5 statečných žen historie: Čekala je smrt v plamenech i nelidské mučení v nacistických kobkách

5 statečných žen historie: Čekala je smrt v plamenech i nelidské mučení v nacistických kobkách
Zdroj: Wikimedia Commons, Public Domain
Johanka z Arku (Jana z Arku byla francouzská hrdinka, která stanula v čele francouzských vojsk za stoleté války v boji proti Angličanům a posléze byla upálena za kacířství.Irena Sendlerová (někdy psáno Sendlerowá) byla polská učitelka a členka polského odboje za druhé světové války. Díky své neuvěřitelné odvaze zachránila 2500 židovských dětí před jistou smrtí. Nacisté ji mučili, pak se jí ale podařilo utéct.Amelia Earhartová byla americká letkyně, která v roce 1928 jako první žena přeletěla Atlantský oceán.V roce 1930 překonala další rekord. Jako první žena totiž letěla letadlem rychlostí skoro 300 kilometrů za hodinu, což se předtím žádné ženě nepovedlo. Během letu v roce 1937 zmizela nad Tichým oceánem. Úředně byla prohlášena za mrtvou 5. ledna 1939.+ 2 fotky+ 3 fotky

Žena má v lidské historii druhotné místo. Muži byli upřednostňováni před ženami vlastně téměř kdykoliv. V Anglii dokonce dlouho platilo, že když se panovníkovi narodí první holčička a po ní chlapec, předběhne svou sestru v následnictví na trůn. I když je sestra starší. Tento zákon Alžběta II. zrušila. Občas se ale v historii mihne žena, která odvahou a svými činy dalece přesáhne všechny muže.

Jana Jánská
Jana Jánská 12. 05. 2020 11:45

Johanka z Arku

V našem žebříčku odvážných žen jasně vítězí. Toto pozoruhodné a velice odvážné děvče se narodilo do nepříliš příznivé doby. Poprvé na svět vykoukla ve vesničce Dormémy ve Francii. Doba to byla zlá. Anglie s Francií byly ve stoleté válce a Francie již dlouho žádnou bitvu nevyhrála.

Ve třinácti letech začala Jana slýchat hlasy, o kterých později prohlásila, že patřily svaté Markétě a archandělu Michaelu. V pouhých šestnácti letech se postavila do čela francouzského vojska, které tato mladá a negramotná dívenka vedla k vítězství. Francie opravdu začala vyhrávat. V 19 ji zajali Angličané a za čarodějnictví byla upálena na hranici.

Dodnes se dochoval velice podrobný soudní spis ze soudu, který s Janou církev vedla. Můžeme se tady krásně dočíst, jak Jana u soudu odpovídala (hájila se sama).

Irena Sendlerová

Žena, která zachránila až 2500 dětí před koncentračním táborem. Irena Sendlerová (někdy psáno Sendlerowá) se narodila v Polsku. V době, kdy začala studovat vysokou školu, byla druhá světová válka za dveřmi. Byla z univerzity vyloučena, protože veřejně protestovala proti antisemitismu. Když se ve Varšavě začalo budovat židovské ghetto, kde čekaly miliony Židů na deportaci do Osvětimi, zřídila si novou identitu a pašovala židovské děti z ghetta pryč.

Musela jim zařídit nový rodný list a dokonce je učit polsky, protože většina dětí mluvila jen hebrejsky. Gestapo na ni přišlo a začalo ji brutálně mučit. V té době byla těhotná a potratila. I přes hrozné mučení neprozradila zhola nic a gestapo se domnívalo, že mají někoho jiného.

Amelia Erhartová

Slavná americká letkyně zbořila stereotyp o poslušných ženách, které mají za úkol pouze se starat o rodinu. Jako první žena v historii přeletěla Atlantik a v roce 1930 si připsala další rekord. Jako první žena letěla rychlostí 290 km/h. Stala se velmi slavnou a uznávanou pilotkou a miláčkem národa. Především feministek. Co se s ní stalo, nikdo neví. V roce 1937 se rozhodla, že obletí celý svět. Její letadlo se ztratilo nad Tichým oceánem. Tělo ani stroj se už nikdy nenašly.

Jane Goodallová

Dodnes je to největší bojovnice za ochranu a zastání se šimpanzů a uznávaná bioložka. Ve 23 letech poprvé odjela do Keni, kde začala šimpanze studovat. Byla první ženou, která primáty pozorovala ve volné přírodě.

Během studií učinila několik opravdu revolučních objevů. Zjistila, že šimpanzi jsou neuvěřitelně inteligentní, protože dovedou používat nástroje, dokáží projevovat emoce a že jsou stejně jako lidé všežravci a dokáží se navzájem i vraždit.

Do té doby byli šimpanzi pouhými hloupými opicemi. Po jejím výzkumu musel svět na tyto opice úplně změnit názor a pohled. Šimpanze studovala 45 let a dosáhla světového uznání jako odborník na chování primátů.

Malála Júsufzajová

Byť se narodila teprve v roce 1997, už je držitelkou Nobelovy ceny míru. Je bojovnicí za lidská práva. Zejména bojuje za práva vzdělávání žen a dívek.

Narodila se v Pákistánu, kde začala s protesty. Tálibán totiž zakazoval vzdělávat ženy. Její boj přerostl v mezinárodní hnutí. Za své vzory považovala Muhammada Alího Džinnáha a Bénazír Bhuttovou a značně ji inspirovaly i myšlenky a humanitární práce jejího otce Ziauddina Júsufzaje.

V roce 2012 na ni byl spáchán atentát. Byla střelena do hlavy, ale jako zázrakem přežila. Tento pokus o vraždu vyvolal v celé zemi nevídanou vlnu odporu proti Tálibánu. Po zotavení se stala hlavní a největší aktivistkou za vzdělávání a založila svou první neziskovou organizaci. Napsala knihu, kterou pojmenovala I am Malala, dle které byl natočen oscarový film. V roce 2014 dostala v pouhých šestnácti letech Nobelovu cenu míru. Stala se historicky nejmladší držitelkou této nejprestižnější ceny na světě.

NA ODVÁŽNÉ ŽENY HISTORIE SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

 

Slovníček generace Z je plný zkratek: Etický hacker vysvětluje, co znamená THX, OFC nebo QR

Slovníček generace Z je plný zkratek: Etický hacker vysvětluje, co znamená THX, OFC nebo QR

Související články

Další články