První manželka se mu zastřelila, další otrávila! Život plný hrůz zakončil autor Lišky Bystroušky Těsnohlídek sebevraždou

Rudolf Těsnohlídek žil celý život v depresích
Zdroj: Čsfd
Liška Bystrouška dostala mnoho vydáníDíky Rudolfu Těsnohlídkovi vznikla tradice vánočních stromků na náměstíchRudolf Těsnohlídek byl odsouzen k životu ve smutkuLiška Bystrouška od Josefa Lady+ 5 fotek+ 6 fotek

Přátelé ho nazývali zasněným melancholikem s depresemi. Autor slavné Lišky Bystroušky Rudolf Těsnohlídek prožil dosti tragický život, který nakonec neustál a sám ho raději ukončil. Zastřelil se přímo v redakci novin!

Petra Járková
Petra Járková 14. 06. 2019 08:00

Rudolf se narodil 7. června 1882 jako chlapec, kterého bavilo pozorovat vše kolem sebe. Postupem času o tom začal psát a zaznamenával vše, co kolem sebe viděl. Zůstalo mu to až do dospělosti. Možná se potřeboval vypsat z tragického osudu, který potkal jeho i jeho blízké.

Začalo to tím, že Rudolfovi na gymnáziu zemřela maminka a následně se mu před očima upil kamarád. Těsnohlídka na dlouhou dobu postihl pocit bezmoci, kterého se nemohl zbavit.

Nepomohlo ani to, že se zamiloval do krásné Jindry Kopecké, která jeho city opětovala. V roce 1905 se vydali na líbánky do Norska, kde si místo chvilek romantiky nevěsta prohnala hlavou kulku. Nikdo se nikdy nedozvěděl proč. Předpokládá se však, že rána vyšla omylem z jejího malého revolveru, který nosila na krku a často si s ním hrála. Další teorií bylo, že se zabila kvůli tuberkulóze, kterou tehdy trpěla.

Zdrcený vdovec se vrátil domů, kde se uzavřel do sebe. Nikdy se z tohoto traumatu nevzpamatoval a začal trpět těžkými depresemi. Jeho psychickému stavu nepomohlo ani to, že manželství s druhou ženou Annou dlouho nevydrželo.

Znovu začal žít až roku 1919. Během procházky v lese našel sedmnáctiměsíční děvčátko, které tam matka odložila. Dvouleté holčičce začal říkat Liduška. Díky ní dostal zase sílu tvořit a založil tradici vánočních stromků na náměstí. Psal se rok 1924 a on pod tím brněnským vybíral peníze na opuštěné děti.

Deprese se později bohužel opět přihlásily o slovo. Přišel osudný leden 1928, kdy se Těsnohlídek přímo v brněnské redakci Lidových novin, kde pracoval, zastřelil. Završením strašného osudu rodiny byla následná sebevražda jeho třetí manželky Olgy, která situaci neunesla a otrávila se plynem.

NA OSUD TĚSNOHLÍDKA, KTERÉHO PROVÁZELA SMRT, SE PODÍVEJTE V GALERII!

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články