V mládí ho přepadli, půlku tváře má z plastu. Tajemství představitele Doyla ze seriálu Profesionálové

V mládí ho přepadli, půlku tváře má z plastu. Tajemství představitele Doyla ze seriálu Profesionálové
Zdroj: Česká televize
O herectví se zajímal již od svých tří let.Nejvíce miloval Shakespearovy hry.V mládí se stal obětí brutálního napadení. Musel tak podstoupit plastiku čelisti.Pravou lícní kost mu proto nahradili plastovým materiálem.+ 4 fotky+ 5 fotek

Raymond Doyle z legendárního seriálu Profesionálové. Ač herec Martin Shaw roli ztvárnil dokonale, nikdy mu nebyla příjemná. Necítil se být svobodný. Jak se ale tento charismatický muž dostal k herectví? Co se mu v mládí stalo, že musel absolvovat vážnou plastickou operaci? A čemu se rád věnuje v soukromí?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 02. 04. 2020 10:58

Martin Shaw se narodil 21. 1. 1945 do rodiny inženýra a tanečnice. Na divadelní prkna se postavil již ve svých třech letech, zřejmě pochytil od svých rodičů nadšení pro ochotnické divadlo. Střední škola ho moc nebrala, zajímala ho jen anglická literatura a zejména Shakespeare. Po maturitě pracoval dva roky jako obchodník. Nakonec se ale díky stipendiu rozhodl pokračovat na Londýnské akademii hudby a dramatického umění.

Začátek kariéry

Na londýnských scénách si, mimo jiné, zahrál ve hrách Ohlédni se v hněvu a Tramvaj do stanice Touha. Na konci šedesátých let se konečně prosadil v televizní tvorbě, a to sice v mýdlové opeře. Poté spolupracoval i se slavným režisérem Romanem Polanskim ve filmu Macbeth. Předtím ale ještě stihl roli v televizním filmu Hamlet, kde si střihl roli Horatia. Že by si tak splnil sen a konečně zúročil svůj zájem o Shakespearovy hry?

Přepadení a stalking

V roce 1971 ho stihla velká rána. Stal se obětí brutálního napadení a musel podstoupit operaci kvůli roztříštěné pravé lícní kosti, která byla následně nahrazena plastovým materiálem. Nepříjemnou událost ovšem musel řešit i před jedenácti lety, kdy jistá Sandra Price nalila do schránky jeho tehdejší přítelkyně benzín.

Incident byl vyústěním jejího pětiletého obtěžování Shawa. Dokonce se přestěhovala do místa jeho bydliště v Hinghamu v severním Yorkshire, hodiny trávila pozorováním jeho domu a bombardováním ho maily. „Byla divná,“ podotkl v rozhovoru pro Daily Mirror Shaw. „Přede mnou obtěžovala Russela Hartyho (TV moderátor, pozn. red.). Seděla před jeho domem osm hodin denně. Když umřel, zaměřila se na mě.“ Naštěstí to už skončilo a stalkerka jen tak tak unikla vězení.

Kolaps na pódiu

I když herec nepije ani nekouří, navíc je zapřisáhlý vegetarián, kromě toho se stále udržuje ve formě pravidelným cvičením, před časem ho zradilo zdraví. Při představení v divadle Severn ve Shrewsbury měl najednou pocit, že tuhne a nemůže ze sebe vydat ani hlásek. Pak se zhroutil. Během pár minut přijeli záchranáři a první diagnóza zněla – mrtvice. Martin Shaw celou situaci vylíčil pro Daily Mirror takto: ,,Uslyšel jsem svou narážku a říkal jsem si, že je divné, že se nemohu pohnout, ani promluvit. Bylo to opravdu děsivé. Pak jsem se skácel. Když přijela sanitka, doktor po mně chtěl, abych se na něj usmál. Došlo mi, že kontroluje, jestli nemám mrtvici.“

Po podrobnějším vyšetření se ukázalo, že Shawův kolaps způsobil virus. ,,Každý herec ti řekne, že divadelní turné je velmi vyčerpávající. Cítil jsem se nemocný, ale pokračoval jsem, když jsem měl vzít pár dní volna,“ dodal Shaw.

A přišli Profesionálové

Doyle. Jedna ze tří kultovních postav slavného seriálu. Martin se ale zpočátku stavěl k Profesionálům spíše skepticky a dával jim jen dvě sezóny. Role mu sice vynesla mezinárodní slávu, přesto si často stěžoval, že si při hraní připadá jako loutka. Když padla poslední klapka, vrátil se zpět k divadlu, aby se alespoň částečně zbavil nálepky Ray Doyle.

Společenská angažovanost a náboženství

Shaw je známý tím, že bojuje za práva zvířat a za to, aby se chovala v odpovídajících podmínkách. Je také patronem charitativního spolku, který se stará o týraná zvířata. Od sedmdesátých let se rovněž stal stoupencem náboženského směru Sant Mat. Vyznává principy etického způsobu života, meditaci a egalitarianismus, což je teorie vyznávající všeobecnou rovnost jakožto základ společnosti. Levice by tento směr uplatnila zejména na velké podniky, které mají ovlivňovat životy druhých. Pravice zase na stejná politická práva pro každého.

V současné době žije v domě v Norfolku, který kdysi vlastnili předci Abrahama Lincolna, a to se svou třetí ženou Vicki Kimm. Jeho velkým koníčkem je létání. Vlastní pilotní licenci a dvouplošník. Namluvil také spoustu audioknih a moderoval pořad o letadlech, který se vysílal na stanici Discovery Channel.

PODÍVEJTE SE DO GALERIE NA FOTKY DOYLA Z PROFESIONÁLŮ!

Zdroj textu: Daily Mirror, Wikipedia.com, Csfd.cz

Zdroj fotografií: Česká televize

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články