Alfred Nobel: Obchodník se smrtí, který prozřel až díky falešné zprávě o svém skonu

Alfred Nobel
Zdroj: Wikimedia Commons, Public Domain
Alfred Nobel byl švédský chemik a vynálezce dynamitu. A právě dynamit měl být prostředkem pro zastavení všech válek.
Národy se však jeho účinků nezalekly, ba naopak. 
Bylo to pro něj veliké zklamání, neboť během výzkumu zahynul jeho bratr. On sám měl doživotně zjizvenou tvář.
Když o něm vyšel falešný nekrolog, přehodnotil přístup k životu a vymyslel Nobelovu cenu.
+ 1 fotka+ 2 fotky

Od narození Alfreda Nobela uplynulo 187 let. Jak se říká, cesta do pekla bývá dlážděná dobrými úmysly. Coby vynálezce dynamitu si bláhově myslel, že až národy poznají jeho devastující účinky, s hrůzou upustí od všech válečných konfliktů. Prozřel až díky vlastnímu falešnému nekrologu a založil nadaci pro Nobelovu cenu.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 21. 10. 2020 08:00

Alfred Bernhard Nobel se narodil 21. října 1833 ve Stockholmu. Byl to švédský chemik a vynálezce dynamitu. Na základě jeho závěti jsou každý rok udělovány Nobelovy ceny, a to za významné objevy na poli vědy, literární tvorbu a za zásluhy, které vedly ke zlepšení mírové situace na zemi.

Kvalitní vzdělání

Alfred Nobel se narodil do bohaté rodiny. V devíti letech se přestěhoval s rodiči do Petrohradu a dostalo se mu velmi dobrého soukromého vzdělání. V 17 letech dokázal plynně hovořit rusky, francouzsky, německy i anglicky. Kromě toho se zajímal o chemii, literaturu a přírodní vědy. Své vzdělání dokončil ve Francii a Americe.

Poté, co začal pracovat na univerzitě v Turíně, se seznámil s italským chemikem Ascaniem Sobrerem, jenž v roce 1847 objevil vysoce těkavou kapalinu nitroglycerin. To přivedlo Nobela ke studiu výbušnin a jejich bezpečné výrobě. Pak už jen chyběl krůček k tomu, začít vyrábět dynamit v rodinné továrně v Helenborgu.

Strach i smrt mladšího bratra

Než se vychytaly všechny mouchy, staly se bohužel i nehody. Při jedné explozi zemřel Nobelův mladší bratr Emil. Ani samotný Nobel nevyvázl bez zranění. Je pravda, že měl před nitroglycerinem respekt, možná z něj měl i strach, přesto dál experimentoval. Jednou mu výbušná látka explodovala přímo do obličeje a zanechala mu doživotně zjizvenou tvář.

On byl však hnán vizí celosvětového míru. “Mé továrny na dynamit ukončí války mnohem dříve než politická jednání. Protože v okamžiku, kdy se budou moci dvě armády zničit během několika sekund, budou se národy od těchto praktik odvracet s hrůzou,” řekl kdysi Nobel po objevení dynamitu. Jenomže chyba lávky. Válečnou mašinérii nezastaví zřejmě nic.

Zastyděl se

To, že šlápl vedle, došlo Nobelovi až po přečtení falešného nekrologu. Falešného proto, že jej zaměnili za jeho bratra. Titulek zněl jasně: Obchodník se smrtí. Ani celkový popis jeho života nebyl zrovna lichotivý. V tu chvíli nabyl přesvědčení, že má jedinečnou šanci napravit svůj odkaz.

Ve své závěti tak odkázal 31 milionů na zvláštní fond. 94 % svého jmění investoval do možnosti ocenit významné vědce, spisovatele či osoby, které se zasloužily o světový mír. První ročník udílení Nobelových cen se konal v roce 1901. Z našich známých osobností získal ocenění třeba Jaroslav Seifert či Bertha von Stuttner, jejímž rodištěm byla Praha. Byla to zapřisáhlá pacifistka a zároveň první žena, která tuto cenu získala.

Zdroje informací:

Wikipedia.cz: Alfred Nobel

Prima Zoom: Alfred Nobel

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články