Film Ten nejlepší byl natočený podle skutečnosti. Je plný rasové nesnášenlivosti, šikany a nemilosrdného moře

Ten nejlepší
Zdroj: Prima Max
Carl Brashear - mladík, jenž se toužil stát profesionálním potápěčem.V armádě bohužel narazil na překážku v podobě rasové nesnášenlivosti.Kdysi ale dal slib svému otci, že se nikdy nevzdá.Carlův nadřízený dokonce dostane příkaz, aby se postaral o to, že neuspěje.+ 3 fotky+ 4 fotky

Když dáte někomu slib, očekává se, že jej dodržíte. Totéž platí o malém černošském chlapci, jenž otci slíbil, že se nikdy nevzdá. Jmenuje se Carl Brashear a rozhodne se opustit dosavadní způsob života na farmě a přihlásí se k námořnictvu.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 07. 04. 2020 15:30

Carl je čestný a férový muž. Coby záchranář u námořnictva se řídí heslem, které vyplynulo ze slibu, který kdysi dal svému otci: Nikdy se nevzdávej! Jako chudý černošský mladík neměl během druhé světové války moc na vybranou, a tak se rozhodl vstoupit do armády. Přestože se mu daří (přihlásí se do jednotky potápěčů), na každém kroku naráží na neskrývaný rasismus a nepřátelství. Jenomže až se osudy všech vojáků vzájemně propletou, zrodí se přátelství.

Na film Ten nejlepší se můžete podívat dnes ve 20:00 na Prima Max.

Těžké začátky

Během války a těsně po ní se v Americe trochu uvolní segregační rozdíly, zejména proto, že spousta Afroameričanů vstoupí do armády zcela dobrovolně. Jak ale záhy Carl zjistí, jde spíše o prázdné fráze. Chce se stát potápěčem, ale kvůli barvě jeho pleti mu okolí neustále hází klacky pod nohy.

Poslední kapka přijde s tajným nařízením, v němž se uvádí, že výcvikový velitel má tomuto muži schválně zhatit možnost stát se profesionálním potápěčem. Je to o to horší, že onen velitel je Billy Sandy, tedy muž, jehož kariéra přiměla Carla k tomu, aby se začal o tuto profesi zajímat.

Úspěchy

Po uvedení do kin v roce 2000 se film dostal mezi trojici nejnavštěvovanějších snímků. Hlavní podíl na úspěchu měli nepochybně dva hlavní představitelé. Carla si zahrál držitel Oscara Cuba Gooding Jr., který je známý též svou rolí O. J. Simpsona v seriálu American Crime Story. V roli nadřízeného se objevil neméně slavný Robert De Niro. Přestože se ve své roli tvářil přísně a neústupně, dokázal pomocí grimas diváky přesvědčit o tom, že je v nitru dobrým člověkem.

Ten nejlepší je věrohodnou sondou do poválečné Ameriky a drsných poměrů v armádě. Za povšimnutí taktéž stojí dobové potápěčské vybavení, které mohlo vážit až devadesát kilo. Tato výstroj se používala až do roku 1985.

Na co se ve filmu těšit a co od něj očekávat?

  1. Vynikající herecké výkony
  2. Dokonalou poctu Carlu Brashearovi
  3. Skvělý a emotivní hudební doprovod
  4. Rasismus bez příkras
  5. Necenzurované scény se šikanou
  6. Věrohodnou repliku dobového potápěčského vybavení

NA FOTKY Z FILMU TEN NEJLEPŠÍ SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Zdroje textu: iprima.cz, csfd.cz

Zdroj fotografií: Prima Max)

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články