Co se stane s letadlem, pokud ho zasáhne blesk?

Blesk zasáhne letadlo mnohem častěji, než si většina lidí myslí.
Zdroj: Pixabay.com
Po technické a fyzikální stránce se jedná o zajímavý jev.Nedávno se to přihodilo letadlu společnosti  easyJet letícímu z Londýna na ostrov Man.Ve většině podobných případů blesk udeří do křídla, nosu či jiné okrajové části a proud proběhne vnějším kovovým pláštěm a následně vyjde např. ocasem ven.Kouzlo spočívá v konstrukci moderních letadel.+ 1 fotka+ 2 fotky

Pokud byste měli jmenovat události, které nechcete nikdy v letadle zažít, tak úder blesku by byl jistě jednou z nich. Po technické a fyzikální stránce se ovšem jedná o zajímavý jev.

Eva Jeřábková
Eva Jeřábková 19. 07. 2018 22:26

Čas od času se stává, že blesk zasáhne letadlo. Nedávno se to přihodilo letadlu  společnosti easyJet letícímu z Londýna na ostrov Man. Událost sice způsobila čtyřhodinové zpoždění, ale letadlo nakonec přistálo obvyklým způsobem, nikoliv nouzově. Zdá se vám nemožné, aby stroj nebyl nijak vážně poškozen?

Vysvětlení je prosté. Ve většině podobných případů blesk udeří do křídla, nosu či jiné okrajové části a proud proběhne vnějším kovovým pláštěm a následně vyjde např. ocasem ven.

 

„Jednou za čas způsobí blesk vnější poškození v místě vstupu nebo výstupu, případně drobné potíže s elektrickými systémy letadla… Ale ve většině případů si toho ani nikdo nevšimne,“ uvedl profesionální pilot Patrick Smith v rozhovoru pro magazín The Telegraph.

Kouzlo spočívá v konstrukci moderních letadel. Ta jsou vyrobena z lehkého uhlíkového kompozitu pokrytého tenkou vrstvou mědi. Fungují jako takzvaná Faradayova klec (vnitřní prostor je před elektrickým proudem velmi dobře chráněn).

Chráněny jsou i palivové nádrže v křídlech. Okolní kov, konstrukční spoje, víčko nádrže, přístupové dveře a větrací otvory úderu blesku hravě odolají.

Takže pokud do vašeho letadla uhodí blesk, nepropadejte hned panice.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články