Případ Světlana: Už jste slyšeli o třetím odboji proti komunistickému režimu?

Případ Světlana.
Zdroj: EOM
Případ Světlana.Případ Světlana.Případ Světlana.Případ Světlana.+ 7 fotek+ 8 fotek

Už jste někdy slyšeli o třetím odboji a Světlaně? Jedni ji považují za největší odbojovou organizaci proti komunistickému režimu v bývalém Československu, druzí v ní vidí uměle vytvořenou organizaci někdejší tajné politické policie, tzv. StB. Obraz Světlany prošel řadou proměn. Jednoduchý výklad neexistuje a na mnohé otázky se dodnes hledají odpovědi.

Petra Járková
Petra Járková 14. 02. 2019 16:00

Protikomunistická organizace Světlana byla pojmenovaná po Světlaně Doležalové, která se narodila roku 1947. Její maminku Aloisii Doležalovou zavřeli, když byly Světlaně dva roky. Vychovávala ji tedy babička.

Doležalová vyrůstala s cejchem dítěte velezrádců. Její skutečný otec Josef Vávra-Stařík byl popraven roku 1953, když bylo Světlaně šest let. Maminku propustili z vězení, když bylo Světlaně deset. Po pravé činnosti rodičů pátrala Světlana celý život.

Se Světlanou souvisí také činnost tzv. agentů-chodců. Šlo o kurýry, kteří přecházeli střežené hranice zpět do ČSR se speciálními úkoly - špionáž, předávání vzkazů či převody stíhaných osob na Západ.

Po příjezdu vojsk Varšavské smlouvy v srpnu 1968 začaly být organizace bývalých politických vězňů zakázány. Stejný osud potkal i Světlanu.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články