Velký den pro Poláka Tadeusze Wiejowskiho: Před 79 lety jako první utekl z koncentračního tábora Osvětim

Koncentrační tábor v Osvětimi byl založen v roce 1940 a postupem času se rozrostl do obřích rozměrů. Stala se z něj továrna na smrt, za jejímiž zdmi skončila většina deportovaných v plynových komorách.
Zdroj: Wikipedie
Koncentrační tábor v Osvětimi byl založen v roce 1940 a postupem času se rozrostl do obřích rozměrů. Stala se z něj továrna na smrt, za jejímiž zdmi skončila většina deportovaných v plynových komorách.Tadeusz Wiejowski se do tábora se dostal 14. června 1940 v prvním transportu polských vězňů vypraveném z vězení v Tarnově. Bylo mu přiděleno vězeňské číslo 220.  Utekl 6. srpna 1940 za pomoci polských civilních pracovníků, kteří pracovali v táboře jako elektrikáři.Wiejowski se oblékl do oblečení jednoho z nich, vyšel spolu s nimi a v nákladním vlaku se dostal z dosahu tábora.+ 1 fotka+ 2 fotky

6. srpna 1940 utekl první vězeň z koncentračního tábora Osvětim. Byl to velký den nejen pro něj, ale i pro ostatní odsouzené na smrt. Jeho čin pak následovalo ještě mnoho mužů, ale ne vždy se jim útěk podařil. Většina jich přišla o život.

Petra Járková
Petra Járková 06. 08. 2019 08:00

Číslo 220

Tadeusz Wiejowski byl povoláním švec. Do koncentračního tábora Auschwitz-Birkenau se dostal 14. června 1940 v prvním transportu polských vězňů vypraveném z vězení v Tarnově. Bylo mu přiděleno vězeňské číslo 220. Byl také první osobou, které se podařilo z tohoto tábora utéct.

Plán útěku

Vězeň utekl 6. srpna 1940 za pomoci polských civilních pracovníků, kteří pracovali v táboře jako elektrikáři. Šlo o muže jménem Bolesław Bicz, Emil Kowalowski, Stanisław Mrzygłód, Józef Muszyński a Józef Patek. Čtyři z nich byli členy polské odbojové organizace Svaz ozbrojeného boje. Wiejowski se oblékl do oblečení jednoho z nich, vyšel spolu s nimi a v nákladním vlaku se dostal z dosahu tábora.

Trest za útěk

Útěk vyšel najevo při večerním sčítání vězňů. Byl nařízen trestný apel, na kterém vězni měli stát, dokud se uprchlík nenajde. Tento nejdelší apel trval až do 14. hodiny následujícího dne, celkem tedy 20 hodin. Zemřel při něm polský Žid Dawid Wongczewski.

Uvěznění 

8. srpna byli na základě vyšetřování táborového gestapa zatčeni polští elektrikáři, kteří se na útěku Wiejowského podíleli. Byli brutálně vyslýcháni a odsouzeni k trestu smrti, který byl následně změněn na trest zmrskání a uvěznění v táboře. Osvobození se z nich dožil pouze Bolesław Bicz.

Nové zatčení

Tadeusz Wiejowski se po útěku skrýval v rodné obci. Na podzim roku 1941 byl však znovu zatčen a uvězněn v obci Jasło. Později byl zastřelen v jedné z místních nečinných naftových šachet.

NA SNÍMKY Z KONCENTRAČNÍHO TÁBORA OSVĚTIM SE PODÍVEJTE V GALERII:

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články