Film Já, Olga Hepnarová: Poslední popravená vražedkyně v Česku byla lesbička, v dětství ji šikanovali a ponižovali

Film Já, Olga Hepnarová: Poslední popravená vražedkyně v Česku byla lesbička, v dětství ji šikanovali a ponižovali
Zdroj: Česká televize
12. března 1975 se ve věznici na Pankráci schyluje k historickému momentu. Oběsí tu oběsí poslední odsouzenou vražedkyni v Československu, Olgu Hepnarovou. Šílená žena dva roky předtím najela náklaďákem na tramvajovou zastávku na pražském Strossmayerově náměstí a zabila tak osm lidí.Poslední noc před smrtí spala třiadvacetiletá bruneta klidně. V erární hnědé teplákové soupravě oddychovala na vězeňském kavalci, jako by ji za pár hodin nečekalo nic zvláštního.Když si vyslechla, že na ní bude proveden absolutní trest, a dva zřízenci v bílých rukavičkách ji spoutanou vedli po schodech ve vězeňském bloku, došlo jí, co se stane, a začala se rvát o život. + 2 fotky+ 3 fotky

Příběh Olgy Hepnarová fascinuje už pěknou řádku let. Je to především proto, že vražedkyně svůj čin provedla s neuvěřitelnou krutostí a chladnokrevností. Třiadvacetiletá Olga nasedla do nákladního automobilu, šlápla na plyn a namířila si to přímo na zastávku plnou lidí. Vše měla dlouho dopředu naplánované, ničeho nelitovala.

Petra Járková
Petra Járková 27. 02. 2020 16:00

Desátého července 1973 se v Praze odehrála událost, která nedá kriminalistům dodnes spát. Do lidí na chodníku u tramvajové zastávky vjelo nákladní auto řízené mladou ženou. Usmrtilo osm lidí a spoustu jich zranilo. Podle tohoto hrůzného činu byl natočen film Já, Olga Hepnarová.

Prvotní myšlenka zabíjet

Na myšlenku zabíjet autem Olgu Hepnarovou přivedla velká náhoda, která ale ve filmu chybí. Zhruba rok před útokem byla Hepnarová předvolána ke komisi na národní výbor kvůli nedoplatkům za pronájem její chaty v Olešce. Před úředníky se rozhodla udělat něco, čemu říkala "čestné varování". Bez vytáček se přiznala k tomu, že nenávidí lidi a chce se jim pomstít. Jedna z členek komise jí tehdy odpověděla něco ve smyslu, že pokud má takové názory, tak by neměla pracovat jako řidička, protože by s pomocí auta mohla něco špatného udělat.

Nepříznivé prostředí pro život

Prostředí, v němž Hepnarová vyrůstala, příjemné zrovna nebylo a nelze se moc divit, že ženu dohnalo na pokraj šílenství a nenávisti. Už od svého mladého věku byla šikanována a ponižována, a to jak v kruhu svých blízkých, tak ve škole. Jejímu stavu nijak nepomáhala ani nevyjasněná sexuální orientace. Netřeba asi zmiňovat, jak se musela cítit homosexuální žena v období totality.

Výběr kandidátek na hlavní roli

Výběr kandidátek na hlavní roli byl náročný. Ještě před Michalinou Olszańskou procházela konkurzem jiná polská herečka. Kvůli ní se režiséři pohádali a rozhodli se na casting přivést dalších osm dívek, z nichž nejlepší byla právě studentka varšavské divadelní školy. Kvůli této roli se Michalina musela naučit řídit náklaďák, zejména proto, že v několika záběrech nemohla být zastoupena kaskadérem.

Promyšlený chladnokrevný plán

Olga Hepnarová chtěla, aby její pomsta společnosti měla co největší efekt a tak si vypůjčila nákladní auto Praga RND, které má přední nápravu nízko nad zemí. Ani ne třicet centimetrů, díky čemuž zmasakruje vše, co mu stojí v cestě. To jí zaručovalo co nejvíce obětí. Nejprve dokonce usilovala o řidičák na autobus, díkybohu ho však nedostala. Plánovala také vykolejit vlak nebo střílet do lidí na nějakém frekventovaném místě.

Přejmenování postav

Některé postavy byly ve filmu přejmenovány. Například milenka Hepnarové, Jitka, kterou hraje Marika Šoposká, se v reálu jmenovala Alžběta. A její spolubydlící Alena, Marta Mazurek, se skládá z mixu dvou reálných osob - Boženy a Pavlíny. Změněno bylo i jméno sestry Hepnarové z Evy na Ivetu.

Konec statečnosti

Olga Hepnarová odmítla podat si žádost o milost, podala ji za ni její matka. Žádost byla prezidentem republiky zamítnuta. Byla prý hrdinkou až do doby popravy. Kat, který měl zatáhnout za páku pod nohama se vyjádřil, že tak hezkou ženu neviděl ani ve vězení, natož na popravě. Olze se při popravě "rozsvítilo", začala psychopatický řádit, pozvracela se, pomočila, na chvíli i odpadla. Její kat se později vyjádřil, že tento zážitek jej okamžitě přinutil skončit s touto "prací".

NA PŘÍBĚH OLGY HEPNAROVÉ SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

NA FILM JÁ, OLGA HEPNAROVÁ SE PODÍVEJTE DNES VEČER OD 22 HODIN NA ČT2.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články