Čas výběru střední školy je tu: Na co si dát pozor, na co se ptát a jak nešlápnout vedle

Studentů španělštiny rok co rok přibývá
Zdroj: pixabay
Děti školního a předškolního věku jsou na chřipku velmi náchylné. Je nutné jim dávat dostatečné množství vitamínů a doplňků stravy, aby byl jejich pobyt v kolektivu co nejméně rizikový.Plané neštovice jsou infekčním onemocněním, při kterém musíte být s dítětem v karanténě.Častou nemocí, kterou si dítě může přinést z kolektivu, je rýma. Není dobře ji podceňovat, protože se k ní dost často přidávají i další nemoci.Chytne-li vaše dítě opravdu velký průjem, na který nic nepomáhá, jděte okamžitě k lékaři. Při průjmu je nejdůležitější hlavně zavodňovat.+ 1 fotka+ 2 fotky

Deváťáci už mají jen pár týdnů na výběr střední školy, která se následně může stát jejich "domovem" pro dalších několik let. Vybírejte tedy pečlivě a zvažte všechna pro a proti.

Petra Járková
Petra Járková 10. 02. 2020 10:00

Do 1. března má necelých 80 000 deváťáků podat přihlášku na střední školu a rozhodnout se tak, kam se jejich život bude ubírat. Někomu pomůže s výběrem den otevřených dveří, jiný zase detailně pročítá webové stránky a hodnocení. To ovšem nejsou jediné možnosti při výběru střední školy.

Gympl nebo odborná škola?

Podle dat MŠMT přijmou každý rok střední školy více než sto tisíc studentů prvních ročníků. Většina žáků volí gymnázia nebo obory s maturitou, kolem 30 tisíc uchazečů se rozhodne studovat odbornou školu s výučním listem. Poslední dva roky se zvedá zájem o výuční obory. Není divu, vzhledem k nedostatku řemeslníků jejich prestiž a finanční ohodnocení roste. Také je výhodou, že absolvent může jít po ukončení studia rovnou do praxe. Pokud však pokračují na vysokou školu, se školou s určitým zaměřením se jim podle průzkumu MŠMT  hledá brigáda nebo přivýdělek ke studiu lépe. Ve třetím ročníku už jich pracuje 75 %.

U volby gymnázia se většinou říká, když nevíš a nejsi hloupý, jdi na gympl. Tímto krokem nic nezkazíte. Studentovi gymnázia se otevírají všechna možná další pomaturitní studia. Na gymnáziu se učí minimálně dva světové jazyky a práce s počítačem. Navíc žáci dostanou aspoň minimální rozhled v mnoha dalších důležitých oblastech. Dnes už by neměli mít problém najít si hned po střední škole zaměstnání.

Pracovní příležitosti

Uchazeči o studium na středních odborných školách se mohou rozhodnout ke studiu profese, po které je na českém trhu největší hlad. Mezi nejlukrativnější, vzhledem k uplatnění na pracovním trhu, patří v Česku vedle řemeslných oborů ty informatické. I z toho důvodu zájem o specializované školy roste. Také samozřejmě ne každý dokáže sedět několik hodin denně v lavici a pobírat tolik nových informací, které studenti gymnázií dostávají. Jeden potřebuje aktivitu, práci rukama nebo objevování nových technologií, druhý chce vědět co nejvíce teorie, mít všeobecný přehled nebo prostě ví, že půjde na vysokou školu.

Pověst školy

Každou vybranou školu si pořádně prověřte. Nejprve si zjistěte, zda na ní nechodí děti někoho z vašich známých a teprve poté sáhněte po internetu. Přeci jen je osobní zkušenost reálného člověka důvěryhodnější. Na stránkách se pak nezapomeňte podívat na kroužky a mimoškolní aktivity, které střední škola nabízí. Podle pestrého seznamu se pozná kvalitní střední, která chce své studenty rozvíjet. Důležité jsou také úspěchy studentů, kterými se každá škola na webu ráda pochlubí. Pro odborné školy jsou zase důležití firemní partneři nebo členství v odborných ceších. Myslete na to, že vaše dítě bude do této instituce chodit následujících několik let a vy jistě chcete, aby nejenom načerpalo nové informace a znalosti, ale současně ho škola také bavila. Na webu každé školy by také měla být k nahlédnutí inspekční zpráva, která může napovědět i vám.

Kvalita výuky a vybavení

Především ve specializovaných řemeslných a informativních oborech je kromě teoretické výuky důležitý také důraz na praxi a technologie, které má škola pro ideální přípravu žáků k dispozici. Stavební a dřevařské obory by měly mít možnost využívat špičkově vybavené dílny a pro studenty zahradnických oborů je velkým přínosem vlastní školní zahrada se skleníky.

JAKÉ NEMOCI NEJVÍCE HROZÍ VE ŠKOLNÍM KOLEKTIVU SE DOZVÍTE Z NAŠÍ GALERIE:

 

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články