Holokaust: Před 77 lety začala deportace Židů z varšavského ghetta. Řev, hrůza a smrt byly na denním pořádku

Od listopadu 1939 začaly vycházet protižidovské výnosy, které nařizovaly označení Židů a jejich obchodů, zamezovaly dispozici s jejich majetkem a diskriminovaly je v mnoha dalších ohledech.
Zdroj: Youtube
Před druhou světovou válkou byla Varšava se svými 375 tisíci židovskými obyvateli druhým největším židovským centrem na světě.Židé ve Varšavě tvořili 29, 1 % obyvatelstva. Po přepadení Polska německou armádou musela Varšava 28. září 1939 kapitulovat a následujícího dne do města vstoupily německé jednotky. Židé byli od té chvíle vystaveni diskriminaci, byli přepadáváni na ulicích i ve svých bytech či obchodech a byli odvlékáni na nucené práce. Snadným cílem terorizování se nezřídka stávali pobožní Židé, odlišní svým oděvem a vzezřením.+ 6 fotek+ 7 fotek

Varšavské ghetto bylo založeno na základě nařízení guvernéra varšavského distriktu Ludwiga Fischera ze dne 2. října 1940. Všichni Poláci, kteří žili v oblasti, kde mělo ghetto vzniknout, byli nuceni se do 31. října vystěhovat. Naopak Židé, kteří žili mimo plánované ghetto, se tam museli přestěhovat.

Petra Járková
Petra Járková 22. 07. 2019 08:00

Za vysokou zdí

Varšavské ghetto nebo také „židovská čtvrť ve Varšavě“ bylo zřízeno německou okupační správou v roce 1940 a postupně obehnáno zdí. Do něj bylo násilně sestěhováno asi 450 000 Židů, kteří museli žít na prostoru 2,6 km² a nesměli oblast opouštět.

Hranice ghetta

Hranice ghetta se během jeho existence několikrát změnily. Později při jeho zmenšování bylo rozděleno na dvě části – tzv. Velké a Malé ghetto. Spojeny spolu byly pouze dřevěným mostem, jenž přetínal ulici Chłodna na rohu s ulicí Żelazna.

Hlad a bída

Vinou extrémního přelidnění a nedostatečného zásobování zde docházelo k četným úmrtím v důsledku hladu a epidemií, navzdory ojedinělým aktivistům z řad Poláků, kteří se pokoušeli Židům v ghettu pomáhat a pašovali do něj potraviny a léky.

Deportace Židů 

První velká vysidlovací akce byla zahájena 22. července 1942. SS-Sturmbannführer Hermann Höfle, jenž měl na starosti vysídlení ghetta, tehdy přišel v doprovodu funkcionářů SS za předsedou varšavského Judenratu, aby mu sdělil, že Židé z ghetta budou deportováni dále na východ.

Výjimky

Od tohoto dne musela židovská rada každý den připravit 6000 osob k transportu na nástupní stanoviště na okraji ghetta. Výjimkami, na něž se odsun nevztahoval, měli být pouze dělníci v německých továrnách s platnými pracovními povoleními, židovská pořádková služba, pacienti a zaměstnanci nemocnic, členové Judenratu a jejich rodiny.

Vyhlazovací tábory

Do konce roku 1942 bylo z Varšavy do vyhlazovacích táborů odvezeno asi 300 000 obyvatel ghetta. Další vysidlovací akce byla uskutečněna ve dnech 18.–22. ledna 1943. Do Treblinky bylo tehdy odvezeno asi 6 000 osob. Během této akce došlo k prvnímu odporu židovských organizací v ghettu.

Povstání

Vědomí neodvratné smrti přivedlo část obyvatel ghetta k tomu, že se v poslední fázi deportace a navzdory absolutně nedostatečné výzbroji a nulové šanci na vítězství rozhodli postavit na odpor. 19. dubna 1943 s plnou silou vypuklo povstání varšavského ghetta. Po jeho potlačení a odvezení posledních Židů nařídil Hitler srovnat ghetto se zemí.

NA ZÁBĚRY Z ŽIDOVSKÉHO GHETTA SE PODÍVEJTE V GALERII:

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články