Geniální vědkyně Marie Curie-Sklodowská: Smrt si nosila po kapsách

Marie Curie-Sklodowská
Zdroj: Wikimedia Commons, Public Domain

Marie Curie-Sklodowská byla sice drobnou a na první pohled obyčejnou ženou, dřímal v ní však duch génia. Pro svůj vědecký výzkum byla odhodlaná obětovat úplně vše. Bohužel pak za to musela zaplatit bolestivou smrtí.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 06. 10. 2020 16:00

Marie Curie-Sklodowská se narodila 7. listopadu 1867 ve Varšavě. Byla významnou polskou vědkyní. Většinu svého života prožila ve Francii, kde se zabývala svými výzkumy. Mezi její největší úspěchy patří teorie radioaktivity a dělení radioaktivních izotopů.

Dětství ve znamení pronásledování

Mariino dětství poznamenala tehdejší doba. Narodila se ve Varšavě, která patřila k ruské části Polska. Rodina z otcovy strany přišla o veškerý majetek kvůli zapojení v Lednovém povstání. Odpor vůči Rusku vycházel z národní hrdosti a snaze nepodrobit se této nadvládě. Mariin otec kvůli tomu ztratil byt a pozici školského rady.

Matka Claudia byla dcerou bohatého průmyslníka. Sice ji zplodil se svou služkou, ale žádné jiné dítě neměl, a tak ji přijal za svou. Měla nepopiratelný obchodní talent a byla schopná rozmnožit rodinný majetek. Během porodu však zemřela. Marie tak zůstala pouze s otcem. Fakt, že matku nikdy nepoznala, nedokázala přijmout a po smrti sestry Žofie se z ní stala zatvrzelá ateistka.

Během studia na gymnáziu nechala Marie všechny spolužáky daleko za sebou. Navíc se naučila plynně hovořit čtyřmi světovými jazyky. A jako správná vlastenka se spojila s podzemním hnutím odporu. Myslela také na budoucnost: nejraději by v Paříži studovala fyziku a chemii. Jenomže jak se tam dostat?

Nejprve do Francie odjela její sestra Broňa, jež se chtěla stát lékařkou. Marie zatím v Polsku začala dávat soukromé hodiny matematiky, fyziky a francouzštiny. Ve čtyřiadvaceti letech si konečně našetřila dost peněz, aby odjela za svou sestrou. Nastoupila na přírodovědeckou univerzitu v Sorboně.

Pierre Curie

Zpočátku bydlela u své sestry, ale rušný společenský život nebyl pro ni to pravé. Nechtěla nic jiného, než v klidu studovat. Raději se tak přestěhovala do ruiny bez topení, světla i vody. Nevadilo jí to, cítila se konečně svobodná. Zkoušky dopadly na výbornou, dostala i stipendium. Další cíl tak byl doktorát. A právě tehdy se setkala s Pierrem Curiem. Pracovala zrovna na jedné studii a potřebovala se poradit.

Sklodowská z něj byla nadšená. Přitahovala ji jeho nedbalost, mladistvý vzhled a jasný pohled. Silné sympatie byly vzájemné. Začal ji zvát ke svým rodičům a později přišla žádost o ruku. Marie po menším váhání nakonec souhlasila. Svatbu měli velmi skromnou a byt ještě skromnější. Nestěžovali si, jejich smysl života spočíval v bádání radioaktivity.

Raději neotvírat

Roky výzkumu zanechaly na obou manželích trvalé následky. Těžká práce v nuzně zařízené laboratoři skončila naprostým vyčerpáním. Během druhého těhotenství v roce 1903 Marie potratila. Téhož roku se spolu s Pierrem popálila, když na sobě zkoušeli záření. Skončilo to ztvrdnutím špiček prstů a loupající se kůží. O tři roky později se z ní stala vdova. Pierre spadl pod kočár a kolo mu rozdrtilo lebku.

Svého muže přežila o 28 let. Sama pak musela bojovat s chudokrevností, kterou u ní spustily radioaktivní látky. A právě proto byla její rakev zalitá olovem. V roce 1995 se uvažovalo o převozu do Pantheonu, kde by spočinula vedle dalších francouzských velikánů. Pro jistotu ji ale převezli v obou rakvích, tedy dřevěné a olověné, i po tolika letech se její ostatky totiž řadily mezi nebezpečné radioaktivní předměty.

Zdroje informací:

Wikipedia.cz: Marie Curie-Sklodowská

Kniha Maria Curie-Sklodowská, Iwona Kienzler

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články