Slzí vám oči? Možná trpíte alergií stejně jako každý třetí Čech

Oční alergie jsou velmi časté
Alergie poté trápí nejednoho dospělého člověka.Alergie trápí třetinu ČechůNeotevírejte okénko v autě.Vyvarujte se luk a polí.+ 5 fotek+ 6 fotek

Až jedna třetina Čechů trpí nějakou formou alergie. Nejčastěji na pyl, zvířata, určité potraviny, roztoče a prach. Polovinu všech nemocných trápí oční alergie. Jaké jsou její příznaky a jak očím ulevit?

Petra Járková
Petra Járková 03. 06. 2019 14:00

Nějaká forma alergie trápí zhruba každého třetího Čecha, každý druhý alergik se navíc během alergie potýká s očními problémy. Nepříjemné svědění, zvýšené slzení, oteklé oči, pocit cizího tělíska v oku, pálení, řezání nebo zarudnutí očí – to všechno jsou příznaky oční alergie. Nejčastějším projevem oční alergie je zánět spojivek. Oční alergie je nejčastěji spojena se sennou rýmou. Ačkoliv se záněty spojivek objevují nejčastěji během jarního a letního období, mohou vznikat po celý rok.

„Oční alergie je důsledkem poruchy imunitního systému. Naše oči při ní reagují na alergeny, jako je například pyl, plíseň, srst zvířat nebo roztoči. V momentě, kdy se alergeny dostanou do očí, způsobí podráždění oční spojivky, která se zanítí. Oči začnou svědět, pálit nebo opuchat. Nejdůležitější je zamezení kontaktu s alergenem, takže v době maximálního výskytu pylových zrn či jiných alergenů v ovzduší je nejlepší vycházet ven co nejméně. Při příchodu domů pak je vhodné oči důkladně propláchnout, ale ideální je osprchovat se celý a nejlépe i vyměnit oblečení. Pokud jezdíte autem, neměli byste šetřit ani na kvalitních pylových filtrech a jejich časté údržbě,“ vysvětlila vznik oční alergie Lucie Valešová, primářka Oční kliniky DuoVize Praha.

Zbavit se nepříjemných projevů oční alergie nebo očím alespoň částečně ulevit jde hned několika způsoby. Důležité je zamezit kontaktu očí s alergenem. Například při alergii na pyl mohou pomoci sluneční brýle, které udrží alespoň část alergenu mimo oči. Také je dobré podrážděné oči vypláchnout studenou vodou. Akutní příznaky pomohou zmírnit oční kapky s obsahem antihistaminik a látek, které zmírňují zarudnutí a otok. Na oteklá víčka příznivě působí studený obklad. Při pocitu svědění mají alergici tendenci si oči mnout. To ale může potíže ještě zhoršit, protože při mnutí očí se může uvolňovat ještě víc dráždivých látek. Proto je dobré se tření očí vyhnout.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články