Za korunu na kraj světa: Jak s nízkým rozpočtem dojet až na vysněné místo?

Krásných míst k poznávání je na světě spousta.
Na fotce v moři může být zanedlouho i váš obličej. Stačí se jen odhodlat.Jedním z možných způsobů cestování je spolujízda.Letenky se dnes dají sehnat levně.Na pláži si odpočinete a jedinou vaší starostí bude otočit se na druhý bok.+ 2 fotky+ 3 fotky

Léto s sebou přináší Instagram plný fotek z pláže, z lodi, s koktejlem v ruce na pláži, zase z pláže, támhle je selfíčko s barmanem a – opět pláž. A vy sedíte doma, na nohách ponožky s králíčkem a čekáte, až v televizi skončí reklamy. Čas si krátíte právě tím, že projíždíte instastories svých přátel. Ach, jak byste si také dala sladkou piňakoládu pod palmovým listem a nechala se na zadku jemně šimrat slunečními paprsky... Pravdou je, že vám v tom nic nebrání. Jedinou překážkou jste si vy sama. Respektive vaše domnělé „proč nemůžu jet“.

Beatrice Dandová
Beatrice Dandová 18. 08. 2018 11:12

Nejlepší výmluva je: Nemám peníze. Hned v závěsu se drží: Musím chodit do práce. Obé se dá vyřešit, nebo lépe: není to takový problém, jak jej vidíte vy.

Nekupujte zbytečnosti

Je to asi stejné, jako když platíte kreditní kartou. Jelikož peníze nevidíme, pípneme si tam a pípneme si támhle a cifra na účtu se pomalu zmenšuje a zmenšuje. Když byste platila hotově, peníze fyzicky držíte v ruce a vaše hlava si zapamatuje každý okamžik, kdy je dáváte z ruky. Zní to legračně, ale vzpomeňte si, jak vám na pískovišti děti kradly bábovky. Když vám je vzaly z ruky, bylo to vůbec nejhorší. Je to prostě hmatatelná věc, kterou vidíte na vlastní oči, jak mizí. Chcete ušetřit? Plaťte hotově. Nekupujte si stopadesáté bílé tričko ve výprodeji, protože „Je tak levné!“. Tričko plus tričko a „Támhleto se mi taky hodí!“ – zaplatíte kartou dvakrát třikrát a skříň vám přetéká nepotřebnými kusy oblečení. Pak si tedy opravdu jen můžete sednout k počítači a rozplývat se nad pečenou rybou v restauraci v Barceloně, co právě přidala vaše kamarádka. Každá ušetřená stovka týdně se ve finále nasčítá a za měsíc se rybou můžete ládovat i vy.


Pátrejte

Jak najít levné ubytování? Naštěstí žijeme v době internetu a pan Google vám pomůže najít místo, kde složit hlavu. Čím méně jste náročná, tím to bude snazší. Existují i mnohé portály týkající se možnosti přespání třeba za láhev vína a majitel jakožto místní vás vezme tam, kam byste se jako obyčejný turista nepodívala. Může vzniknout i nové přátelství a na místo se pak budete vracet opakovaně. Lidé také poptávají „hlídače a pečovatele“. To znamená, že například jedou na služební cestu a potřebují, aby jim někdo zalil kytky a vyvenčil psa. Jako protislužbu můžete (i ve vile) přebývat po dobu jejich nepřítomnosti zcela zdarma.




Sdílejte cestu

Ať už vy, nebo člověk, který jede směrem k vašemu vysněnému cíli, může nabídnout spolujízdu. Tento způsob cestování je velmi oblíbený. Zaregistrujte se, napište, odkud kam jedete, a buď jako řidička nabídněte, že někoho svezete (cenu za cestu si stanovíte sama), a nebo si najdete pro vás nejvhodnější „spoj“. Nevýhodou je možnost náhlé změny trasy/času odjezdu. Na to musíte být trochu „hipík“ a počítat s různými překvapeními. Mnohokrát se to ale nestává, jelikož po absolvování spolujízdy můžete řidiče na portálu ohodnotit, takže je v jeho zájmu, abyste na pláži byla včas, než skončí happy hours.


Pokud se vám nechce trmácet autem (občas narazíte i na dodávku se slepicemi) a jste příliš pohodlná na to každý den kontrolovat levné letenky, využijte nabídky mnohých serverů na zasílání upozornění do e-mailové schránky. Může se stát, že v jejich záplavě pak budete zprávu od šéfa hledat mezi Bali a Římem, ale ušetříte si každodenní pátrání na low-costových webech.


Všechno bude

Máte práci a nemůžete kvůli ní cestovat? Můžete. Tedy, pokud chcete. Ujasněte si, co je pro vás priorita. Sedět v kanceláři a zírat na plochu počítače s rybičkami v moři? Nebo s těmi rybičkami v tom moři být? Příště, až počítač zapnete, můžete si dát na plochu svoji fotku s chobotnicí. Vydupejte si neplacené volno, dovolenou, najděte za sebe dočasnou náhradu, dejte výpověď! Vše je jen o domluvě a vaší hlavě. Konečně, pracovat můžete i v zahraničí. Jestli nejste fajnovka a nevadí vám třeba sbírat jablka, hlady neumřete.


Takže – už máte sbaleno?


Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články