Charles Darwin: Jeho otec z něj měl jen samé trápení. On sám pak neváhal a žil v incestním vztahu

Charles Darwin
Zdroj: pixabay

Charles Darwin ke svému životu přistupoval vždy pragmaticky. Když přišel čas na manželství, neřídil se citem, ale rozumem. Jeho volba se nakonec ukázala být správnou, vztah dobře fungoval. Odnesly to však jeho děti. Co se stalo? A jaký byl budoucí otec teorie o evoluci v mládí? Proč přidělával svému otci vrásky na čele?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 16. 10. 2020 13:00

Charles Robert Darwin se narodil 12. února 1809. Byl to přírodovědec a zakladatel evoluční biologie. Jeho myšlenky se později často zneužívaly k ospravedlnění rasismu. Do úplného extrému dovedl Darwinovo učení jeho fanatický obdivovatel, filozof Ernst Haeckel. Ten pak jako jeden z mnoha prosazoval v nacistickém Německu takzvanou eugeniku, což je sociálně-filozofický směr, zabývající se genetickým fondem člověka.

Příliš brutální

V roce 1825 nastoupil Darwin na univerzitu v Edinburghu, kde měl začít studovat medicínu. Záhy však zjistil, že jej odpuzuje brutalita prováděných operací, což vedlo k postupnému zanedbávání studia. Raději svou pozornost upřel k přírodě a začal vycpávat ptáky. K této činnosti  ho přivedl bývalý černošský otrok John Edmonston. V druhém roce studia se zapojil do přírodovědeckých spolků, které zakládali samotní studenti.

Darwinův otec však ze synova směřování k přírodě neměl klidné spaní. Přál si přece, aby se stal lékařem. A tak začal horečnatě přemýšlet, čemu by se mohl Charles ve svém životě ještě věnovat. Nakonec jej přehlásil na církevní školu, aby se z něj stal duchovní. Byla to logická volba. Anglikánští klerici byli v té době ve vatě, navíc se sami angažovali v přírodovědě, neboť považovali za svou povinnost důkladně prozkoumat všechny “boží zázraky”. Darwin se však zase zařídil po svém. Většinu času trávil procvičováním střelby a jízdou na koni. Také v sobě objevil vášeň pro sběr brouků. Školu nicméně úspěšně dokončil.

Plavba na lodi

Stejně jako jeho spolužáci i Charles Darwin zatoužil po cestování. Původní plán počítal s plavbou na Madeiru, jenomže než se stihlo vyplout, společník, se kterým výpravu plánoval, zemřel. Zanedlouho se však objevila další příležitost. Šlo o expedici do Jižní Ameriky. Místo na lodi Beagle mu nabídl samotný kapitán. Jeho otec byl zprvu proti, pak ale nechal Charlesovi volnou ruku.

Byl pryč dlouhých pět let. Zkoumal geologické jevy, fosilie a živé organismy. Setkal se také s domorodci. Největší obrat v jeho uvažování přinesla až návštěva Tierry del Fuego. Tam si do deníku poznamenal, že místní lidé musí být “na nižším stupni dokonalosti” než v jakékoli jiné části světa. A právě tento zážitek se stal základem jeho uvažování o původu člověka.

Návrat domů

Výprava do Jižní Ameriky nezpůsobila zásadní změny jen v mnoha odvětvích vědy, ale i v Darwinově zdravotním stavu. Během plavby trpěl mořskou nemocí, pak horečkou. Dokonce byl celý jeden měsíc upoután na lůžko. Od roku 1837 se u něj začaly pravidelně objevovat bolesti žaludku, třes a zvracení. Zejména tehdy, když byl vystaven stresu. Není tak divu, že když přišel čas na ženění, vybral si osobu, na kterou se mohl spolehnout a která jeho práci plně rozuměla.

Potíž však byla v tom, že šlo o jeho sestřenici. V té době se však na incestní vztahy nenahlíželo tak jako dnes. Všechno má ale svá pro a proti. Narodilo se jim celkem deset dětí. Tři zemřely a u dalších třech se později ukázalo, že jsou neplodné. Navíc každý z jeho potomků trpěl nějakou vážnou nemocí. Svou chybu si tak uvědomil až příliš pozdě.

Zdroje informací:

Wikipedia.cz: Charles Darwin

Česká televize: Neznámá země: Stvoření

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články