Ponziho systém, letadlo, nebo pyramida? Představíme vám nejčastější finanční podvody, které dodnes fungují

Jak nenaletět?
Zdroj: pixabay
Jak nenaletět?Na internetu najdete mnoho projektů a firem, které slibují zbohatnutí bez toho, aniž byste hnuli prstem.rychlé zbohatnutí bez úsilí lákávětšinou jde ale o sprostý podvod+ 1 fotka+ 2 fotky

Na internetu najdete mnoho projektů a firem, které slibují zbohatnutí, aniž byste hnuli prstem. Jsou to skvělá lákadla na lidi, kteří se v této sféře nepohybují a nemají o těchto systémech podvodů vůbec ponětí. Mnoho z nich funguje v systému letadla, neboli pyramidového systému. Podvodné investorské firmy naopak jedou v nelegálním Ponziho schématu. Jak podvod poznat? Co je co a jak nenaletět?

Redaktor
Redaktor 30. 06. 2018 12:20

Tyto podvody většinou poznáte na první pohled. Slibuje vám firma rychlý a velký výdělek, či zhodnocení peněz? Nemusíte pro to absolutně nic udělat a jen sedíte doma a koukáte, jak vám milionové částky přistávají na váš účet? V tom případě se jasně jedná o podvod. Bez práce totiž nejsou koláče a nikdy se nedá zbohatnout jen tak z domova. Realita je ale taková, že ve finále bohatnou vždy ti nejvýš. Tyto systémy nemohou fungovat dlouho. Jednou se systém jednoduše zřítí a podvodníci tedy musí založit opět novou firmu a začít nanovo. Jak se v těchto podvodech vyznat?

Pyramida (nebo také letadlo)

Je nejčastějším podvodným systémem. Využívá se většinou v obchodu. Je založena na neustálém přibírání nových a nových lidí, kteří nesou do podniku peníze. Peníze se do systému dostávají pouze od nových klientů, protože podmínkou pro vstup do systému bývá nemalý poplatek. Tento poplatek (nebo jeho část) získá ten stávající člen, který vás do systému přivede. U pyramidových systémů se většinou prodávají nějaké produkty. Pojistky, hrnce apod. Prodejci vám například nabídnou CD s návodem, jak zbohatnout.  Na CD ale najdete pouze několik bezcenných rad a doporučení, abyste začali toto CD také prodávat a vydělávat na provizích za prodej. Nejsmutnější na tom je, že vydělávají vždy ti, jenž jsou na vrcholu pyramidy. Když má takový člověk pod sebou stovky a tisíce lidí, opravdu už nemusí nic dělat a peníze se mu sypou samy. Tento systém nejde dlouho udržet. Jakmile do firmy přestanou chodit lidé a platit poplatky, zřítí se. V mnoha zemích je pyramidový systém nelegální.

Ponziho schéma

Je největší podvodný systém cílící na investory. Pojmenovaný je po svém vynálezci Charlesi Ponzim. Ponziho schéma se často zaměňuje s pyramidovým systémem, ale to je chyba, protože se od sebe značně liší. U pyramidových her totiž musí každý klient hledat nové členy, z jejichž vkladů získá provizi. U Ponziho schématu ale nové členy hledá přímo provozovatel a ten také určuje, komu a kolik vyplatí. Důvěřiví klienti nesou do „investiční firmy“ své finance a čekají na zhodnocení. Toho se jim z části i dostane, ale jejich peníze rozhodně neputují na burzu a do akcií, jak původně firma slibuje. Peníze si nechá a místo toho, aby je poslala zůročit tak, jak slibuje, vyplácí z nich klientům jejich slíbené provize. Dokud do systému proudí tyto peníze, mohou autoři vyplácet zisky a budovat si tak dobrou pověst. To může trvat pouze několik týdnů, měsíců, ale i několik let. Na Ponziho schématu a pyramidových hrách mohou (kromě autorů) vydělat jen ti investoři, kteří se zaregistrují mezi prvními. Většina členů ale o peníze přijde. Tyto podvodné investiční firmy slibují až podezřele vysoké zhodnocení peněz a nikdy klientovi neukáží, do čeho jeho peníze investovali. Jsou netransparentní. Mohou také vyplácet provize za nově získané příchozí investory do firmy.

Multilevel marketing versus pyramida

Mnoho lidí si také myslí, že multilevel marketing a pyramidový systém je to samé. To není úplně pravda. Multilevel marketing je legální a není brán jako podvod. Společné MLM a pyramidě je to, že lidé v rámci své práce přijímají další členy, ze kterých se poté vyplácí provize až po nejvyšší článek řetězu. Rozdíl je ovšem v tom, že u pyramidy nikdy nevzniká produkt nebo hodnota, ale celé schéma je na získávání dalších a dalších členů založeno. Bez tohoto získávání a poplatků z nich se celý systém zhroutí. MLM je model, ve kterém také probíhá nábor dalších členů, ovšem tyto společnosti reálně nabízejí hodnotu a provize jsou vypláceny až na základě úspěšného prodeje koncovému zákazníkovi nebo jiné firmě, která dále produkt rozprodává. Jedná se tedy o naprosto běžný obchod.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články