Vzhůru za romantikou: Kam vyrazit na prodloužený valentýnský víkend?

Užijte si romantického Valentýna na cestách.
Zdroj: Flixbus
Ve Veroně u balkonu stejného jako u Julie chce každá slyšet slova lásky.Karlovy Vary máte pár hodin cesty, ať už jste odkudkoliv z České republiky.Lázně v maďarské Budapešti jsou vyhlášené po celém světě.Užijte si romantického Valentýna na cestách.+ 2 fotky+ 3 fotky

Svátek všech zamilovaných se kvapem blíží a pokud si chcete Valentýna užít trochu netradičně, je třeba si s plánováním pospíšit. Letos zkuste zapomenout na přípravy domácího překvapení, potají zabalte své drahé polovičce menší kufřík a vyrazte oslavit společnou lásku na prodloužený víkend. Vynecháme nejprofláklejší valentýnské destinace jako Řím, Paříž, Florencii i Benátky. Vybrali jsme pro vás 5 daleko lepších destinací, kde si můžete užívat v klidu!

Petra Járková
Petra Járková 12. 02. 2019 14:00

Itálie: Jako Romeo a Julie v italské Veroně

Přeplněné Benátky jsou noční můrou všech, kdo si chtějí nezaměnitelnou atmosféru italské architektury a italského života užít. Verona oproti tomu nabízí vše, co hledáte! Město patřící na seznam světového dědictví UNESCO naleznete asi jen 100 kilometrů od Benátek a 30 kilometrů od největšího italského jezera Lago di Garda. Jen co projdete veronskou bránou Porta Nuova, uchvátí vás atmosféra hlavní třídy Corso Porta Nuova, po které dorazíte až na náměstí Piazza Bra. A tady stojí nejvýznamnější památka – Aréna, třetí nejvyšší římský amfiteátr. Právě zde se konají divadelní představení i koncerty vážné hudby. Nejpůsobivějším zážitkem pro vás jistě bude návštěva operního představení v Aréně pod širým nebem!

Město Verona ve světě nejvíce proslavil legendární tragický příběh o velké lásce od Shakespeara, Romeo a Julie. Projděte se tedy ulicemi Verony a vzpomínejte na příběh lásky, ať už od Shakespeara, nebo té, co píše osud vám. Nezapomeňte navštívit Juliin balkon v Casa di Giulietta (Juliin dům) ze 14. století, který je stále pěkně zachovalý.

Verona je levnější než Benátky, takže se zde najíte za slušné peníze. Stejně jako v celém Benátsku vám nabídnou kvalitní vína a prosseca a k tomu třeba foccaciu con prosciutto di parma. Veronu s Prahou spojuje pravidelná přímá noční linka FlixBusu, která jezdí čtyřikrát týdně.

Rakousko: Společně objevte kouzlo Salcburku, domova Mozarta

Salcburk je město, které se vám dostane pod kůži. Jeho návštěvu si užijí milovníci historie i kultury stejně jako vyznavači dobrého jídla. Dominanta města pevnost Hohensalzburg byla vybudována v roce 1077 a je to největší zcela zachovalý hrad ve střední Evropě. Z hradeb se vám naskytne nádherný výhled na celý Salcburk. Můžete zde navštívit středověké knížecí komnaty nebo třeba hradní muzeum. Na pevnost se přitom nemusíte šplhat pěšky, už 100 let tu funguje lanovka podobná petřínské zubačce. Nejznámější ulicí Starého města na straně řeky s bělostnou pevností je Getreidegasse. Nad průčelím obchodů spatříte zavěšené středověké znaky cechů. Aby zapadl do téhle ulice, musí mít svůj znak dokonce i McDonald, který nabízí občerstvení v jednom z domů.

Salcburk je proslavený i vynikajícím jídlem. Výborné jsou místní sýry, speciality ze zelí a ryby. Oblíbené je i Bierfleisch – hovězí maso dušené na černém pivu. Nevšední zážitek nabízejí tzv. Mozartovy večeře, které se pořádají v nejstarší restauraci ve střední Evropě Stiftskeller St. Peter. K jídlu hrají muzikanti a zpěváci v historických kostýmech a s barokními hudebními nástroji. Podle receptů z Mozartovy doby jsou připravená i jídla.

Do Salcburku se jednoduše dostanete autem a nebo přímým autobusem z Florence za necelých 6 hodin jízdy.

Maďarsko: Rozmazlete se v blatných lázních v Budapešti

Když venku přituhuje, místo procházky po historickém městě možná zatoužíte po troše tepla. Co to spojit dohromady? Ideálním místem k návštěvě je v tom případě Budapešť. Pod hlavním městem Maďarska bublá 123 termálních pramenů. Lenošení v horké vodě je zázračným lékem na nohy unavené chozením po památkách i na kocovinu, pokud se rozhodnete oslavu Valentýna pořádně rozjet.

Jedny z nejznámějších maďarských lázní pocházejí z 15. století. Takzvané „blatné lázně“ jsou populární pro své horké prameny, jejichž teplota dosahuje od 26 do 38 stupňů. Lázně Gellért byly postaveny v secesním slohu, a tak, jak je známe dnes, jsou přístupné od roku 1918. Uchvátí vás už vstupní hala, která trochu připomíná pražský Obecní dům. Až se zanoříte do hlavního bazénu pod dekorativními sloupy a prosklenou střechou, budete si připadat, jako byste plavali v katedrále.

Celodenní vstup se pohybuje kolem 5600 Ft (450 Kč). Kromě plavek si nezapomeňte do lázní vzít ručník, žabky, mýdlo a šampon. Pokud si budete chtít zaplavat, tak i koupací čepici - bez ní vás z plaveckých bazénů vyženou. Z Prahy i Brna se do Budapešti pohodlně dostanete FlixBusem několikrát denně.

Česko: Pohádka za humny – užijte si Karlovy Vary v zimě

Pokud vás myšlenka odpočinku v lázních nadchla, ale nechcete jezdit daleko, navštivte naše Karlovy Vary. Jsou asi nejznámějšími lázněmi na území České republiky. Samotná lázeňská část města se rozkládá podél říčky Teplá, která se svými nesčetnými lávkami a mosty dodává kolonádě jedinečný romantický nádech.

Historie města sahá do druhé poloviny 14. století. Město bylo založeno na popud samotného císaře Karla IV., po němž je i pojmenováno. Za svoji nezaměnitelnou podobu vděčí Karlovy Vary dvojici architektů Fellner & Helmer, kteří stojí za projekty budov, jako jsou Lázně I, Městské divadlo či vyhlášený Grandhotel Pupp. Z dalších architektonicky významných staveb stojí za zmínku hotel Imperial, který je do jisté míry ikonou města.

V Karlových Varech naleznete celkem 16 pramenů, přičemž za 17. je považován nápoj Becherovka. Zdejší minerálku si nejlépe vychutnáte z typických lázeňských pohárků. Popíjení vám zpříjemní 5 kolonád a nespočet malebných altánků. Zelené autobusy jezdí z Prahy do Karlových Varů skoro každou hodinu.

Slovensko: Romantický zasněžený Valentýn v Tatrách

Pro milovníky zimy a lyžování máme na závěr tip na zasněženou romantiku v Tatrách. Město Liptovský Mikuláš najdete v severní části Slovenska, v těsné blízkosti Nízkých Tater. Ať už patříte mezi milovníky sjezdového lyžování, nebo dáváte přednost spíše procházkám či popíjení svařeného vína s výhledem na Nízké Tatry, horských středisek v Liptovském regionu najdete hned několik a na své si přijdou jak začátečníci, tak i pokročilí lyžaři.

Tím největším a zajisté i nejoblíbenějším střediskem je nepochybně Ski centrum Jasná Chopok, nacházející se v Demänovské Dolině, kde mají ty nejlepší přírodní podmínky pro všechny druhy zimních radovánek. Toto vyhlášené středisko vám nabídne více než 45 kilometrů sjezdovek na chopockých severních i jižních svazích. Pohádkový výhled na horskou krajinu je třešničkou na dortu.

Když už budete na Slovensku, neobejdete se bez znalostí tradiční gastronomie. Kraj kolem Liptovského Mikuláše je neobyčejně bohatý na velké množství lesů a luk, na kterých se volně pasou ovce a krávy, jejichž mléko se zpracovává tradičním způsobem. Jedná se o typické ovčí sýry korbáčiky, které lze zakoupit v několika příchutích. Vyzkoušejte i místní domácí máslo v kombinaci s čerstvým pečivem. Pokud navštívíte jednu z místních tradičních kolib, určitě si objednejte pravé slovenské brynzové halušky. Ty si spolu s dalšími dobrotami můžete dopřát třeba v nedaleké restauraci Koliba v Liptovském Hrádku, která vás svým selským designem vezme o sto let zpátky.

Pokud jsme vás nadchli alespoň jedinou destinací, pak je náš úkol splněn a máme velkou radost. Nezapomeňte ale na jednu věc! Nakonec není důležité, kde jste, ale s jakou osobou po svém boku si výlet užijete. Krásného Valentýna!

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články