Byla masová vražedkyně Olga Hepnarová mentálně narušená? Když tekla krev, cítila se prý v transu

12. března 1975 došlo k oběšení Olgy Hepnarové, poslední popravené odsouzené vražedkyně v Československu.
Zdroj: Archiv
12. března 1975 se ve věznici na Pankráci schyluje k historickému momentu. Oběsí tu oběsí poslední odsouzenou vražedkyni v Československu, Olgu Hepnarovou. Šílená žena dva roky předtím najela náklaďákem na tramvajovou zastávku na pražském Strossmayerově náměstí a zabila tak osm lidí.Poslední noc před smrtí spala třiadvacetiletá bruneta klidně. V erární hnědé teplákové soupravě oddychovala na vězeňském kavalci, jako by ji za pár hodin nečekalo nic zvláštního.Když si vyslechla, že na ní bude proveden absolutní trest, a dva zřízenci v bílých rukavičkách ji spoutanou vedli po schodech ve vězeňském bloku, došlo jí, co se stane, a začala se rvát o život. + 2 fotky+ 3 fotky

Uběhlo 46 let ode dne, kdy psychicky labilní mladá žena smetla nákladním autem lidi, kteří čekali na tramvaj. Osm jich zabila a dvanáct zranila. Olga Hepnarová toužila po krvi, prý se cítila jako v transu, když kolem ní tekla. Dostala trest smrti.

Petra Járková
Petra Járková 10. 07. 2019 08:00

Je tomu právě 46 let od hrůzného činu Olgy Hepnarové, která zabíjela pomocí nákladního vozu. Podle některých názorů její chování vykazovalo známky Aspergerova syndromu. To však nikterak neomlouvá děsivost činu ženy, která za masovou vraždu spáchanou v roce 1973 dostala trest smrti. Stala se tak poslední popravenou ženou v Československu.

Zpověď

„Vážení, prosím, abyste přijali tento list jako dokument. Byl napsán na obranu proti možnému znevážení mého činu a také jako poukázání na to, že jsem člověk pohybující se dosud v mezích duševní normy. Dnes ukradnu autobus a plnou rychlostí vjedu do davu lidí… Toto je má zpověď.“

Tento dopis poslala Olga do redakce komunistického Práva. Nebyla to fantazie, byla to předzvěst kruté reality. Ve 13:30 smetla na třídě Obránců míru (dnes ulice Milady Horákové) v Praze 7 lidi, kteří se provinili tím, že čekali na tramvaj. Původně přitom chtěla, aby obětí bylo co nejvíce. Dokonce zvažovala vykolejení vlaku nebo střelbu do lidí na pražském Václavském náměstí.

Z místa neutekla

Když k ní přišel policista a ptal se jí, zda selhaly brzdy, tak mu v klidu zopakovala slova o chystaném masakru. Co cítila, když kolem ní tekla krev? Prý obrovskou duševní úlevu hraničící s transem.

Trest smrti

Následně dostala Olga Hepnarová provaz. Před popravou si hrála na tvrdou ženu a emoce neprojevovala. Když ale přišel poslední den, tak se složila. K oprátce ji museli dovléct. Zmítala se a křičela, že vlastně umřít nechce.

JAK PROBÍHALY POSLEDNÍ MINUTY ŽIVOTA OLGY HEPNAROVÉ, MŮŽETE VIDĚT V GALERII:

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články