Chlebíčky jsou za zenitem, vsaďte na jednohubky: Netradiční kombinace, které vás dostanou

„Je mnohem lepší připravit dva nebo tři opravdu dobré druhy jednohubek než šest nebo sedm průměrných,“ tvrdí šéfkuchař Kevin Gratton.
Zdroj: Laura Gallant/Buzzfeed.com
Sušené švestky ve slanině:

Suroviny:

20 sušených švestek, 20 oříšků (nejlépe chutnají mandle nebo para ořechy), 10 plátků slaniny, 1 dcl portského vína, párátka.

Postup:

Nejdříve dejte švestky do misky, zalejte je portským vínem a nechte je 15 minut odležet. Pak do každé švestky vmáčkněte oříšek a obalte ji anglickou slaninou. Do každé švestky zapíchněte párátko a dejte je zprudka nasucho opékat na pánev. Podávejte vychlazené.Okurkové jednohubky s lososem:

Suroviny:

100 g uzeného lososa, 1 citron, 180 g zakysané smetany, 1 salátovou okurku, pepř, hrst čerstvé petržele.

Postup:

V misce smíchejte nasekaného uzeného lososa a zakysanou smetanu a dochuťte směs pepřem a šťávou z jednoho citronu (plátek citronu si dejte stranou). Okurky našikmo nakrájejte na asi centimetrové plátky, směs dejte na prostředek a ozdobte kouskem citronu a petržele. Dejte vychladnout do lednice a podávejte.Mini Caprese:

Suroviny:

20 kuliček mini mozzarelly, 20 cherry rajčat, 20 lístků bazalky, párátka.

Postup:

 Klasika, kterou miluje snad každý. Na každé párátko napíchněte kuličku mozzarelly, jedno rajče a plátek bazalky. Kdo má rád, může nakonec jednohubky na talíři pokapat trochou balzamikového octa.Jednohubky s brusinkami:

Suroviny:

5 plátků tmavého toastového chleba, 120 g hermelínu, 3 lžíce zavařených brusinek, 1 malou chilli papričku, 3 lžíce smetany, dvě hrsti rukoly, párátka.

Postup:

Každý plátek chleba rozdělte na 4 stejné čtverce a dejte je nasucho opékat na pánev nebo do trouby. Do vyšší nádoby dejte brusinky, smetanu a chilli papričku a pomocí ponorného mixéru vytvořte hladkou omáčku. Každý opečený čtvereček potřete omáčkou, přidejte pár lístků rukoly, kousek hermelínu a vše upevněte párátkem.+ 1 fotka+ 2 fotky

Chlebíčky s vlašákem a vajíčkem už dávno vyšly z módy, proto na ně na silvestrovskou oslavu zapomeňte. Přinášíme vám tipy na originální, lahodné a snadné jednohubky, díky kterým budete královnou mezi hostitelkami.

Petra Járková
Petra Járková 29. 12. 2019 10:00

Žádná česneková pomazánka ani krabí salát. Vsaďte na originalitu. Na své si přijdou milovníci masa, ryb i sýra a přitom příprava každého druhu zabere jen pár minut.

Proč jednohubky

Jednohubka nebo neutrálně chuťovka je druh chlebíčku, jenž se servíruje při různých slavnostních akcích a oslavách jako konzumační doplněk k pití nebo pro povzbuzení chuti a který může mít celou řadu variací. Jedná se o malý kousek chleba, veky, rohlíku, případně jiného pečiva, který se servíruje společně s pomazánkou a dalšími přísadami, jako jsou salámy, sýry, zelenina, ovoce apod. V jednohubkách bývají často zapíchnuta dřevěná, případně plastová párátka, která drží jednotlivé části pohromadě a slouží k jejich uchopení.

Moderní alternativy

Při akcích slavnostního charakteru se někdy podávají též malé chlebíčky, takzvané kanapky neboli koktejlové chlebíčky, které jako chuťovky stojí někde mezi klasickým chlebíčkem a jednohubkou.

Princip jednohubek

Myšlenka je taková, že lidé drží v jedné ruce sklenku a druhou symbolicky ochutnávají pohoštění, ideálně na jedno sousto. V cizině se můžete setkat také s pojmem finger food – jídlo, které se dá jíst rukou.

Pobavte svá ústa

Nejslavnější jednohubky jsou francouzské amuse bouche, což v překladu znamená pobavit svá ústa. Podávají se mezi chody v nejrůznějších podobách a jejich účelem je navnadit chuť na další pokrm.

RECEPTY NA ORIGINÁLNÍ JEDNOHUBKY NAJDETE V GALERII:

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články