Chystáte se do Paříže? Máme pár tipů kam vyrazit

Ikona Paříže Eifelova věž
Eiffelovu věž prý nenáviděl sám její konstruktér EiffelZámek ve Versailles přežil i hroznou dobu velké revoluce, kdy byl vyrabovánVítězný oblouk nechal vystavit císař Napoleon. Jeho dokončení se však nedožilmuzeum v Louveru bylo využíváno jako sídlo králů před vystavěním zámku ve Versailles+ 1 fotka+ 2 fotky

Jestliže plánujete strávit pár dní v tomto nejromantičtějším městě Evropy a nevíte, co navštívit dřív (Paříž toho nabízí opravdu hodně a za dva dny se nedá vše stihnout) nesmutněte. Máme pár rad, co vynechat rozhodně nemůžete.

Lenka Šebestová
Lenka Šebestová 07. 03. 2018 07:26

Je lepší vyrazit na dovolenou s cestovní kanceláří, nebo na vlastní pěst?

Jak pro koho. Výhodou takzvaných "baťůžkářů" bývá fakt, že si své cesty koordinují čistě sami a nepodléhají žádnému programu, podle kterého se řídí cestovní kancelář. Cesta také bývá většinou mnohem levnější a dobrodružnější, než s nalajnovanou cestovkou. Zemi poznají z úplně jiného pohledu, setkají se s "domorodci" a jsou nuceni s nimi mluvit, což pro někoho, kdo neovládá jazyky může být problém.

Cestování s cestovkou, ať už k moři nebo na poznávačku, je pohodlnější. Vše za vás zajistí cestovka a vy už se jen vezete a posloucháte odborný výklad, který byste v pozici baťůžkáře museli lovit v cestovních průvodcích. Pro cestovatele, kteří neumí jazyk a nechtějí si lámat hlavu, kam večer složí hlavu a co budou jíst, je to asi nejlepší volba. Kort, když se např. francouzům vůbec nechce mluvit anglicky.

Vítězný oblouk

Druhá největší dominanta Paříže hned po Eifelově věži. stojí na malém náměstí, z nějž paprskovitě vybíhá dvanáct širokých bulvárů. Vystavit jej nechal Napoleon Bonaparte po velké bitvě u Slavkova, kde se prokázal jako naprosto geniální velitel a generál. On a jeho armáda porazila obrovskou přesilu armád Ruska a Rakouska. Jeho dokončení se však bohužel nedožil. Z oblouku je nádherný výhled na celou Paříž, který si nesmíte nechat ujít.

Navštivte bohémský Montmartr

Montmartr je takzvaná ulička umělců a v dřívějších dobách byla hnízdem prokletých básníků a intelektuálů holdujících absintu a drogám. V ulici se také nachází plno kabaretů a tančíren, kterému vévodí slavný Moulin Rouge. Jestliže nejste fanoušky nočních klubů a hledáte spíše klid, rozhodně se vydejte do slavné baziliky Sacre Coeur, která leží na nejvyšším pařížském bodě. Dostat se k ní můžete lanovkou, nebo šplhat po svých

Za monou Lisou do Louveru

Nemusíte být přehnaní milovníci umění k tomu aby vás tato největší evropská galerie a muzeum uchvátila. Připravte se na obrovské fronty, které vás budou u hlavní skleněné pyramidy čekat. Do Louveru se ale můžete dostat i jinudy, než hlavní pyramidou. Stačí si zakoupit mapku a ostatní vchody najít. Louvre skrývá obrovské množství originálních obrazů. Mezi tím nejslavnějším jsou obrazi Leonarda Da Vinciho a jeho slavná Mona lisa, která je přísně střežená.

Eifelova věž

Na Eiffelovu vež je v Paříži doslova povinnost jít. Monumentální stavba byla postavena v roce 1889 a v prvních svých letech ji francouzi spíše nenáviděli. Nenáviděl ji dokonce i její tvůrce Gustav Eiffel, který na ni trávil většinu času. Prý proto, že  to bylo jediné místo ve městě, odkud nebyla vidět.

Eiffelova věž má tři výtahy a jedno schodiště vedoucí až do druhého patra. Můžete si tedy vybrat, jestli si pohodlně vyjedete, nebo si zasportujete a Eiffelku vyšlápnete po svých. Na úplném vrcholu věže se nachází dokonce i restaurace. Ale pozor. Je věčně plná tou největší pařížskou smetánku a na rezervaci čekáte i měsíce.

Versailles

Zámek ve Versailles proslul svou smutnou minulostí. Vystavit jej nechal francouzský král Ludvík XIV. čímž Francii dosti zadlužil. S tak obřím dluhem se Francie vyrovnávala tak moc těžko, že to o pár let spustilo Velkou francouzskou revoluci a popravu Ludvíkova vnuka Ludvíka XVI. Přes to všechno je Versailles monumentální zámek s nádhernou a rezlehlou zahradou plnou fontán. Versailles je město blízko Paříže, kam se dostanete vlakem. Kusek od zámku se nachází typické francouzské trhy, kde můžete nakoupit plno ryb, sýrů a dobrého vína.

Jak ušetřit za vstup do muzeí?

Většina muzeí (i Louvre) a památek v Paříži mají vstupy zdarma vždy první neděli v měsíci. Studenti do 26 let ze zemí EU mohou do muzeí také zdarma.

Plavba lodí po Seině

Plavba lodí po Seině je velice romantická. Většina památek se nachází právě u řeky, takže je budete mít jako na dlani.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články