Chlebíčky jsou za zenitem, vsaďte na jednohubky: Netradiční kombinace, které vás dostanou

„Je mnohem lepší připravit dva nebo tři opravdu dobré druhy jednohubek než šest nebo sedm průměrných,“ tvrdí šéfkuchař Kevin Gratton.
Zdroj: Laura Gallant/Buzzfeed.com
Sušené švestky ve slanině: Suroviny: 20 sušených švestek, 20 oříšků (nejlépe chutnají mandle nebo para ořechy), 10 plátků slaniny, 1 dcl portského vína, párátka. Postup: Nejdříve dejte švestky do misky, zalejte je portským vínem a nechte je 15 minut odležet. Pak do každé švestky vmáčkněte oříšek a obalte ji anglickou slaninou. Do každé švestky zapíchněte párátko a dejte je zprudka nasucho opékat na pánev. Podávejte vychlazené.Okurkové jednohubky s lososem: Suroviny: 100 g uzeného lososa, 1 citron, 180 g zakysané smetany, 1 salátovou okurku, pepř, hrst čerstvé petržele. Postup: V misce smíchejte nasekaného uzeného lososa a zakysanou smetanu a dochuťte směs pepřem a šťávou z jednoho citronu (plátek citronu si dejte stranou). Okurky našikmo nakrájejte na asi centimetrové plátky, směs dejte na prostředek a ozdobte kouskem citronu a petržele. Dejte vychladnout do lednice a podávejte.Mini Caprese: Suroviny: 20 kuliček mini mozzarelly, 20 cherry rajčat, 20 lístků bazalky, párátka. Postup: Klasika, kterou miluje snad každý. Na každé párátko napíchněte kuličku mozzarelly, jedno rajče a plátek bazalky. Kdo má rád, může nakonec jednohubky na talíři pokapat trochou balzamikového octa.Jednohubky s brusinkami: Suroviny: 5 plátků tmavého toastového chleba, 120 g hermelínu, 3 lžíce zavařených brusinek, 1 malou chilli papričku, 3 lžíce smetany, dvě hrsti rukoly, párátka. Postup: Každý plátek chleba rozdělte na 4 stejné čtverce a dejte je nasucho opékat na pánev nebo do trouby. Do vyšší nádoby dejte brusinky, smetanu a chilli papričku a pomocí ponorného mixéru vytvořte hladkou omáčku. Každý opečený čtvereček potřete omáčkou, přidejte pár lístků rukoly, kousek hermelínu a vše upevněte párátkem.+ 1 fotka+ 2 fotky

Chlebíčky s vlašákem a vajíčkem už dávno vyšly z módy, proto na ně na silvestrovskou oslavu zapomeňte. Přinášíme vám tipy na originální, lahodné a snadné jednohubky, díky kterým budete královnou mezi hostitelkami.

Petra Járková
Petra Járková 29. prosince 2019

Žádná česneková pomazánka ani krabí salát. Vsaďte na originalitu. Na své si přijdou milovníci masa, ryb i sýra a přitom příprava každého druhu zabere jen pár minut.

Proč jednohubky

Jednohubka nebo neutrálně chuťovka je druh chlebíčku, jenž se servíruje při různých slavnostních akcích a oslavách jako konzumační doplněk k pití nebo pro povzbuzení chuti a který může mít celou řadu variací. Jedná se o malý kousek chleba, veky, rohlíku, případně jiného pečiva, který se servíruje společně s pomazánkou a dalšími přísadami, jako jsou salámy, sýry, zelenina, ovoce apod. V jednohubkách bývají často zapíchnuta dřevěná, případně plastová párátka, která drží jednotlivé části pohromadě a slouží k jejich uchopení.

Moderní alternativy

Při akcích slavnostního charakteru se někdy podávají též malé chlebíčky, takzvané kanapky neboli koktejlové chlebíčky, které jako chuťovky stojí někde mezi klasickým chlebíčkem a jednohubkou.

Do jídelen chodili především dělníci
Mohlo by Vás zajímat:

Restaurace za socialismu: K snídani gulášovka, párek a pivo

Princip jednohubek

Myšlenka je taková, že lidé drží v jedné ruce sklenku a druhou symbolicky ochutnávají pohoštění, ideálně na jedno sousto. V cizině se můžete setkat také s pojmem finger food – jídlo, které se dá jíst rukou.

Pobavte svá ústa

Nejslavnější jednohubky jsou francouzské amuse bouche, což v překladu znamená pobavit svá ústa. Podávají se mezi chody v nejrůznějších podobách a jejich účelem je navnadit chuť na další pokrm.

RECEPTY NA ORIGINÁLNÍ JEDNOHUBKY NAJDETE V GALERII:

Simona Krainová (50) nejen o kariéře v Paříži: V dětství do mě rvali rybí tuk a jezdila jsem do vykrmovacích táborů

Simona Krainová (50) nejen o kariéře v Paříži: V dětství do mě rvali rybí tuk a jezdila jsem do vykrmovacích táborů

Další články