukové násadce horkou párou, a dokonce krávě jemnými kartáčky namasírují struky. Kdyby to viděl farář Otík, jistě by zvolal: „Stal se zázrak!”

Zdroje informací:

Agropartner.cz: Automatický systém dojení - Lely Astronaut

Svetchytre.cz: Češi vyvíjí robota na dojení krav

Abcnews.go.com: British farm moo-ves into new tech with 5G collars on cows

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články