Nejšílenější diety historie: V hlavní roli arzén nebo elektrické šoky

Arzénem se prý taky dalo zhubnout
Zdroj: Pixabay
Ocet a brambory byly dietním hitemElektrošoky sice nebyly nic příjemného, lidem to ale nevadiloArzénem se prý taky dalo zhubnoutŽeny polykaly tasemnice ve velkém+ 1 fotka+ 2 fotky

I když diety drželi už dávní Řekové a Římané, na chuť jim přišli lidé až v 19. století. Nyní je držet dietu něco tak běžného, jako jít si koupit rohlíky. Podívejte se však na přehled nejpodivnějších a nejnezdravějších způsobů hubnutí v dějinách.

Petra Járková
Petra Járková 31. 10. 2018 11:57

Je libo trochu jedu?

Výnosným byznysem se léky na hubnutí, pilulky a lektvary staly už v 19. století. Tyhle "zázračné" preparáty však často obsahovaly nebezpečné ingredience, včetně arzeniku a strychninu. Reklamy tvrdily, že jedy urychlují metabolismus. I když byl obsah arzeniku v pilulkách nízký, stále byl životu nebezpečný. Lidé toužící zhubnout si často zvyšovali doporučené dávkování a riskovali tak otravu.

Dietní tasemnice

Jedna z nejodpornějších diet vůbec rozhodně nebyla pro citlivé povahy. Přesto byla na začátku 20. století více než populární. Lidé toužící zhubnout polykali boubele tasemnic z hovězího masa obvykle v podobě pilulek. Paraziti pak ve střevech dospěly a začaly pohlcovat jídlo, což skutečně vedlo k hubnutí - spolu s průjmy a zvracením. Jakmile člověk dosáhl požadované váhy, vzal si antiparazitickou pilulku, která tasemnici zabila - pokud měl štěstí. Pak musel mrtvého parazita z těla vyloučit, což mohlo způsobit břišní a rektální komplikace. Šlo o metodu riskantní v mnoha ohledech. Nejenže tasemnice dorůstá až devíti metrů délky, ale může způsobit celou škálu nemocí včetně bolestí hlavy, očních problémů, meningitidy, epilepsie a demence.

Octové brambory

První celebritou posedlou dietami, kterou pak houfně všichni napodobovali, byl začátkem 19. století romantický básník Lord Byron. Zpopularizoval dietu sestávající převážně z brambor naložených v octu a pití octa a sodové vody. Vedlejší účinky zahrnovaly zvracení a průjem. Bledý a vyzáblý umělec měl značný kulturní vliv, spousta romantiků po jeho vzoru jedla jen ocet a rýži, aby dosáhli "byronovského" módního vzhledu. Je však známo, že i on bojoval s obávaným strašákem všech dietářů - jo-jo efektem.

Elektrošoky proti obezitě

Ani vibrační stroje a přístroje na elektrické impulzy nejsou žádným objevem moderní doby. Už v 18. století Luigi Galvani předložil první důkaz, že proud může aktivovat svaly. K formování postavy se elektrické šoky začaly využívat v 19. století, když vědci prokázali, že tělesné funkce vyvolané elektrickou stimulací opravdu způsobují dlouhodobé změny ve svalech. Ve velké míře je pak ve svém sanatoriu, zaměřeném na zdravou výživu a cvičení, používal i John Harvey Kellogg, vynálezce oblíbených snídaňových corn flaků. Jen v roce 1920 prošlo jeho ústavem více než 7000 pacientů.

Snězte zlatou rybku

Pro ty, kteří na nechutné parazity nemají žaludek, máme náhradu. Stačí "jen" spolknout pár zlatých rybek a kila půjdou hned dolů. Tahle "zázračná" dieta zachvátila koncem třicátých let celou Ameriku. V roce 1939 musel dokonce deník New York Times publikovat varovný článek s doporučením lékařů, že polykat rybky, je i vzhledem k počtu parazitů v nich, zdraví ohrožující hazard.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články