10 let od královské svatby století: Stamiliony tekly proudem a Kate navlékla snubák plný tradic a tajemství

Nádherná svatba se bez novomanželského polibku zkrátka neobejde. Na tento čekaly davy Britů i hostů z dalších zemí...
Zdroj: Profimedia.cz
Manželé odjíždějí z obřadu s úsměvem. Kate (teď již vévodkyně) působí přirozeně a oba vypadají skutečně šťastně.Kočár na královské svatbě prostě nesmí chybět. Tradice v takový den hrají prim.Svatbu prince Williama a krásné Kate slavila celá Británie, Commonwealth a vlastně i lidé po celém světě. Britové díky tomu získali jeden státní svátek a volno navíc.Přehlídka královské rodiny na balkóně Buckinghamského paláce je při takových příležitostech doslova povinností. Pod balkónem se sešly tisíce a tisíce lidí.+ 4 fotky+ 5 fotek

Královská svatba století – pod tímto pojmem si jednoznačně představíme jen jednu, tu, při níž si britský princ William bral za ženu okouzlující dívku, které lidé neřekli jinak než Kate. Od slavného momentu uplyne 29. dubna celých deset let, pár vychovává tři děti a zdá se, že jejich popularita neuvadá. Kolik to tehdy všechno stálo, jaké je tajemství královského snubního prstenu a proč ho vlastně princ William nenosí?

Zdeňka Nezbedová
Zdeňka Nezbedová 28. 04. 2021 09:30

Bezmála dvě tisícovky pozvaných svatebních hostů, další milion „civilů“ přihlížejících po cestě, desítky milionů diváků u televizních obrazovek a 72 milionů zhlédnutí přenosu na YouTube nejen v zemích Commonwealthu, ale doslova po celém světě – taková byla 29. dubna 2011 svatba, na kterou svět ještě dlouho nezapomene. Ženil se v pořadí druhý následník britského trůnu princ William a za ženu si bral krásnou a už v té době oblíbenou Catherine Elizabeth Middletonovou, které jen málokdo řekl jinak než Kate. I to svědčilo o její oblibě, lid ji vlastně přijal do rodiny – a to nejen do té královské.

Prsten princezny Diany

Od okamžiku, kdy princ William navlékl Kate prstýnek své zemřelé matky Diany z osmnáctikarátového bílého zlata s dvanáctikarátovým safírem ze Srí Lanky a 14 nádhernými diamanty, uplynulo přibližně pět měsíců. Už od 15. prosince 2010 celé království vědělo, že den svatby Williama a Kate bude státním svátkem, a lidé se mohli těšit na volno, které při téhle královské slavnosti dostanou.

Kdo to zaplatil?

Na kolik peněz vyjde taková královská svatba? Podle dostupných informací šlo o přibližně 23,7 milionu liber, což tehdy v přepočtu znamenalo přes 670 milionů korun. Za to už se nějaká ta oslava uspořádat dá… Podle australského deníku Herald Sun bylo prý jen na květinovou výzdobu potřeba kolem 14,5 milionu korun. Náklady na samotnou svatbu nesly rodiny snoubenců, zatímco ochranka a další nezbytnosti byly hrazeny z pokladnice Jejího Veličenstva. Mnozí tehdy poukazovali také na náklady spojené s vypadnutím pracovního dne z důvodu státního svátku, ale jak je vidět, monarchie to ustála bez větších problémů.

Všechno přesně na minutu

Už od 6 hodin ráno byla toho dne uzavřena trasa, kterou se měli snoubenci dostat k samotnému místu obřadu, tedy k Westminsterskému opatství. Přesně v 8:15 přijeli k opatství diplomaté a v 10:18 se objevilo Bentley se ženichem. Pak přijížděli další hosté a přesně půl hodiny po Williamovi dorazila i jeho babička – královna Alžběta II. Pak už se čekalo jen na „princeznu”, ale ne dlouho. Všechno muselo klapnout na minutu a také klaplo.

Která byla hezčí?

Po příjezdu nádherné nevěsty nastalo velké pozdvižení – jednak díky tomu, že to Kate až neskutečně slušelo, a pak také z dalšího důvodu. Tím byla její krásná sestra Pippa, která dostala za úkol „hlídat” družičky a pomáhala také nevěstě s vlečkou. Snad každého ale v té chvíli upoutala její bezchybná postava v dokonalých šatech…

Prsten pro Kate. A co William?

A pak už přišel ten pravý čas na svatební obřad a také na prsten, který by jistě ráda navlékla téměř každá žena. Na prsten, kterým by si ji vzal skutečný princ... Snubní prsten, který už deset let nosí Catherine, vévodkyně z Cambridge, je vyroben z velšského zlata, stejně jako všechny před ním, které svým vyvoleným dali členové královské rodiny už od roku 1923.

Materiál na něj byl věnován přímo z královského trezoru, protože těžba tohoto zlata v dole v Clogau byla už několikrát zastavena. Nejprve na počátku 20. století, pak proběhl krátký pokusu o těžbu v 90. letech. V době královské svatby století byl důl již několik let uzavřen. Zajímavé také je, že prsten při obřadu dostala jen Kate. William prý z vlastního rozhodnutí žádný kroužek na prst od nevěsty nedostal...

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Wedding of Prince William and Catherine Middleton

Encyklopedia Britannica: Prince William and Catherine Middleton: The Royal Wedding of 2011

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články