Podzimní Londýn je jako stvořený pro milovníky sychravého počasí: Jak si ho užít za co nejméně peněz?

Londýn vás uhrane svou krásou, historií i směsicí různých stylů a kultur.
Zdroj: unsplash.com
Trafalgar Square je náměstí v centru Londýna, které připomíná bitvu u Trafalgaru z roku 1805.Camden je známý pro své trhy, bary, hudební kluby a jako centrum alternativních stylů a subkultury.Westminsterské opatství je tradičním místem korunovací, svateb a místem posledního odpočinku anglických panovníků.Londýnskému metru se říká "The Tube".+ 4 fotky+ 5 fotek

Jestliže se chystáte do Londýna, jistě vám mnoho vašich přátel či známých sdělilo, ať se připravíte na to, že peněženku budete mít o hodně lehčí. Britská metropole patří mezi nejdražší na světě, ať už co se týká ubytování, dopravy nebo jídla. Pokud ale víte jak na to, můžete mnoho liber ušetřit. Stačí si zjistit informace dopředu.

Beatrice Dandová
Beatrice Dandová 21. 10. 2018 13:48

Letadlem!

Již dávno jsou pryč časy, kdy se na Britské ostrovy jezdilo autobusem přes kanál La Manche nebo Eurotunelem. Komu nevadí létání, je ušetřen bolavých zad a x hodin strávených v autobuse. Nejlevnější letenky seženete u nízkonákladových leteckých společností, které už nelétají do Londýna jen z Brna nebo Bratislavy, ale pro velký zájem se můžete odbavit i na letišti v Praze. Většinou přistanete na letišti Stanstead, Luton nebo Gatwick. Povoleno je jen malé příruční zavazadlo, za větší kufr si musíte připlatit. Ideální volbou je tedy například prodloužený víkend, kdy s sebou nebudete muset táhnout mnoho oblečení. Na podzim také ještě nebudete muset být zabalená v péřové bundě, která by vám padala v letadle z přihrádky nad vámi na hlavu. Jediné, co hrozí, je, že zmoknete, ale to snadno vyřešíte levnou igelitovou pláštěnkou, kterou poté jednoduše strčíte do kapsy.




Bydlete u místních

Za bydlení můžete ušetřit 100%, pokud se rozhodnete pro Couchsurfing. Jedná se o komunitu lidí, kteří na internetu nabízí svoje domovy volně k přespání. Záleží pak na komunikaci mezi vámi a tamním člověkem, na jak dlouho je ochotný vás ubytovat. Velikou výhodou je, že za nocleh mnohdy nedáte ani korunu (kolikrát doopravdy hostitel nic nevyžaduje, ale malou drobností nikdy nic nezkazíte), velkou nevýhodou je, že nemáte jistotu, že skutečně bydlet budete. Druhého člověka neznáte, nevíte, jestli je spolehlivý. Tudíž pokud nechcete riskovat, že byste skončila na ulici, jistější volbou je Airbnb.


Plánujte

Doprava je v Londýně hodně drahá. Není na škodu si proto ujasnit, kde se budete pohybovat a jaká místa chcete navštívit. Kolikrát se vyplatí si koupit celodenní jízdenku, než platit jednorázově, protože si nejste jistá, kam chcete jít a jestli byste ji využila. Připravenému peněženka přeje. Nemusíte tedy sypat peníze do kapes řidičů vyhlídkových autobusů, stačí, když naskočíte na linku číslo 11, a ta vás proveze kolem památek, jako jsou Westminsterské opatství nebo Trafalgar Square. Jestliže vám počasí bude přát, můžete si půjčit kolo, a to za pouhé dvě libry na den. Platit se dá pouze kartou a kolo musíte včas vrátit, jinak vám hrozí vysoká pokuta.


profimedia.cz

Za jídlem na trhy

Pokud vám stačí dobré jídlo a nepotřebujete k tomu sedět v luxusní restauraci, ideálním místem s nezapomenutelnou atmosférou je Camden Market. Najdete zde od umaštěných čínských nudlí, které vám vyženou kocovinu z těla takovou rychlostí, že ani nemrknete, přes sushi a hovězí steaky až po super vegan raw bio saláty "free of everything". Sedět u toho můžete na motorce a za romantického srkání pozorovat malou říčku pod vámi. Další skvělá gastromísta jsou například Borough Market, Brick Lane Market, Covent Garden a Portobello Road Market.


Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články