Smutná Kateřina Benátská prodala vlastní království. Když odplouvala z Kypru, nemohla zastavit pláč

Kateřina Benátská byla donucena abdikovat a prodat správu Kypru Benátkám
Zdroj: Wikimedia Commons/Sailko, CC-BY-SA-3.0

V listopadu 1454 se v Benátkách narodila Catherine Cornaro, která měla v budoucnu, aniž by to zatím kdo tušil, vládnout Kypru. A měla být také poslední kyperskou královnou. Co se vlastně stalo?

Zdeňka Nezbedová
Zdeňka Nezbedová 14. 03. 2021 12:00

Catharina nebo chceme-li Kateřina Cornaro, řečená Kateřina Benátská, se narodila do rodiny bohatého Benátčana Marca Cornara, rytíře Svaté říše římské. Také její starší bratr Giorgio Cornaro patřil k významným tvářím tehdejšího benátského života a stejně jako jeho otec i k rytířům Svaté říše římské. Kateřina byla určena k životu v bohatství, jen ji sehnat toho pravého ženicha…

Výhodný sňatek

Rodina Cornarových měla opravdu dobré vztahy s významnými kyperskými rody a také tady podnikala. Její otec tam spravoval cukrovary a zajišťoval obchod mezi Benátkami a Kyprem. Není tedy až tak s podivem, že se dostal do nejvyšších společenských vrstev ostrova a svoji dceru nabídl samotnému králi Jakubovi II., známému pod jménem Jakub Bastard.

Skutečně zanedlouho došlo ke sňatku, což pro Benátky znamenalo výhru. Kateřina se kromě královy manželky stala také jakousi obchodní zástupkyní a zastánkyní zájmů Benátek na Kypru. V době formálního sňatku, tedy v roce 1468, jí bylo pouhých 14 let, a tak se za svým manželem prvně vydala až o čtyři roky později, kdy také došlo k dalšímu skutečnému obřadu.

Rychlá králova smrt

Manželského života si ale Kateřina a Jakub neužívali dlouho. Ani ne dva roky po sňatku král náhle zemřel a vlády se ujala sama jeho (tehdy těhotná) manželka. Nic jiného ani nezbývalo. Brzy se narodil králův pohrobek Jakub III. Ani jemu ale osud nepřipravil dlouhý život. Dítě po roce zemřelo za velmi podivných okolností, podle historických pramenů se mluvilo o otravě, ale oficiální zprávy informovaly o malárii. Kypr najednou neměl právoplatného dědice z vlastního královského rodu a smrt malého Jakuba III. tak paradoxně pomohla rodné vlasti královny Kateřiny.

V benátských rukou

Už za vlády Jakuba II. síla Kypru pomalu upadala a království muselo čelit útokům zvenčí. Když po jeho smrti převzala vládu Kateřina Benátská, stal se ostrov v podstatě baštou benátských obchodníků. To došlo až tak daleko, že byla nakonec v roce 1489 donucena abdikovat a zemi prodat pod správu Benátské republiky.

Pláč královny

Přestože by se mohlo zdát, že to pro svoji rodnou vlast udělala ráda, historické záznamy mluví jinak: „A když jela na koni v červeném hedvábném plášti, obklopena všemi dámami a rytíři, její oči nepřestávali slzet…“ Věděla, že Kypr nemá dědice, království pomalu umíralo a lidé ztráceli naději. Zatímco nejprve trpěli nadvládou Benátčanů pravoslavní Řekové, v průběhu tureckých nájezdů, které ostrov plenily, byli vražděni křesťané.

Kateřina odplula v závoji smutku do Benátek, kde s titulem královny, který si směla nechat, dožila až do své smrti. Ta si pro ni přišla 10. července 1510. Bylo jí šestašedesát let.

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Catherine Cornaro

Neville Mellersh: Chronology of world history

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články