Vražedkyně Christa Lehmannová: Nechvalně proslavila jed E 605, který lidem dávala do pralinek

Vražedkyně Christa Lehmannová: Nechvalně proslavila jed E 605, který lidem dávala do pralinek
Zdroj: Wikimedia Commons, sakkuya, Public Domain
Díváte se na balení insekticidu E 605, který v Německu po druhé světové válce způsobil vlnu sebevražd.Nechvalně ho proslavila německá sériová vražedkyně Christa Lehmannová, která pocházela z město Wormsu (na historickém snímku z té doby).Ve městě s hrdou katedrálou si Christa ráda chodila užívat s kamarádkou Annie Hamannovou, jejíž matka ale zpustlý život obou děvčat nesla nelibě. Christa ji proto otrávila pralinkami právě s jedem E 605. Neudělala to poprvé, podobně vraždila už dříve své příbuzné.Profesor Kurt Wagner, který pomohl odhalit německou vražedkyni Christu Lehmannovou. Právě on přišel na to, že jed v pralinkách je právě insekticid E 605, mimochodem velmi snadno přístupný všem.+ 1 fotka+ 2 fotky

Zpočátku to vypadalo na náhodnou otravu, kdy se do čokoládové pochoutky dostala třeba dezinfekce při čištění stroje. Na konci byl případ, který zahýbal poválečným Německem.

Jan Pinkava
Jan Pinkava 13. 03. 2020 10:07

Vdovy Annie Hamannová a Christa Lehmannová z německého města Wormsu si v první půli padesátých let minulého století chtěly dopřát potěšení, které jim válka a poválečná mizérie dlouho upíraly. Chodily tancovat a seznamovaly se s nápadníky, zkrátka užívaly si, což matka Annie, stará paní Ruhová, nerada viděla. Sama žila vždycky skromně a neměla ráda zbytečné rozhazování peněz.

Uschovaná houbička

Odpoledne 14. února 1954 přišla Christa do rodiny Ruhové a Hamannové na návštěvu a všechny podělila čokopralinkami ve tvaru houbiček: jednu dostala Annie, další její bratr Walter. Oba je ochotně snědli. Poslední pralinku Lehmannová vnucovala paní Ruhové. Ta si ji vzala, ale místo konzumace ji dala na talířek a schovala do kredence – pro vnučku Uschi, která byla zrovna na návštěvě u příbuzných.

Poslední sousto

Druhý den odpoledne přišla Annie z vycházky. Našla v kredenci pralinku a chutě si ji strčila do úst. Vzápětí ji vyplivla a zvolala: „Fuj, je to hořké!“

Ke své smůle ale kus houbičky spolkla. Po cukrovince se vrhl domácí psík a rychle ji sežral. Vzápětí se podle matčina svědectví Annie zapotácela. Zvolala: „Matko, já nevidím!“ Máti ji dovlekla do postele, kde dceru přepadly prudké křeče a ztratila vědomí. Přivolaný lékař už mohl pouze konstatovat smrt. Mrtvý byl i pes.

Co je to za jed?

Policie neměla pochybnosti o otravě, zbývalo jen zjistit, o jaký jed šlo a jak se do houbičky dostal. Vyslýchaná Christa Lehmannová přesvědčivě tvrdila, že bonbony koupila v obchodním domě Wortman. Tam stáhli všechna balení pralinek, v žádném se ale jed nenašel. I pitva sice odhalila překrvení vnitřních orgánů, žádný známý jed však dostupné metody analýzy neobjevily.

Profesor zasahuje

Až po několika týdnech se známému chemikovi Kurtu Wagnerovi z univerzity v Mohuči ze vzorků orgánů podařilo určit nečekaného „pachatele“ - běžný zahradnický prostředek na hubení škůdců E 605. Byla to první smrt v Německu způsobená tímto jedem, takže se vyšetřovatelé tomuto závěru zdráhali uvěřit. Vraždil snad neznámý šílenec, který do pytlíku otrávený bonbon vložil?!

Zvláštní souvislosti

Pak velícího inspektora zaujala rodinná historie Christy Lehmannové. Její manžel, dlaždič Karl Franz Lehmann, zemřel před dvěma lety po návratu od holiče po konzumaci mléka na prasklý žaludeční vřed. A její tchán Valentin Lehmann skonal náhle před půl rokem, když po snídani sedl na kolo: po dvaceti minutách z něho spadl a byl mrtev, lékař smrt uzavřel jako infarkt.

Mají pachatelku?

Christa Lehmannová byla zatčena při odchodu z pohřbu Annie Hamannové. Vše popírala, tvářila se uraženě. A to i ve chvíli, kdy jí oznámili, že budou exhumována těla jejího manžela a tchána. Ke třem vraždám se přiznala až po návštěvě otce a kněze v její cele.

Motiv? Manžel i tchán jí prý bránili v kýženém nevázaném životě, kamarádka Annie zemřít neměla, vražedkyně mířila na paní Ruhovou, která neviděla ráda dceřiny „výlety“ s Christou…

Smutně proslulý preparát

Preparát E 605 Lehmannová volně koupila v drogerii, kde byl ve výloze s označením: JED. Byla odsouzena na doživotí. Případ ovšem neúmyslně proslavil insekticid po celém Německu i Rakousku. Noviny zaplavily titulky typu „Šest nových sebevražd E 605“, „Wormský jed si vyžádal další život“ či „Čtyřčlenná rodina se otrávila jedem E 605“. Vlna sebevražd tímto postřikem trvala přes dva roky.

NA FAKTA O CHRISTĚ A JEDU E 605 SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články