Rady odborníka: Jak správně vybrat sluneční brýle, aby byly kvalitní, trendy a seděly vám?

Brýle by měly dobře sedět, dostatečně krýt oči ze všech stran, měly by být lehké, netlačit na spáncích ani za ušima a řasy by se neměly dotýkat skel.
Zdroj: pixabay.com
Optometristka Bc. Aneta Čunderlová odpovídala na otázky ohledně výběru slunečních brýlí.Už i malé děti, kterým se oči ještě vyvíjejí, by měly mít zajištěnou ochranu očí proti UV záření. Pro běžné denní nošení postačí skla zabarvená do hněda, případně do šeda či zelena. Při ostřejším světle jsou vhodná skla tmavá. Při nákupu slunečních brýlí je podstatné soustředit se na UV filtr. UV filtr nesouvisí s barvou brýlových čoček. I čiré sluneční brýle mohou zrak před škodlivým slunečním zářením dostatečně chránit. Naopak tmavá skla bez dostatečného filtru mohou očím ublížit. + 12 fotek+ 13 fotek

Léto je za dveřmi a vy byste se měli podívat, kde a v jakém stavu se nacházejí vaše sluneční brýle. Pokud jim nějaká ta nožička chybí, mají poškrábaná skla nebo už dávno vyšly z módy, tak raději investujte do nových a kvalitních. Vaše oči si to zaslouží!

Petra Járková
Petra Járková 22. 05. 2019 18:00

Na to, jak  vybrat ty pravé brýle za rozumnou cenu, jsme se zeptali optometristky Bc. Anety Čunderlové.

Jaká jsou nejdůležitější kritéria výběru?

Nejdůležitější je kvalita skel. Ta nejlepší jsou s UV filtrem 400, který zaručuje 100% ochranu proti veškerému UV záření. Číslo 400 znamená, že skla nepropouští záření nižší vlnové délky než 400 nm. Pro řidiče jsou skvělé brýle s polarizačním filtrem, který ruší difúzní, tedy odražené světlo. Jejich nevýhodou ovšem je, že tzv. "vypínají" také podsvícení některých displejů v autě.

Jsou letos nějaké nové trendy v módě slunečních brýlí?

Letos móda přeje odvážným a výrazným modelům. Největším hitem je tenká nebo vůbec žádná obroučka a co největší zrcadlová skla v různých barvách. Pokud nevyznáváte extravaganci a nápadnost, musíte nosit dioptrické brýle, ale přesto chcete být trendy, výborným řešením jsou brýle se slunečními klipy. Díky moderním materiálům a chytrým řešením vypadají opravdu skvěle a na mnoha brýlích si můžete klipy střídat, takže nosíte jiné brýle každý den. Na veletrhu Opta 2019 se velkému zájmu těšily modely z alternativních a neobvyklých materiálů, jako je například dřevo nebo karbon.

Jaké brýle doporučíte pro sportovce nebo do města?

Sportovci by měli vybírat brýle především z hlediska funkčnosti, ochrany před úrazy a pohodlí. Například na kolo by určitě měly mít postranice, pro vysokohorskou turistiku je nezbytný kvalitní UV filtr, při běhání by vám neměly klouzat z nosu.

Úkolem slunečních brýlí jako módního doplňku je především ladit s celkovým vyzněním outfitu a doplnit jej, nikoliv rozbít. Měly by být vkusné, odpovídající příležitosti a zároveň vyjadřovat vaši osobnost, být v souladu s vaším stylem. Naštěstí designéři myslí na všechny kategorie zákazníků a pokud sáhnete po některé z osvědčených značek, určitě chybu neuděláte.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články